Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Βλιζελίνη, αράχνη, freezer paper, θερμοκολλητική βάτα, interfacing...τί είναι όλα αυτά;;

Όταν αρχίσαμε να διαβάζουμε αγγλικά βιβλία για να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας σχετικά με τις χειροτεχνίες πέσαμε μπροστά σε άγνωστο, τεχνικό λεξιλόγιο που αρχικώς μας έκανε τη ζωή δύσκολη. Ανοιγμένα παράθυρα στο pc με ιντερνετικά λεξικά και φόρουμ μπας και ανακαλύψουμε την άκρη ανάμεσα σε υλικά πού δεν ξέραμε πώς λέγονται στα ελληνικά και πάνω απ' όλα αν μπορούμε να τα βρούμε στην αγορά.

Με θεία μοδίστρα είχαμε μια υποψία σχετικά με τα υλικά κι ο όρος που μας είχε αποτυπωθεί ήταν "καρίνα". Οκ, ξέραμε ότι την καρίνα την εφάρμοζε στην ανάποδη όψη του υφάσματος σε σακάκια και γιακάδες κυρίως για να γίνει το ύφασμα πιο στητό και σταθερό. Αλλά τα βιβλία μας αναφέρονταν σε interfacing, fusible web, freezer paper... Πώς να τα ζητήσεις στο ελληνικό κατάστημα; Κι έτσι άρχιζαν οι περιγραφές: "Το θέλω για να φτιάξω αυτό", "το χρειάζομαι για απλικέ" και μετά οι συνήθεις απαντήσεις ήταν: "Δεν έχω τέτοιο πράγμα", "Θέλεις αυτοκόλλητη, χοντρή ή λεπτή καρίνα;", "Μήπως εννοείς χαρτί ή αράχνη;". Μετά από πολλές δοκιμές και μελέτη μπορούμε να πούμε ότι τα πράγματα κάπως ξεκαθάρισαν στο μυαλό μας γι'αυτό και θα προσπαθήσουμε να σας μεταδώσουμε αυτή τη γνώση!

Με τον όρο interfacing τα βιβλία εννοούν οποιαδήποτε επένδυση εφαρμόζεται στην ανάποδη όψη του υφάσματος για να γίνει πιο σταθερό. Αν συνοδεύεται από τον όρο fusible πάει να πει ότι κολλιέται με τη βοήθεια θερμότητας μέσω του σιδερώματος. Αυτό στην Ελλάδα λέγεται γενικώς καρίνα. Κι αν εφαρμόζεται με σίδερο λέγεται αυτοκόλλητη. Μπορείς να βρεις λεπτή και χοντρή καρίνα, ανάλογα με το ύφασμα που χρησιμοποιείς. Σε ένα "ελαφρύ" ύφασμα θα χρειαστείς λεπτή κι αντίστοιχα σε ένα "βαρύ" μια πιο χοντρή. Η γυαλιστερή όψη της καρίνας είναι εκείνη που διαθέτει την κόλλα, η οποία με τη θερμότητα λιώνει και διαχέεται στις ίνες του υφάσματος. Άρα, προσοχή στην πλάκα του σιδερώματος! Η γυαλιστερή όψη κοιτάει την ανάποδη μεριά του υφάσματος.
Στο εσωτερικό του κόκκινου υφάσματος διακρίνετε
αυτοκόλλητη, ελαφριά καρίνα

Σχεδόν άκαμπτη αυτοκόλλητη καρίνα εφαρμόστηκε για να
φτιάξουμε αυτά τα σημαιάκια
Η βλιζελίνη είναι ένα είδος "μεσαίας" θερμοκολλητικής καρίνας, ιδανική για κατασκευές με ύφασμα γιατί διατηρεί πολύ στητό το ύφασμα. Εμείς τη χρησιμοποιήσαμε ως επένδυση στους πάνινους κύβους για να διατηρηθεί το σχήμα τους.  
΄Στο δεξί ύφασμα έχουμε κολλήσει βλιζελίνη

Fusible web είναι ένα είδος χαρτιού που χρησιμοποιείται πολύ στο απλικέ. Εχει την ιδιότητα να ενώνει δύο υφάσματα και πάλι με τη βοήθεια θερμότητας. Αυτό δυσκολευτήκαμε να το εντοπίσουμε στην αγορά και πάντα το ζητάμε ως "θερμοκολλητικό χαρτί για απλικέ". Τώρα τελευταία σε κάποια καταστήματα μας το παρουσίασαν ως "αράχνη" αλλά δεν παίρνουμε όρκο ότι πρόκειται για το ίδιο υλικό. Το fusible web ίσως το έχετε βρει και σε μορφή ταινίας, την οποία την χρησιμοποιούμε σε στριφώματα και κοντέματα ρούχων.  

