Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Μαθήματα Ραπτικής για αρχάριους...μέρος Β΄


Γιατί σήμερα συνεχίζουμε με μερικά ακόμα βιντεάκια 
και σχετικές οδηγίες για αρχάριους...


1.ΣΤΡΙΦΩΜΑ...

Είχαμε δείξει στην προηγούμενη ανάρτηση το καρίκωμα και το στρίφωμα, 
στο οποίο δεν καρικώνεις την άκρη του υφάσματος, 
αλλά την εγκλωβίζεις, γυρνώντας το ύφασμα 2 φορές και στριφώνοντάς το. 
Εναλλακτικά και για να μη δημιουργηθεί χοντράδα, 
ειδικά άμα το ύφασμα είναι χοντρό, 
καρίκωνουμε την άκρη και στριφώνουμε διπλώνοντας μια φορά το ύφασμα...


έτσι δείχνει η εσωτερική πλευρά του υφάσματος...



και έτσι η καλή μεριά.




2. ΓΑΖΙ ή ΠΙΣΩΒΕΛΟΝΙΑ

όταν θέλουμε να ενώσουμε δυο υφάσματα 
χρησιμοποιούμε αυτή τη βελονιά, 
η οποία δίνει ουσιαστικά το αποτέλεσμα του απλού γαζώματος της ραπτομηχανής... 



και η καλή μεριά θα δείχνει κάπως έτσι...



3. "ΚΡΥΦΗ" ΒΕΛΟΝΙΑ...

όταν θέλουμε να ενώσουμε δυο υφάσματα από την καλή τους πλευρά, 
π.χ. μια τσέπη που ξηλώθηκε από ένα πουκάμισο, 
χρησιμοποιούμε αυτή τη βελονιά...


Επαναλαμβάνουμε ότι χρησιμοποιήσαμε κλωστή διαφορετικού χρώματος 
από το ύφασμα για να είναι διακριτό το αποτέλεσμα. 
Εσείς θα χρησιμοποιήσετε του ίδιου χρώματος...

για απορίες ή περισσότερες λεπτομέρειες, πείτε μας...

Ακολουθούν ακόμα περισσότερα!

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Κηποτεκνικα 2011, σχολια κι εμπειρίες

Η έκθεση Κηποτέκνικα όπως θα ξέρετε είναι σε εξέλιξη κι εμείς ως φανατικοί του είδους αποφασίσαμε να την επισκεφτούμε. Λίγο η οικολογία, λίγο η διάθεση για βόλτα που είχαμε την Παρασκευή, αποφασίσαμε να μετακινηθούμε με το μετρό. Άλλωστε, από την ιστοσελίδα της ExpoAthens ενημερωθήκαμε ότι το κτήριο βρίσκεται στο σταθμό "Παλλήνη". Και καθώς φτάσαμε στο σταθμό ανακαλύψαμε για κακή μας τύχη ότι απέχει το ελάχιστο 2 χμ. από τον εκθεσιακό χώρο. Ημασταν και άτυχοι γιατί χάναμε τα τοπικά λεωφορία (Α5, 301), ωστόσο ο καιρός μας ευνοούσε κι έτσι δεν πτοηθήκαμε! Καταφτάσαμε περίπου στις 20:00 και είχαμε μπροστα μας μια ώρα για να χαζέψουμε και να αγοράσουμε ό,τι θα μας γυάλιζε στο μάτι! Αλλά και σ' αυτό το σημείο σταθήκαμε εξ αρχής άτυχοι, μιας και δεν υπήρχαν σημεία πώλησης, μόνο δειγματισμός γινόταν για επαγγελματίες. Απογοήτευση, γιατί είχα ερωτευτεί κάτι βολβούς ντάλιας με το που τους πρωτοαντίκρισα...



περίπτερα από την έκθεση


Έτσι, λοιπόν, αποφασίσαμε απλώς να χαζέψουμε τα εκθέματα και να ενημερωθούμε σχετικά με τις εξελίξεις στο χώρο. Αυτό που κυριαρχούσε ήταν οι νέοι σάκοι για οικιακή καλλιέργεια μανιταριών. Αρκετές εταιρίες διέθεταν παρόμοια προϊόντα και καταλάβαμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον. Τα περίπτερα γενικώς ήταν περιποιημένα και διέθεταν ποικιλία, αν και γενικώς υπήρχε εξειδίκευση: περίπτερα με χώματα και λιπάσματα, με θάμνους και καλλωπιστικά δέντρα, με οπωροφόρα δέντρα και αμπέλια, με κάκτους και παχύφυτα, με βιβλία και περιοδικές εκδόσεις κλπ. Μας τράβηξε την προσοχή ένα περίπτερο αφιερωμένο στη διαμόρφωση πράσινων στεγών και ταρατσόκηπων κι ένα άλλο αφιερωμένο στα υρδόφυλλα, ελληνικά φυτά και την κατασκευή υρδόκηπων(http://www.greekponds.gr/)!


