Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Λουλούδια του καλοκαιριού-Μερος 1

Σε συνέχιεα της προηγούμενης μας ανάρτησης, σκεφτήκαμε να σας παρουσιάσουμε τα βασικά χαρακτηριστηκά από τα λουλούδια που φυτέψαμε. Πολλές φίλες μας έχουν δηλώσει κατά καιρούς την αγάπη τους για τα λουλούδια, οπότε είναι μια καλή ευκαιρία να επωφεληθείτε τον καιρό και να προβείτε στις δικές σας ανθοφυτέψεις. Οι σπόροι είναι πάντα μια καλή λύση, αφού το κάθε φακελάκι κοστίζει 1 ευρώ περίπου.
Και μιας και κάποια από τα άνθη μας σας φάνηκαν ...γλωσσοδέτες θα αρχίσουμε απο τα περίεργα!





Ακουϊλέγια (Aquilegia)


H ακουϊλέγια είναι ένα φυτό που σιγά σιγά αρχίζει να γινεται γνωστό στην Ελλάδα. Είναι ένα πολυετές φυτό με περίεργα και πολύχρωμα άνθη. Μπορεί να μεγαλώσει σε ήλιο ή σε ημισκιερό μέρος και φτάνει τα 90 εκατοστά ύψος. Φυτεύουμε τους σπόρους του Απρίλη και Μάη και ανθίζει από το Μαη ως τον Ιούλη. Προτιμά την υγρασία αλλά σε γόνιμα εδάφη, που στραγγίζουν πολύ καλά. Είναι ιδανικό φυτό για να δημιουργήσουμε μπουρντούρες στον κήπο μας, ενώ μπορούμε να κοψουμε τα άνθη του για να στολίσουμε το ανθοδοχείο μας. Σχετικά με τις αρρώστιες, μπορεί να προσβληθεί από αφίδες (μελίγκρα).






Τζίννια (zinnia)








Τα τζίννια είναι λουλούδια μονοετή ή διετή, που προέρχονται από το Μεξικό και καταλαβαίνουμε ότι για να αναπτυχθούν χρειάζονται ήλιο. Το σχήμα των λουλουδιών τους πολλές φορές μοιάζει με κατηφέ, ωστόσο υπάρχει τεράστια ποικιλία στα χρώματα (κόκκικο, κίτρινο, πορτοκαλί, ροζ, φούξια, λάιμ...). Το ύψος τους φτάνει τα 60 εκατοστά, φυτεύονται τέτοια εποχή και ανθίζουν από τον Ιούλιο ως τον Οκτώβρη. Τα λουλούδια διαρκούν πολύ, παρ' ολ' αυτά είναι καλό να κοβουμε τους ξερούς ανθούς για να ανθίζουν νέοι πιο γρήγορα. Επίσης, ευνοούνται από το ζεστό και ξηρό κλήμα. Φυτέψτε τα τζίννια για να σχηματίσετε ωραίες μπουρντούρες στον κήπο σας και για να έχετε υπέροχα λουλούδια στο ανθοδοχείο σας. Για το τέλος, επισημαίνουμε ότι είναι ανθεκτικά και γενικώς δεν πάσχουν έυκολα από αρρώστιες.


Διμορφοθήκη (dimorphotheca)


Aν την αντικρύσετε θα πείτε ότι είναι κάποιο είδος μαργαρίτας, όμως μετά θα μάθετε το πραγματικό της όνομα. Εχει διάφορες ποικιλίες και μπορεί να είναι μονοετές, πολυετές φυτό και θαμνώδες. Ξεχωρίζει για τα αρωματικα, αηθαλή φύλλα της και για τα άνθη της, τα οποία κλείνουν στο σκοτάδι και τη βαριά συννεφιά. Αγαπάει τον ήλιο και πρέπει να την φυτέψετε σε ζεστές και ηλιόλουστες τοποθεσίες. Μπορεί να αντέξει και κοντά στη θάλασσα, μα δεν της αρέσει η υπερβολική υγρασία. Φτάνει τα 20-30 εκατοστά. Προσοχή στις αφίδες!

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Ανθοκομικές εκθέσεις


Μετά από μια κουραστικότατη Κυριακή, βρίσκω λίγη ευκαιρία να ασχοληθώ με το μπλόγκ και να σας ενημερώσω για τις ανθοκομικές εκθέσεις που επισκεφτήκαμε αυτή τη βδομάδα.


