Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Λουλούδια του καλοκαιριού-Μερος 1

Σε συνέχιεα της προηγούμενης μας ανάρτησης, σκεφτήκαμε να σας παρουσιάσουμε τα βασικά χαρακτηριστηκά από τα λουλούδια που φυτέψαμε. Πολλές φίλες μας έχουν δηλώσει κατά καιρούς την αγάπη τους για τα λουλούδια, οπότε είναι μια καλή ευκαιρία να επωφεληθείτε τον καιρό και να προβείτε στις δικές σας ανθοφυτέψεις. Οι σπόροι είναι πάντα μια καλή λύση, αφού το κάθε φακελάκι κοστίζει 1 ευρώ περίπου.
Και μιας και κάποια από τα άνθη μας σας φάνηκαν ...γλωσσοδέτες θα αρχίσουμε απο τα περίεργα!





Ακουϊλέγια (Aquilegia)


H ακουϊλέγια είναι ένα φυτό που σιγά σιγά αρχίζει να γινεται γνωστό στην Ελλάδα. Είναι ένα πολυετές φυτό με περίεργα και πολύχρωμα άνθη. Μπορεί να μεγαλώσει σε ήλιο ή σε ημισκιερό μέρος και φτάνει τα 90 εκατοστά ύψος. Φυτεύουμε τους σπόρους του Απρίλη και Μάη και ανθίζει από το Μαη ως τον Ιούλη. Προτιμά την υγρασία αλλά σε γόνιμα εδάφη, που στραγγίζουν πολύ καλά. Είναι ιδανικό φυτό για να δημιουργήσουμε μπουρντούρες στον κήπο μας, ενώ μπορούμε να κοψουμε τα άνθη του για να στολίσουμε το ανθοδοχείο μας. Σχετικά με τις αρρώστιες, μπορεί να προσβληθεί από αφίδες (μελίγκρα).






Τζίννια (zinnia)








Τα τζίννια είναι λουλούδια μονοετή ή διετή, που προέρχονται από το Μεξικό και καταλαβαίνουμε ότι για να αναπτυχθούν χρειάζονται ήλιο. Το σχήμα των λουλουδιών τους πολλές φορές μοιάζει με κατηφέ, ωστόσο υπάρχει τεράστια ποικιλία στα χρώματα (κόκκικο, κίτρινο, πορτοκαλί, ροζ, φούξια, λάιμ...). Το ύψος τους φτάνει τα 60 εκατοστά, φυτεύονται τέτοια εποχή και ανθίζουν από τον Ιούλιο ως τον Οκτώβρη. Τα λουλούδια διαρκούν πολύ, παρ' ολ' αυτά είναι καλό να κοβουμε τους ξερούς ανθούς για να ανθίζουν νέοι πιο γρήγορα. Επίσης, ευνοούνται από το ζεστό και ξηρό κλήμα. Φυτέψτε τα τζίννια για να σχηματίσετε ωραίες μπουρντούρες στον κήπο σας και για να έχετε υπέροχα λουλούδια στο ανθοδοχείο σας. Για το τέλος, επισημαίνουμε ότι είναι ανθεκτικά και γενικώς δεν πάσχουν έυκολα από αρρώστιες.


Διμορφοθήκη (dimorphotheca)


Aν την αντικρύσετε θα πείτε ότι είναι κάποιο είδος μαργαρίτας, όμως μετά θα μάθετε το πραγματικό της όνομα. Εχει διάφορες ποικιλίες και μπορεί να είναι μονοετές, πολυετές φυτό και θαμνώδες. Ξεχωρίζει για τα αρωματικα, αηθαλή φύλλα της και για τα άνθη της, τα οποία κλείνουν στο σκοτάδι και τη βαριά συννεφιά. Αγαπάει τον ήλιο και πρέπει να την φυτέψετε σε ζεστές και ηλιόλουστες τοποθεσίες. Μπορεί να αντέξει και κοντά στη θάλασσα, μα δεν της αρέσει η υπερβολική υγρασία. Φτάνει τα 20-30 εκατοστά. Προσοχή στις αφίδες!

5 σχόλια:

Κική Κωνσταντίνου είπε...

ενταξει, δε το συζητω, πανεμορφα λουλουδια!

λουλουδια που ομολογω δε γνωριζα αλλα θαυμασα σημερα με τις φωτο σας! :)

Maria B. είπε...

Ευγενίτσα μου όμορφη και χρωματιστή η αναρτησή σου ! ότι πρέπει για να ξεκινήσει η μέρα μας !!!

φιλια πολλά

Dizzy button είπε...

Ευγενία μου, πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες που μας έδωσες!
Μόλις έμαθα και την ονομασία της "άσπρης μαργαρίτας" όπως την έλεγα εγώ : Ρ
Φιλάκια!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Δεν τα κατάφερα να μπω να θαυμάσω τα λουλουδάκια της προηγούμενης ανάρτησης, ο παλιο-blogger μου κάνει πολλά κόλπα τελευταία με τα σχόλια, γι αυτό θα τα θαυμάσω από εδώ διπλά!!!!
Τις μαργαριτούλες που τις λες "Διμορφοθήκη" τις έχω κι εγώ σε μια γλαστρούλα, είνα πανέμορφες!!
Πολλά φιλιά!

simonmad είπε...

Τι υπέροχες φωτογραφίες είναι αυτές! Δεν είστε μόνο κορίτσια για σπίτι, αλλά και για ... κήπο!!!