Όμως, στο τέλος η έκθεση μας αποζημίωσε και με το παραπάνω. Το τελευταίο περίπτερο που επισκεφτήκαμε ήταν το "Living Green"(http://www.livingreen.gr/) και μας τράβηξε την περιέργεια αρχικά εξαιτίας των βιβλίων που διέθετε, των εκδόσεων "Ψύχαλος". Τίτλοι αφιερωμένοι στην ανθοκομία, την κηποτεχνία, το λαχανόκηπο, τον εμβολιασμό των δέντρων, τα οικολογικά, σπιτικά απορρυπαντικά, κλπ! Μάλιστα, ήταν προς πώληση με 10% έκπωση. Μα, το συγκεκριμένο περίπτερο ήταν διαφορετικό από τα άλλα, είχε άποψη και αέρα πρωτοπορίας. Εκεί βρίκαμε τα προϊόντα που αναζητούσαμε σε αγγλικές ιστοσελίδες: potato kit, ποδιές κηπουρού, σάκους για φύτευση, σπίτια πουλιών και άλλα πολλά. Και πάνω απ' όλα η υπεύθηνη του περίπτερού ήταν μια ευγενέστατη κι εξυπηρετική κοπέλα, που μας επεξήγησε αναλυτικά τα προϊόντα και μας επέτρεψε να αγοράσουμε το κάτι τις μας! Παρτε μια γεύση κι αν είστε φάν του είδους θα ξετρελαθείτε. Αν δεν έχετε ιδιαίτερη επαφή, μάλλον θα αναθεωρήσετε!


προϊόντα της "Living green"







Εμείς αγοράσαμε ποδιά, σάκους για λαχανόκηπο και σπόρους λαχανικών και λουλουδιών



Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

πιάστε βελόνα και κλωστή! Τα μαθήματα ραπτικής ξεκινάνε...μέρος Α


Πίσω από τα "Κορίτσια για Σπίτι" κρύβεται μια πολύ χρυσοχέρα μαμά
μανιακή με το κέντημα, το ράψιμο και το πλέξιμο. 
Εκμεταλλευτήκαμε , λοιπόν, τον ερχομό της στην Αθήνα και ...
τη στρώσαμε στη δουλειά!
Της ζητήσαμε να μας δείξει κάποιες πολύ χρήσιμες βελονιές, 
από απλό καρίκωμα και στρίφωμα, 
μέχρι πιο διακοσμητικές όπως κομποβελονιά 
και εμείς με τη σειρά μας να τη βιντεοσκοπήσουμε
 για να σας τις παρουσιάσουμε.
Τι να κάνει κι η δόλια η μάνα...συμφώνησε,
 ύστερα, βέβαια, από την υπόσχεσή μας να την κάνουμε μια σταρ! (χιχιχι...)


και κάπως έτσι ξεκινά το 
"Βελονιές, Μέρος Α΄"


1. ΚΑΡΙΚΩΜΑ

Όταν θέλουμε να καρικώσουμε ένα ύφασμα, 
απλά για να μην ξεφτάει, 
μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την παρακάτω βελονιά


Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι κάπως έτσι...



2. ΣΤΡΙΦΩΜΑ

Χρησιμοποιούμε αυτή τη βελονιά για να στριφώσουμε ένα ύφασμα 
 για να μην ξεφτάει, αλλά και ως τελείωμα ενός ρούχου, 
π.χ. για ένα παντελόνι που θέλει κόντεμα, 
και ως τελείωμα ενός κεντήματος 


Το εσωτερικό θα δείχνει κάπως έτσι...


ενώ η από έξω μεριά, η καλή πλευρά, θα δείχνει έτσι... 
(θα βάλετε ίδιο χρώμα κλωστή με το ύφασμα)



3. ΣΤΡΙΦΩΜΑ ΜΕ ΨΑΡΟΚΟΚΑΛΟ 

Με αυτή τη βελονιά πετυχαίνουμε και καρίκωμα και στρίφωμα ταυτόχρονα.
Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε αντί του απλού στριφώματος, 
όταν το ύφασμα δε θέλουμε να κάνει τη χοντράδα 
που δημιουργείται στο απλό στρίφωμα, 
εξαιτίας του ότι διπλώνουμε το ύφασμα δύο φορές...

