Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Γλυκό - Μαρμελάδα Λεμόνι


Μεταξύ Φαρομανητών (=διασκέδαση στα Λευκαδίτικα) και Μασκαράτων η θεία Αγνή και οι ξαδέρφες Ευγενία και Παναγιώτα βρήκαν χρόνο για γλυκό! Και τι γλυκό! Παντρέψανε το ξινό λεμονάκι με τη γλύκα της ζαχαρίτσας και το αποτέλεσμα; Ένα γλυκό του κουταλιού, τόσο νόστιμο που το βάζο αδειάζει εν ριπή οφθαλμού, αλλά και με τέτοια υφή που συνοδεύει το ψωμάκι μας και σα μαρμελάδα!

Ορίστε, λοιπόν, η συνταγή όπως ακριβώς την έστειλε η ξαδέρφη από τη Λευκάδα προς δημοσίευση!



ΓΛΥΚΟ – ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΛΕΜΟΝΙ

ΥΛΙΚΑ

Λεμόνια (όσα θέλετε αρκεί να χωράνε στην κατσαρόλα σας)
Ένα με δυο πορτοκάλια (ανάλογα τα λεμόνια)
Ζάχαρη (800 γρ. για κάθε κιλό βρασμένων φρούτων)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Πλένουμε τα φρούτα και τα βράζουμε με αρκετό νερό για 30-40 λεπτά από όταν πάρουν βράση έως ότου μαλακώσουν. 




Χύνουμε το νερό και αφήνουμε τα φρούτα να κρυώσουν, ώστε να μπορούμε να τα πιάσουμε.

Τα κόβουμε σε λεπτές λωρίδες  μαζί με τη φλούδα! (αν το θέλουμε για γλυκό μπορούμε να τα κόψουμε και σε μεγαλύτερα κομμάτια.) Προσέχουμε να αφαιρούμε τα κουκούτσια!!!!



Τα ζυγίζουμε και τα ρίχνουμε πάλι στη κατσαρόλα με την αντίστοιχη ζάχαρη!!
(800 γρ. για κάθε 1 κιλό φρούτων)

Τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 20-30 λεπτά!! 
(ανακατεύουμε συνέχεια για να μην μας κολλήσει από κάτω)



ΑΑΑ!!!!!!!! Προσοχή, γιατί κατά τη διάρκεια του βρασίματος πιτσιλάει καυτή ζάχαρη!!!!
Γεμίστε τα αποστειρωμένα βάζα σας και κάνετε ένα σπιτικό Δώρο!!!







Καλή επιτυχία!!!


Υ.Γ.  Για την αποστείρωση των βάζων…. 
Απλά βάλτε τα στον φούρνο σας για 10-15 λεπτά… 
(αποστειρώστε και το κουτάλι που θα τοποθετήσετε το γλυκό σε αυτά!!!
Μην βάλετε τα χεριά σας μέσα στα βάζα… 
βγάλτε τα  από το φούρνο με μια τσιμπίδα!!!!




Ευχαριστούμε πολύ τα άλλα "κορίτσια για σπίτι" της φαμίλιας και τη μαμάς τους για την υπέροχη συνταγή! Εμείς πάντως θα την δοκιμάσουμε!

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Σταυροβελονια με ανοιξιάτικα θέματα



Μετά τα καρναβάλια, τις διασκεδάσεις και τα ... απρόοπτα χιόνια σκεφτήκαμε να καλωσορίσουμε την Άνοιξη όπως της αξίζεις: με σχέδια για σταυροβελονιά ανάλογα της εποχής. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν τόσα πολλά σχέδια κι εμείς συλλέξαμε αυτά που μας άρεσαν περισσότερο! Ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω φωτογραφίες για να πάρετε μια αρχική γεύση. Επίσης, ακολουθούν links, στα οποία θα βρείτε μεγάλη ποικιλία!

















Πατήστε εδώ και θα βρεθείτε σε μια ιταλική ιστοσελίδα με πολλά σχέδια!
Τέλος, εδώ μπορείτε να γραφτείτε και να κατεβάσετε σε αρχεία PDF όμορφα σχέδια για σταυροβελονιά!