Στο πάρκο Γουδί για έβδομη χρονιά διοργανώθηκε η ανθοκομική έκθεση, την οποία παρακολουθούμε απ' όταν γεννήθηκε και η οποία τείνει πλέον να γίνει σημαντικός θεσμός. Ενθουσιαστήκαμε με τις αυξημένες συμμετοχές, την ποικιλία λουλουδιών και την καλή οργάνωση από πλευράς των φορέων. Οι τιμές ήταν πολύ προσιτές και ο κόσμος εφοδιαζόταν με χαρά τα νέα του λουλούδια. Εμείς αγοράσαμε φράουλα, βασιλικό και αρκετούς σπόρους λουλουδιών για να φυτέψουμε στον ακάληπτο και να τον μετατρέψουμε σε ..."ανθοζούγκλα", όπως είπε και ο Βασίλης. Προμηθευτήκαμε cosmos, ακουϊλέγιες -οι οποίες μάλλον αρχίζουν να γίνονται μόδα- τζίνια, μαργαρίτες, δημορφοθήκες, σκυλάκια και καμπανούλες!


cosmos




ακουϊλέγια

σκυλάκια

καμπανούλες

δημορφοθήκη

τζίννια







Χθες αποφασίσαμε να επισκεφτούμε και για πρώτη φορά την έκθεση στη Βάρκιζα, στην πλαζ του ΕΟΤ. Εκεί υπήρχε ένα μικρό εισιτήριο του 1,5 ευρώ. Ωστόσο, δυστυχώς απογοητευτήκαμε παντελώς. Ο φωτισμός ήταν ελλειπής και δεν μπορούσαμε να διακρίνουμε εύκολα τα λουλούδια. Το χειρότερο όμως, ήταν ότι στην πλειοψηφία τους, τα λουλούδια ήταν ταλαιπωρημένα εως και ξεραμένα. Δεν υπήρχε κόσμος και γενικώς καμία φιλοσοφία στην έκθεση. Μια έκθεση που μετράει 25 χρόνια ζωής. Ετσι, φύγαμε άρον άρον και πήγαμε στο Γουδί για να προμηθευτούμε τα φυτά που μας έλλειπαν για τη νέα μας φύτευση.




Και σήμερα το πρωί αναλάβαμε δράση. Ξεχορταριάσαμε, σκαλίσαμε όλο τον κήπο κι αρχίσαμε να σπέρνουμε και να φυτεύουμε. Αφιερώσαμε 4 ολόκληρες ώρες στην κηπουρική με την ελπίδα ότι θα δημιουργηθεί ένα υπέροχο αποτέλεσμα! Βέβαια, δεν σας κρύβουμε και την απογοήτευσή μας όταν αντικρύσαμε πεταμένες τυρόπιττες και κομμάτια ψάρι ανλαμεσα στα λουλούδια μας. Είναι κρίμα να κάνουμε μια τέτοια προσπάθεια και κάποιοι ανεγκέφαλοι να μην μπορούν να φερθούν πολιτισμένα. Ευτυχώς, τα νεύρα μας καταλάγιασαν όταν ένα κοτσύφι επισκέφτηκε τον κήπο μας προς αναζήτηση σκιάς και τροφής! Ηταν η καλύτερη αποζημείωση!!


Για τους ενδιαφερόμενους και οι 2 εκθέσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 15 Μαϊου.

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Ρυζόγαλο με φράουλες

Πολλές φορές ψάχνουμε να βρούμε ένα γλυκάκι υγιεινό και απολαυστικό, μα όλο καταλήγουμε σε σοκολάτες, muffins, και άλλα πολλά, υπέροχα μέν, παχυντικά δε! Η σημερινή μας πρόταση κρύβει κάτι από τη φροντίδα της μαμάς μας και από παλιές αναμνήσεις. Ομως, αυτή τη φορά δε θα φάμε το ρυζογαλάκι με κανέλα, αλλά θα το συνοδεύσουμε με ένα γρήγορο γλυκό του κουταλιού που θα ετοιμάσουμε σε 15 λεπτά!