Το Μ, οι πεταλούδες και το εσωτερικό των αυτιών σταθεροποιήθηκαν
με fusible web κι έπειτα ράψαμε στο περίγραμμα

Το freezer paper απ' ότι ξέρουμε δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα. Είναι ιδανικό για στένσιλ σε ύφασμα, μιας και δεν επιτρέπει στο χρώμα να ξεφύγει από το περίγραμμα του σχεδίου.

Θερμοκολλητική βάτα βρήκαμε πρόσφατα στο κέντρο της Αθήνας. Εξυπηρετεί όσους ασχολούνται με την κατασκευή παπλωμάτων και quilting ή καπιτονάρισμα, αφού η βάτα παραμένει σταθερή κάτω από το ποδαράκι της ραπτομηχανής. Εμείς τη χρησιμοποιήσαμε για να φτιάξουμε αυτή τη μαξιλαροθήκη, ώστε να της δώσουμε πιο αφράτη υφή!!
βλέπετε πώς απέκτησε όγκο το ύφασμα με την
εφαρμογή της θερμοκολλητικής βάτας.

Πώς σας φαίνεται; Δεν είναι συμπαθέστατος!!! 

Όπως βλέπετε, τα υλικά αυτά τα χρησιμοποιούμε σχεδόν σε κάθε project μας και μας λύνουν τα χέρια. Ελπίζουμε να σας βοήθησε η ανάρτηση σε περίπτωση που είχατε σχετικές απορίες και βέβαια περιμένουμε παρατηρήσεις και διορθώσεις από πιο έμπειρες crafters! 
         

27 σχόλια:

alex είπε...

Πολυ χρησιμη η αναρτηση σου!πολλα απο τα υλικα που διαβαζουμε ψαχνουμε να βρουμε ποια ειναι τα αντιστοιχα στην Ελλαδα και που τα πουλανε!Να σαστε καλα και να εχετε μια χαμογελαστη και δημιουργικοτατη βδομαδα!φιλιαααα

athina μπασιούκα είπε...

Μπράβο κορίτσια για σπίτι! Διαφωτιστικότατη η ανάρτησή σας!

ikaxela είπε...

Μου χρειαζόταν πολύ αυτή η ανάρτηση. Ευχαριστώ! Καλή εβδομάδα!

Γεωργία(keywoman.blogspot.gr) είπε...

Τελεια ανάρτηση!!!!!
Επίσης την χοντρή καρίνα την λέμε και ΦΟΡΤΕΤΣΑ!Την χρησιμοποιούμε για έξτρα ενίσχυση και είναι 100% βαμβάκι.Είναι ό,τι πρέπει για κατασκευή τσαντών!Οι βλιζελίνες είναι συνθετικό υλικό γι'αυτό και είναι φθηνότερες.
Σας ευχαριστούμε πολύ πολύ!!!

evitas kleine Träume είπε...

Μπράβο κορίτσια για αυτήν την ανάρτηση! Κι εγώ την καρίνα την λεπτή και την φορτέτσα ξέρω, κι αυτές χρησιμοποιώ κιόλας.Όντως η τελευταία είναι πιο ακριβή,-έχει δίκιο η Γεωργία- αλλά για τις τσάντες, που κάνω κι εγώ, είναι ό,τι πρέπει!! Φιλάκιααα...

ΤΟ ΠΛΕΧΤΟ ΜΠΙΣΚΟΤΟ είπε...

ακρως κατατοπιστικη η αναρτηση, ευχαριστουμε πολυ!

eleni είπε...

Πολύ χρήσιμα όλα,Ευγενία,σε μένα,βέβαια,σαν κινέζικα ακούγονται,αφού καμιά σχέση δεν έχω με ραπτική ή άλλες χειροτεχνίες.
Φιλιά!

Vivika είπε...

Πραγματικά πολύ χρήσιμη ανάρτηση! Ευχαριστούμε πολύ, α, και σούπερ το μαξιλαράκι κυριούλης!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Αααααααααα, εσείς έχετε κάνει διατριβή στο θέμα!
Πολλά μπράβο προκομμένα μου κορίτσια!
Φιλιά, καλή βδομάδα!

Taelia88 είπε...

Μήπως να γράφατε βιβλίο εξηγώντας τα όλα αυτά;; Έχετε εντρυφήσει τόσο πολύ στο θέμα!!
Πολύ χρήσιμη ανάρτηση!! Πιστεύω αρκετοί crafters θα την ευχαριστηθούν!!
Καλή εβδομάδα να έχετε κορίτσια!!
Φιλιά!!

Δημιουργία είπε...