Επίσης, ρίξτε μια ματιά και στην προηγούμενη σχετική μας ανάρτηση, όπου αναφέρουμε λεπτομέρειες και άλλες ιδέες για τη σταυροβελονιά




Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Βενετσιάνικο καρναβάλι

«Πατρινό καρναβάλι για πάντα…» λέει εκείνο το φημισμένο τραγούδι, που το ακούγαμε κάθε χρόνο καθηλωμένες μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης για να δούμε την καθιερωμένη παρέλαση της Πάτρας! Και μετά στις ειδήσεις βλέπαμε εικόνες από τα καρναβάλια όλου του κόσμου κι εκείνο που ξεχωρίζαμε πάντα ήταν το ενετικό Καρναβάλι, εξαιτίας της μαγείας και της γοητείας του. Ψάξαμε την ιστορία του και θελήσαμε να τη μοιραστούμε μαζί σας.


Πράγματι, χάνεται στους αιώνες και ήδη μετράει 900 χρόνια ύπαρξης. Το πρώτο κείμενο, που μνημονεύει αυτή τη γιορτή μας γυρνάει στο 1094μ.Χ. υπό την κυριαρχία του Δόγη Vitale Falier, στο οποίο αναφέρονται οι εορτασμοί που θα λάμβαναν χώρα πριν την ιταλική σαρανταήμερη νηστεία (Quaresima=Τεσσαρακοστή). Βέβαια, η γιορτή έχει ρίζες πολύ πιο αρχαίες και συσχετίζεται με τα λατινικά Σατουρνάλια (saturnalia latini) και τις διονυσιακές γιορτές, όπου και το ρητό έλεγε: “Semel in anno licet insanire” (=μια φορά το χρόνο είναι επιτρεπτό να μην έχουμε φρένα). Βασισμένοι σε αυτές τις παραδόσεις οι Βενετοί ποπολάροι είχαν για λίγες μέρες την ευκαιρία να φορέσουν μια μάσκα είτε για να χλευάσουν την ολιγαρχική εξουσία είτε για να τους υποδυθούν και να μιμηθούν τις συνήθειές τους. Η εξουσία από τη μεριά της έβλεπε κι ένα πιο πρακτικό ρόλο της συγκεκριμένης γιορτής, μιας και δινόταν στον απλό λαό η ευκαιρία να ξεδώσει ή καλύτερα να ξεσπάσει κι έτσι οι Δόγηδες κρατούσαν υπό έλεγχο τις εκάστοτε κοινωνικές εντάσεις, προσφέροντας το γνωστό “Panem et Circenses” (=άρτος και θεάματα).


Το αλλοτινό βενετσιάνικο καρναβάλι είχε πολύ μεγαλύτερη διάρκεια. Άρχιζε την πρώτη Κυριακή του Οκτώβρη, εντεινόταν την μέρα μετά τα Θεοφάνεια (=Epifania) κι έφτανε στο ζενίθ του τις μέρες πριν την Τεσσαρακοστή (=Quaresima). Στήνονταν πάλκα σε κεντρικά σημεία της πόλης κι ο κόσμος παρακολουθούσε διάφορους καλλιτέχνες, σαλτιμπάγκους, παιγνίδια. Πλανόδιοι πωλητές πούλαγαν φρέσκα και ξερά φρούτα, γλυκά εκείνης της περιόδου ενώ μπάντες παιάνιζαν μελωδίες.

Η «Γαληνοτάτη» υπήρξε πάντα μεγάλη εμπορική δύναμη κι αυτό είναι έκδηλο ακόμα και στο Καρναβάλι, το οποίο έχει περάσει από διάφορες φάσεις: καρναβάλια με αναφορές στο πολυετές ταξίδι του ενετού Μάρκο Πόλο στην Κίνα, στη ναυμαχία της Ναυπάκτου... Σιγά σιγά η Βενετία μετατράπηκε στην ευρωπαϊκή σχολή της απόλαυσης και του παιγνιδιού, του μασκαρέματος και της ανευθυνότητας. Ο κόσμος αφηνόταν από οποιαδήποτε δέσμευση και οι επιθυμίες όχι μόνο φάνταζαν απτές, αλλά δεν υπήρχε σκέψη ή πράξη που να φαινόταν απραγματοποίητη. Ήταν η εποχή του 1700, του Καζανόβα, μια εποχή που αντικατοπτρίζει μια επιφανειακή και τρυφηλή κοινωνία, μέσα από την οποία γεννήθηκε η κωμωδία χαρακτήρων του Κάρλο Γκολντόνι με φιγούρες όπως οι: Pantalone, Arlecchino, Brighella, Colombina. Ο ίδιος ο Γκολντόνι εκφράζει το νόημα του καρναβαλιού σ’ ένα τετράστιχο, όπου σε ελεύθερη απόδοση λέει:
«Εδώ η σύζυγος κι εκεί ο σύζυγος, ο καθένας πάει όπου του αρέσει, ο καθένας τρέχει σε κάθε πρόσκληση, άλλος για να παίξει κι άλλος για να χορέψει.»

