Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

ΜΙΑ ΑΛΛΙΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΠΙΤΑ...



ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ να έχουμε 
και ο νέος χρόνος να φέρει ότι καλύτερο στα σπίτια και στις οικογένειές σας, 
αλλά και στον καθένα σας προσωπικά!

Λείψαμε μερικές μέρες από την μπλογκοπαρέα λόγω ...χριστουγεννιάτικων υποχρεώσεων και προετοιμασιών του πρωτοχρονιάτικου ρεβεγιόν. Το χθεσινό πάρτι είχε κατά κοινή ομολογία μεγάλη επιτυχία και πραγματικά το διασκεδάσαμε πολύ! Αύριο...περισσότερες λεπτομέρειες!

Αλήθεια, το ξέρατε ότι η γνωστή σε όλους  γλυκιά πρωτοχρονιάτικη πίτα, τύπου κέικ, δεν αποτελεί παράδοση για όλες τις περιοχές της Ελλάδας; Μπορεί να σας ακουστεί περίεργο κι αστείο, αλλά στα μέρη από όπου είναι ο άντρας μου, ο Βασίλης,  συγκεκριμένα τη Δροσοπηγή Κόνιτσας, το τυχερό φλουρί το αναζητούν στην ΚΟΤΟΠΙΤΑ, που κόβουν, όπως ακριβώς κόβουμε και τη γλυκιά στην αλλαγή του χρόνου. Κι επειδή αυτή την παράδοση την ακολουθούν τα πεθερικά μου στο σπίτι τους ακόμα, ζήτησα από την πεθερά, κυρία Αγνή, να τη φτιάξουμε μαζί. Αυτή η πίτα είναι το κάτι άλλο και εννοείται ότι τρώγεται πολύ ευχάριστα σε οποιαδήποτε άλλη περίσταση!
Εννοείται, βέβαια, ότι τράβηξα τις σχετικές φωτογραφίες για το ...
μαγειρικό φωτορεπορτάζ μου για εσάς!



«Γιαννιώτικη πρωτοχρονιάτικη κοτόπιτα»
  
Υλικά για τη γέμιση: 
1300 γρ. κοτόπουλο, ολόκληρο
1300 γρ. ξερά κρεμμύδια
½ φλιτζάνι λάδι
½ φλιτζάνι γάλα
1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο
4 αυγά
Αλάτι, πιπέρι   

Υλικά για το φύλλο:
3 με 4 φλιτζάνια αλεύρι
1 φλιτζάνι νερό
1 φλιτζάνι του καφέ λάδι
Μια πρέζα αλάτι


Σε κατσαρόλα με λίγο νερό τοποθετούμε τα κρεμμύδια χοντροκομμένα και το κοτόπουλο και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Αλατίζουμε και πιπερώνουμε. 


Μόλις βράσει το κρέας το αποσύρουμε από την κατσαρόλα, το ξεκοκαλίζουμε σε μικρά κομμάτια και βάζουμε το ψαχνό πάλι στην κατσαρόλα. Την πέτσα δεν τη θέλουμε. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το γάλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να χυλώσει το μείγμα μας. Αφού χυλώσει το μεταφέρουμε σε μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει.

Όσο κρυώνει το μείγμα φτιάχνουμε το ζυμάρι για τα φύλλα. Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε με το γάντζο μέχρι να έχουμε μια αφράτη ζύμη που δεν κολλάει. 


Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεκουραστεί και μετά ανοίγουμε με τον πλάστη 6 φύλλα. Στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί το πρώτο φύλλο. Το αλείφουμε με λίγο λάδι και στρώνουμε το επόμενο φύλλο. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να στρώσουμε 4 φύλλα. 

 

Ανοίγουμε άλλα δύο φύλλα και τα τοποθετούμε σε 2 ξεχωριστά ταψιά πασπαλισμένα με αλεύρι, τα λαδώνουμε ελαφρώς από πάνω και τα ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. 


Τα βγάζουμε από το φούρνο και περιμένουμε να κρυώσουν. Το ένα φύλλο το σπάμε σε χοντρά κομμάτια και το ρίχνουμε στο μπολ με το κοτόπουλο.



Προσθέτουμε και τα αυγά με το κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε καλά το μείγμα. 


Το άλλο ψημένο φύλλο το τοποθετούμε πάνω από τα 4 φύλλα που έχουμε στρώσει στο ταψί. Από πάνω ρίχνουμε τη γέμιση της πίτας και την απλώνουμε να πάει παντού το μείγμα. 


Ρίχνουμε και λίγες σταγόνες λάδι για έξτρα νοστιμιά. 
Με τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν από το ταψί σχηματίζουμε τον κόθρο και και βάζουμε και το φλουρί μας (στις άκρες/κόθρο, μην το καταπιεί ο τυχερός και γίνει...άτυχος). Ψήνουμε την πίτα στους 180 βαθμούς, σε αντιστάσεις πάνω-κάτω για 45 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει ο κόθρος.   

Σημείωση: σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε έτοιμο, χωριάτικο φύλλο αλείψτε το κάθε φύλλο με λίγο γάλα και λάδι για να «ζωηρέψει» και να νοστιμίσει. 


Η πρώτη ανάρτηση για φέτος είναι με φαγητό...Τυχαίο; Δε νομίζω...! χε χε!
Πολλές πολλές νόστιμες ευχές για το νέο έτος!


2 σχόλια:

Evie είπε...

Οι ωραιότερες πίτες που έχω φάει είναι οι Γιαννωτικες. Καλή Χρονιά !!

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Εχεις απόλυτο δίκιο! Η δική μας βγήκε πολύ πετυχημένη και άρεσε στους καλεσμένους μας!