Μου ξεσκονίσατε τα της ραπτικής μιας και έχω λίγο καιρό να ασχοληθώ μαζί της.Και τώρα μια ερώτηση, την αυτοκόλλητη βάτα που την πουλάνε συγκεκριμένα και πόσο κοστίζει περίπου, αν θέλεις να μου απαντήσεις,σ' ευχαριστώ πολύ.

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Τι βρήκα στο κατάστημα kangaroo (έχουν κ site) και κόστιζε 12€τι μετρό αν θυμάμαι καλα. Ελπίζω να βοηθησα!!

DIMI είπε...

Πραγματικά πολύ χρήσιμη ανάρτηση!Καλή εβδομάδα!!

χρυσάνθη είπε...

Είστε κατατοπιστικότατες κοριτσια!!Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες σας!!

mariagiannoulakis@yahoo.com είπε...

Κοριτσια η αναρτηση τελεια αλλα ολα τα λεφτα ειν αι η μανα που ειναι ενας φωτεινος παντογνωστης απ΄οτι καταλαβα.Τωρα βεβαια εδω στο Ηρακλειο που ειναι τα σχετικα μαγαζια πολυ λιγα νομιζω θα υπαρξει θεμα να τα βρω αλλα τελος παντων ευτυχως εχουμε εσας και το διαδικτυο κατι θα καταφερω. Ευχαριστωωωωωωωωωωω!!!!!

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Αυτό ξαναπές το, Μαρία! Το Ίντερνετ βολεύει πολυ κ αν παραγγειλεις απο amazon.co.uk πολλές φορές δεν πληρώνεις κ μεταφορικά κ έρχονται στην πόρτα σου. Αλλα κ κάποια καταστήματα αθηναϊκά αποστέλλουν πλέον κ σε επαρχία.

Unknown είπε...

κοριτσάαααααρες μου!!! πιστεύω οτι το μόνο μέρος που θα μπορούσε να μας δώσει τόσο χρήσιμες και κατατοπιστικές πληροφορίες είναι το σπίτι σας! μπράβο

Wise Owl είπε...

Κορίτσια ευχαριστώ πολύ για αυτή την ανάρτηση!!!! Μα πάρα πολύ! Τη βάζω στους σελιδοδείκτες μου γιατί όλοι οι πωλητές έχουν απηυδήσει με τις περιγραφές μου μέχρι να καταλάβουν τι θέλω!

marilou είπε...

Κορίτσια βρήκα κάπου στο ιντερνετ ότι το freezer paper αναφερεται κ σαν "χαρτί για κρεοπωλείο" (The freezer paper is sometimes called butcher paper and the butcher's use it to wrap up meats for the freezer. ταιριαζει με τις περιγραφές.. ειναι σαν απλό χαρτί απο έξω και γυαλιστερό απο μέσα.. χωρίς τη μεμβράνη εννοείται...

Ανώνυμος είπε...

Τελειο ποστ αυτο που χρειαζομουν προσπαθω να μαθω λιγο τα υλικα ραπτικης και τα υφασματα οποτε σας ευχαριστω για τις πληροφοριες!!!
Φιλακια πολλα!!!

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια !!!

Φανή είπε...

Ψάχνω.... ψάχνω... και αυτό που ψάχνω το βρήκα σε εσάς! Μπράβο βρε κορίτσια, είστε για σπίτι!

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα!! Πολυ χρήσιμες οι πληροφορίες που μας δίνει! Την θερμό κολλητική βατά θα μπορούσες να μου πεις που μπορω να την βρω και εγω στο κεντρο; Σε ευχαριστω!!!

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Kangaroo λέγεται το κατάστημα. Κοντα στη Ρομβης, στο κέντρο.

Ανώνυμος είπε...

Σε ευχαριστω πολυ!!!

Unknown είπε...

Ωραία όλα αυτά και μπράβο σας για τις πληροφορίες.. Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που χρησιμοποιησεις την αράχνη με διαδικασία θερμοκολλησης(κοινώς με το σίδερο) και στο τέλος ενώ έκανε καλή δουλειά φαίνεται άσπρη κόλλα πάνω σε μπλε καλό ύφασμα;; Θα το εκτιμούσα πολύ αν μπορούσε κάποια κοπέλα να μου δώσει μια συμβουλή πως να το καθαρίσω.. Ευχαριστώ..

Irene είπε...

Σούπερ ανάρτηση, διαφωτιστικότατη. Είπα να κάνω μια προσπάθεια να βάλω σε λειτουργία μια ραπτομηχανή που απλά σκονιζόταν και δεν είχα ιδέα τί είναι όλα αυτά τα ενισχυτικά υφασμάτων. Σε ευχαριστώ γιατί με βοήθησε πολύ η ανάρτηση αυτή....