Το 19ο αι. το βενετσιάνικο καρναβάλι μπαίνει σε άλλη τροχιά, αποπνέοντας ένα ρομαντισμό και γίνεται προορισμός για πολλούς καλλιτέχνες, συγγραφείς και μουσικούς, τυχοδιώκτες και όμορφες κυρίες απ’ όλο τον κόσμο. Τρανά παραδείγματα η Σίσση της Αυστρίας, ο Βύρωνας, ο Βάγκνερ. Το Καρναβάλι διακόπηκε για κάποια περίοδο μετά την πτώση της Δημοκρατίας της Βενετίας από τις ναπολεόντειες δυνάμεις. Ωστόσο και τότε οι γιορτές διατηρήθηκαν στα δυο νησάκια Μουράνο και Μπουράνο. Μόλις τη δεκαετία του ’70 κάποιοι τοπικοί οργανισμοί και ιδιώτες θέλησαν και προσπάθησαν να αναγεννήσουν αυτό το αλλοτινά μεγαλειώδες γεγονός για τους Βενετούς κι έτσι, το 1979 εγκαινιάστηκε μια νέα περίοδος για τους ίδιους.

Στη σημερινή εποχή η χαρούμενη αυτή γιορτή διαρκεί σχεδόν δέκα μέρες και λήγει την “Martedì Grasso” (=χοντρή Τρίτη) όπου και σηματοδοτεί την έναρξη της θρησκευτικής νηστείας. Το φετινό καρναβάλι είναι αφιερωμένο στην περίοδο του 1800 και πιο συγκεκριμένα στην Πριγκίπισσα Σίσση και τη γυναίκα εκείνης της εποχής. Όπως καταλαβαίνετε, για άλλη μια φορά οι γυναικείες αμφιέσεις θα κλέψουν την παράσταση. Πάρτε μια γεύση από τις φωτογραφίες, που ακολουθούν.









Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Μακαρονόπιττα

Τώρα που διανύουμε τη βδομάδα της Τυρινής χίλιες δυο λιχουδιές μπορούμε να γευτούμε, είτε παραδοσιακές είτε πιο εναλλακτικες. Εμείς ορμώμενες από το παρελθόν θα σας παρουσιάσουμε την Μακαρονόπιττα που μας έφτιαχνε η γιαγιά μας τέτοιες μέρες. Είναι μια συνταγή πανεύκολη και ενδείκνυται σε περίπτωση που σας έχουν περισέψει μακαρόνια. Προτιμήστε χοντρά μακαρόνια ή κοφτά όπως πέννες, ριγκατόνι για να γίνει ένα όργιο μακαρονόπιττας!

Υλικά για ταψί 20χ30:
μακαρόνια βρασμένα
φέτα χοντροτριμμένη
κεφαλοτύρι τριμμένο
4 αυγά
γάλα
4 φύλλα κρούστας ή χωριάτικα ή χειροποίητα
λάδι, αλάτι, πιπέρι, βούτυρο





Παίρνουμε το ταψί μας, το λαδώνουμε και στρώνουμε τα 3 φύλλα κρούστας. Δεν ξεχνάμε να τα λαδώνουμε μεταξύ τους για να μην κολλήσουν. Από πάνω τοποθετούμε τα μακαρόνια, που πρώτα τα έχουμε βουτυρώσει ελαφρώς, ανακατεμένα με τη φέτα. Από πάνω πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί.

Σε μπωλ σπάω τα αυγά, τα χτυπάω ελαφρώς, προσθέτω και 3 1/2 φλυτζάνια γάλα και αλατοπιπερώνω. Περιχύνω το μείγμα πάνω από τα μακαρόνια. Αν δεν έχουν καλυφθεί τα μακαρόνια, προστέτω λίγο ακόμα.

Σκεπάζω την πίττα μου με το τέταρτο φύλλο, το λαδώνω και την ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς. Στη μια ώρα ελέγξε αν έχει ψηθεί: κάντε μια τομή με μαχαίρι κι αν είναι στεγνή η λεπίδα, τότε είναι έτοιμη.


Προλάβαμε να φωτογραφίσουμε το μοναδικό κομμάτι που απέμεινε, προτού γίνει κι αυτό παρελθόν!!
Ελπίζουμε να σας αρέσει και να τη δοκιμάσετε!!