Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

Αποδράσεις στα ποτάμια της Ηπείρου: Αχέροντας και Σαραντάπορος

Καλώς ήρθατε και πάλι στο σπιτάκι μας!

Μια μέρα πριν να υποδεχτούμε τον όμορφο Σεπτέμβρη μας κάνουμε μια αναδρομή στις φετινές, καλοκαιρινές εξορμήσεις μας με βάση την Κέρκυρα, στην οποία ζούμε τα τελευταία δυο χρόνια. 

Όπως διαβάσατε και στον τίτλο, φέτος πιάσαμε γι' άλλη μια φορά τα βουνά! Στην πρώτη μας αυγουστιάτικη εξόρμηση επισκεφτήκαμε την περιοχή του Αχέροντα, ο οποίος είναι σχετικά κοντά στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Όπως πάντα ο Βασίλης σχεδίασε πολύ ωραία την εκδρομή μας και μέσα σ' ένα Σαββατοκύριακο είχαμε χρόνο να κάνουμε μια πεζοπορία στο φαράγγι του Αχέροντα, να επισκεφτούμε το Νεκρομαντείο και την Πάργα, καθώς και να κολυμπήσουμε και στις γύρω παραλίες της περιοχής.    

Πρώτη φορά πήγαμε και οι δυο μας στον Αχέροντα και πολύ την ευχαριστηθήκαμε την πεζοπορική μας διαδρομή, η οποία διήρκησε 3 ώρες περίπου. Το μονοπάτι ήταν βατό και καλοσυντηρημένο, με πολλή βλάστηση ώστε να δημιουργείται σκιά σχεδόν σε όλο το μήκος του μονοπατιού, πράγμα που έκανε το περπάτημά μας ευχάριστο. 

Σε αρκετά σημεία της διαδρομής είτε βλέπαμε την κοίτη του ποταμού είτε ακούγαμε τις εύθυμες φωνές των ανθρώπων που περπατούσαν ή κολυμπούσαν μέσα σ' αυτήν. 

Κάποια στιγμή ο μονοπάτι μας έβγαλε στην όχθη και είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε το τοπίο και να βουτήξουμε στα δροσερά νερά, ενώ μετά την τσιμεντένια γέφυρα βρεθήκαμε σε μια λιμνούλα που σχηματίζεται και που είναι χάρμα οφθαλμών. Όπως είναι φυσικό, το ποτάμι κλέβει την παράσταση, αλλά και το υπόλοιπο τοπίο αξίζει της παρατήρησής μας. 

Όπως για παράδειγμα στην πλαγιά του βουνού είναι ορατά το κάστρο της Κιάφας, που αποτελούσε σημαντικό οχηρό των Σουλιωτών ενάντια στον Αλή πασά, και το θρυλικό Κούγκι.


Αφού βρεθήκαμε στην περιοχή θα ήταν παράληψη να μην επισκεφτούμε το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, στο οποίο θεωρητικά υπάρχει η υπόγεια κρύπτη, στην οποία γίνονταν οι συνομιλίες με τα πνεύματα των νεκρών. 

Αυτό που πραγματικά εντυπωσιάζει είναι η δομική κατασκευή της κρύπτης και των τειχών, που φανερώνουν ακρίβεια στη λεπτομέρεια και ταυτόχρονα στιβαρότητα. 

Το Δεκαπενταύγουστο την τιμητική του την είχε ο Σαραντάπορος, ο παραπόταμος που είναι στα ριζά του χωριού του Βασίλη και που διασχίζει την περιοχή των Μαστοροχωρίων της Κόνιτσας. 

Πήραμε την ομπρελίτσα μας, κατεβήκαμε στο γεφύρι του χωριού κι απολαύσαμε το πιο όμορφο μπάνιο του καλοκαιριού. Τα νερά ακόμα πιο δροσερά, μα καλοδεχούμενα λόγω της ζέστης που επικρατούσε, και με ένα τοπίο καθηλωτικό όλο για μας! Πραγματικά το χαρήκαμε εκείνο το διαφορετικό μπάνιο και μη σας πω ότι προσμένω να το επαναλάβω και του χρόνου. 

Ωραίες οι θάλασσές μας, κανείς δεν το αμφισβητεί, αλλά και τα βουνά έχουν τη δική τους χάρη. Αξίζει τον κόπο να τα επισκεπτόμαστε και να τα τιμάμε! 

Ευγενία

4 σχόλια:

Marie-Anne είπε...

Πολύ ωραίες οι εξορμήσεις σας στα δύο ποτάμια! Δεν έχει τύχει να βρεθώ σ'αυτά τα μέρη!
Καλό μήνα και καλό αποκαλόκαιρο, Ευγενία μου! Και του χρόνου, με υγεία!

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Σε ευχαριστώ Μαριάννα, καλό μήνα να έχεις κι εσύ!

Ρένα Χριστοδούλου είπε...

Πολύ ωραία εκδρομή.
Είχαμε πάει σ αυτα τα μέρη πριν 12 χρόνια περίπου.
Εμείς επισκεφθηκαμε τον Αχέροντα με βάρκα και ηταν εντυπωσιακή η διαδρομή.
Καλά να περνάτε και του χρόνου με υγεία.
Πολλά φιλιά.

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Ρένα, αυτή την βαρκάδα δεν προλάβαμε να την κάνουμε, αλλά εχουμε ακούσει ότι είναι πολύ ωραία. Έχουμε λόγο για να ξαναπάμε!