Αλλά κάνει και ωραίο εφέ για υφασμάτινες κατασκευές...


Έτσι δείχνει η μέσα μεριά, η ανάποδη, δηλαδή...



Κι έτσι η καλή πλευρά...





Σημείωση: Έχουμε χρησιμοποιήσει διαφορετικό χρώμα κλωστή και ύφασμα, για να είναι διακριτή η βελονιά. Όταν κάνουμε στρίφωμα σε κάποιο ρούχο, χρησιμοποιούμε ίδιο χρώμα κλωστή με το χρώμα του υφάσματος.


Έπεται συνέχεια...




Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

pannacotta με γεύση λεμονιού και muffins σοκολάτας

Ετοιμάζετε κάτι ξεχωριστό για τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου και δεν ξέρετε τί γλυκό να φτιάξετε; Νομίζετε ότι ο έρωτας ταιριάζει μόνο με τη σοκολάτα; Εμείς σας προτείνουμε δυο εναλλακτικές γλυκές προτάσεις για εκείνη τη μέρα: pannacotta με γεύση λεμονιού και muffins σοκολάτας. 'Oχι, μην παραξενεύεστε, η pannacotta είναι μια τέλεια ιδέα για να κλείσει το δείπνο σας με κάτι ανάλαφρο και δροσιστικό. Κι αν τη σερβίρετε σε σχήμα καρδιάς γίνεται άκρως ερωτική και ρομαντική. Τί λέτε;


για το σχήμα καρδιάς χρησιμοποιήσαμε φόρμα σιλικόνης

Υλικά για 6 άτομα:

375 μλ κρέμα γάλακτος

375 μλ πλήρες γάλα

100 γρ. ζάχαρη

φλούδα από 1 λεμόνι
5 φύλλα ζελατίνης μουλιασμένα σε κρύο νερό ή 2 κουτ. γλυκού σκόνη ζελατίνης

Εκτέλεση:

Σε κατσαρολάκι ρίχνω το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη φλούδα λεμονιού και τη ζάχαρη. 'Οταν πάρουν μια βράση κατεβάζω το σκεύος από τη φωτιά. Στύβω τη ζελατίνη και τη ρίχνω στο καυτό μίγμα. Ανακατεύω καλά για να διαλυθεί η ζελατίνη και αφαιρώ τη φλούδα του λεμονιού με μια τρυπητή κουτάλα. Μοιράζω το μίγμα σε φορμάκια σιλικόνης και τα μεταφέρω στο ψυγείο. Τα αφήνω μέχρι να πήξει καλά το γλυκό. Για να ξεφορμάρω εύκολα τα γλυκά βουτάω τις φόρμες σε καυτό νερό για ελάχιστο διάστημα και τις αναποδογυρίζω στα πιάτα. Τις διακοσμώ με ζαχαρωτά λουλούδια ή μπαστουνάκια καραμέλας.


Αν επιμένετε στη σοκολάτα, μια εύκολη λύση είναι τα παρακάτω

Double chocolate mini Muffins.

Υλικά:
1 1/4 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλυτζάνι λευκή ζάχαρη
1/3 φλυτζάνι μαύρη ζάχαρη
1/4 φλυτζάνι κακάο
2 κουτ. γλυκού bakin powder
1/4 γλυκού αλάτι
1 φλυτζάνι σταγόνες σοκολάτας
1/2 φλυτζάνι λάδι
1/2 φλυτζάνι γάλα
1 αυγό
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα(προαιρετικά)


Εκτέλεση:
Προθερμαίνω το φούρνο στους 190 βαθμούς. Τοποθετώ σε ένα μπολ όλα τα στερεά υλικά. Σε άλλο μπολ προσθέτω το λάδι, το γάλα και το αυγό. Ανακατεύω καλά και ρίχνω το υγρό μίγμα στο μπολ με τα ξηρά υλικά. Ανακατεύω μέχρι να υγρανθεί το μίγμα. Γεμίζω τα 2/3 κάθε χάρτινης υποδοχής για muffins, τα βάζω σε ένα ταψί για να σταθούν και ψήνω για 12 με 14 λεπτά. Όταν ψηθούν αφήνω να κρυώσουν και πασπαλίζω με άχνη.

double chocolate mini muffins