Καλή σας μέρα και καλό μήνα!
Το Σάββατο αφού τελειώσουμε τα πρωινά ψώνια είναι αφιερωμένο σε μένα: να κάνω πράγματα που αγαπώ, ν' ασχοληθώ με τις γλάστρες μου, να δοκιμάσω μια νέα συνταγή. Χθες, λοιπόν, η διάθεση απαιτούσε γλυκό κι έτσι πήρα το βιβλίο που είχα αγοράσει πέρυσι από το Ελσίνκι κι άρχιζα να ψάχνω.
Το μάτι μου έπεσε σε μια αφράτη φρατζόλα γεμισμένη με μαρμελάδα και σκέφτηκα να τη δοκιμάσω. Το γλυκό πέτυχε γι' αυτό και σήμερα μοιράζομαι μαζί σας τη συνταγή.
Υλικά για μια μεγάλη φρατζόλα
50 μλ. χλιαρό πλήρες γάλα
25 γρ. νωπή μαγιά
2 αυγά
50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
175 γρ. βούτυρο
275 γρ. αλεύρι λευκό τύπου 00 (εγώ μόνο σε ένα σουπερμάρκετ το βρίσκω και είναι γνωστής ιταλικής εταιρίας ζυμαρικών)
Για τη γέμιση
75 γρ. σπασμένα αμύγδαλα
100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
125 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου εξυπηρετεί)
150 γρ. μαρμελάδα της αρεσκείας σας (εγώ έβαλα ροδάκινο που είχαμε φτιάξει το καλοκαίρι)
1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο για ν' αλείψουμε τη ζύμη πριν το ψήσιμο
25 γρ. φιλέ αμύγδαλο ή χοντροκομμένα
Εκτέλεση:
1. Για να φτιάξουμε τη ζύμη βάζουμε σε μπολ το γάλα με τη μαγιά κι ανακατεύουμε ώσπου αυτή να λιώσει. Προσθέτουμε τα αυγά, τη ζάχαρη και το αλάτι, σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη κι αφήνουμε να δράσει η μαγιά για 30 λεπτά.
2. Βάζουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι και μέσα σε αυτό ρίχνουμε σε κύβους το βούτυρο κι ανακατεύουμε ελαφρώς ώστε να καλυφθούν οι κύβοι με αλεύρι. Αφού έχουν περάσει τα 30 λεπτά προσθέτουμε στο αλεύρι τα υγρά υλικά και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι ν' αρχίσει να διαμορφώνεται μια ζύμη. Είναι πολύ πιθανό να προσθέσουμε περισσότερο αλεύρι. Μόλις δημιουργηθεί η ζύμη σταματάμε το μίξερ και σε αλευρωμένη επιφάνεια ζυμώνουμε το ζυμάρι μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη. Δεν το παρακάνουμε γιατί όσο θα ζυμώνουμε τόσο θα κολλάει η ζύμη και θα προσθέτουμε αλεύρι. Μεταφέρουμε τη ζύμη στο μπολ, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το τοποθετούμε σε ζεστό περιβάλλον. Περιμένουμε 1 ώρα ώστε το ζυμάρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί.
3. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε μπολ προσθέτουμε το βούτυρο, τα αμύγδαλα και τη ζάχαρη και τ΄ανακατεύουμε ώσπου να φτιάξουμε μια πάστα. Την αφήνουμε στην άκρη.
4. Αφού έχει διπλασιαστεί η ζύμη, τη βάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και με τον πλάστη την ανοίγουμε σε μεγάλο ορθογώνιο. Διπλώνουμε τη ζύμη στα 3 (δείτε τη φωτό που ακολουθεί) κι ανοίγουμε ξανά τη ζύμη με τον πλάστη από τη στενή πλευρά δίνοντας σχήμα μεγάλου ορθογωνίου.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία του διπλώματος γι' άλλη μια φορά και δίνουμε το τελικό σχήμα της ζύμης σε μεγάλο ορθογώνιο. Δεν το παρακάνουμε...να χωράει στο ταψί τις κουζίνας μας.
5. Τώρα γεμίζουμε τη ζύμη. Κατά μήκος της μεγάλης πλευράς απλώνουμε στο κέντρο την πάστα βουτύρου με τη βοήθεια ενός κουταλιού.
Προσοχή δεν απλώνουμε τη γέμιση από την κορφή μέχρι τον πάτο. Αφήνουμε ελεύθερα 4 εκατοστά από κάθε πλευρά με σκοπό να μην ξεχειλίσει η γέμιση κατά το ψήσιμο.
6. Πάνω από την πάστα περιχύνουμε τη μαρμελάδα. Τώρα διπλώνουμε τις στενές πλευρές του ορθογωνίου προς τα μέσα σκεπάζοντας ελαφρώς τη γέμιση. Έπειτα διπλώνουμε τις μεγάλες πλευρές σαν να διπλώναμε τρίπτυχο.
7. Μεταφέρουμε τη φρατζόλα μας στο ταψί της κουζίνας που του έχουμε βάλει λαδόκολλα. Την αλείφουμε απαλά με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με τ' αμύγδαλα. Τη σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για 30 λεπτά μέχρι να φουσκώσει.
8. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς σε αέρα. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο στη μεσαία σχάρα και ψήνουμε για 15-20 λεπτά. Σε περίπτωση που πάρει γρήγορα χρώμα η ζύμη μας, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
9. Αφού βγάλουμε το γλυκό μας από το φούρνο το αφήνουμε για λίγο να σταθεί και μετά το βάζουμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσει.
Ναι, μπορεί να φαίνεται δύσκολο κι απαιτητικό το kringle αλλά δεν είναι. Και φυσικά το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει!!! Είναι ένα αφράτο και χορταστικό αρτοσκεύασμα που μοιάζει με μπριός ή γεμιστή σφολιάτα. Και βέβαια είναι απολαυστικό ως πρωινό!
Φιλάκια πολλά,
Ευγενία