Υλικά για το γλυκό φράουλας:
1 κιλό φράουλες
1 φλυτζάνι λευκή ζάχαρη
40μλ. νερό

Υλικά για το ρυζόγαλο:
100γρ. ρύζι αρμπόριο ή γλασέ, ξεπλυμμένο με νερό
300μλ. νερό
1/2 φλυτζάνι καστανή ζάχαρη
4 φλυτζάνια γάλα
2 κοφτές κουταλιές σούπας κορν φλάουρ
φλούδα λεμονιού


Εκτέλεση



Σε μια κατσαρόλα προσθέτω τα υλικά για το γλυκό φράουλας και σιγοβράζω για 15 λεπτά. Μετά αποσύρω από τη φωτιά.


Σε άλλη κατσαρόλα τοποθετώ τα 300μλ. νερό και βράζω το ρύζι με τη φλούδα λεμονιού για να πάρει άρωμα. Μόλις σωθεί το νερό προσθέτω τα 3 φλυτζάνια γάλα και την καστανή ζάχαρη. Βράζω σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά κι ανακατεύω κάπου κάπου. Στο 1 φλυτζάνι γάλα που μου περίσσεψε προσθέτω το κορν φλάουρ και το διαλύω ανακατεύοντάς το (δεν ρίχνω μόνο του το κορν φλάουρ γιατί θα μου σβολιάσει κατευθύαν το γλυκό!). Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά, βγάζω προσεχτικά τη λεμονόφλουδα, προσθέτω το τελευταίο φλυτζάνι γάλα με το κορν φλάουρ και ανακατεύω συνεχώς το μίγμα. Μετά από 1-2 λεπτά το αποσύρω από τη φωτιά.


Σύνθεση του γλυκού


Σε μπολάκια βάζω αρχικά φράουλες και σιρόπι. Από πάνω ρίχνω από το μίγμα του ρυζόγαλου. Μόλις κρυώσει λίγο μπορώ να διακοσμήσω με το σιρόπι της φράουλας ή με φέτες από φρέσκιες φράουλες.





Ετοιμο το γλυκάκι! Δροσιστικό, αναλαφρο και απολαυστικό. Αμα το βάλετε και σε πλαστικά βαζάκια το παίρνετε μαζί σας και στη δουλειά για σνακ! Οπως κάναμε κι εμεις!!





Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Κορίτσια για ... Giveaway! Για περάστε...


Καλό μήνα σας είπαμε; Δε σας είπαμε...
Έστω και με μια μέρα καθυστέρηση, λοιπόν, σας ευχόμαστε αυτός ο μήνας να είναι πολύ δημιουργικός και να σας γεμίσει μόνο χαρούμενες στιγμές!

Έφτασε η ώρα να σας ευχαριστήσουμε κι εμπράκτως που μας παρακολουθείτε 
και μας δείχνετε την αγάπη σας και την υποστήριξή σας είτε με τα γλυκά μηνυματάκια σας, είτε πιο αθόρυβα... 

Πώς; 
Φτιάχνοντας μερικά δωράκια για όλους εσάς που αφιερώνεται λίγο χρόνο για να μας διαβάσετε, που μας εμπνέετε και μας κρατάτε την καλύτερη παρέα στην μπλογκόσφαιρα!

Η διαδικασία...απλή. 
Αφήνετε το σχόλιό μας σε αυτή εδώ την ανάρτηση μέχρι την 
Κυριακή 15 Μαΐου

Δε χρειάζεται να έχετε προσθέσει τη φωτογραφία σας στους "Αναγνώστες" (για όσους δεν έχουν προφίλ blogger). Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι να λάβετε μέρος στην κλήρωση.

Τη Δευτέρα,16/5, θα μάθουμε ποιος κέρδισε ...

τα δύο σουπλά,
που κεντήθηκαν με σταυροβελονιά και επενδύθηκαν 
με λινό ύφασμα στο πίσω μέρος.
 (Και βέβαια είναι δυο, γιατί το φαγητό με παρεούλα είναι πιο νόστιμο!)


ποιος κέρδισε το πλεκτό πορτοφολάκι,
άκρως καλοκαιρινό σε γκρι σιέλ απόχρωση 
και διακοσμημένο με πλεκτό λουλουδάκι και μεταλλικά μπρονζέ στοιχεία


και ποιος είναι ο τρίτος νικητής που θα λάβει 
πλεκτά σκουλαρίκια διακοσμημένα με χαντρούλες




Φιλιά πολλά,
Ευαγγελία & Ευγενία