Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Ένα κυριακάτικο φαγητό με τα όλα του και η ανολοκλήρωτη φωτογράφιση!

Αυτή η ανάρτηση άργησε σχεδόν μια βδομάδα, μιας και την ετοίμαζα για την προηγούμενη Κυριακή. Αλλά δεν πειράζει, είμαστε μια ανάσα από την Κυριακή και σας δίνω μια ωραία και γευστικότατη ιδέα για ένα φαγητό που υποπτεύομαι ότι θα αρέσει σε όλη την οικογένεια. 


Εννοείται ότι είναι συνταγή Jamie Oliver, από το τεύχος 13 της αγγλικής έκδοσης. Από το 2010 τώρα αξιώθηκα να τη δοκιμάσω, αλλά είναι ένα πιάτο που ήρθε για να μείνει. Φανταστείτε λοιπόν, κοτόπουλο κοκκινιστό σιγοβρασμένο και μετά τελειωμένο στο φούρνο με πουρέ πατάτας από πάνω. "Jamie's chicken stew" λέει το έντυπο άρθρο και πάμε να δούμε τί χρειαζόμαστε για 4-6 μερίδες. 

Υλικά:
2 κλωνάρια σέλινο ή σέλερι ψιλοκομμένα
2 μεσαία κρεμμύδια χοντροκομμένα
2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
ελαιόλαδο 
1 κουτ. σούπας γεμάτη (όχι κοφτή) αλεύρι
1 κονσέρβα κονκασέ ντομάτας (400γρ.)
1 πρέζα θυμάρι ξερό ή φύλλα από 3 κλωνάρια φρέσκο
500 γρ. φιλέτο κοτόπουλο κομμένο σε κύβους
500 μλ. λευκό κρασί (εγώ δεν είχα τόσο στη διάθεσή μου οπότε συμπλήρωσα με νερό)

Εκτέλεση:
Βάζουμε την κατσαρόλα μας σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε για 10 λεπτά τα λαχανικά και το θυμάρι με 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρέας, το αλεύρι, το κρασί και το κονκασέ. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε 1 κουταλιά γλ. αλάτι και 1 καλή πρέζα πιπέρι. 


Φέρνουμε σε βρασμό και μετά καπακώνουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε στο σιγανό τη φωτιά και βράζουμε για μιάμιση ώρα. Ήδη το φαγητό μυρίζει τέλεια, σας το εγγυώμαι! 


Αποσύρουμε το καπάκι της κατσαρόλας στη μια ώρα και προσθέτουμε νερό αν χρειάζεται. Αφήνουμε ξεσκέπαστη την κατσαρόλα για το τελικό μισάωρο ώστε να εξατμιστούν τα υγρά. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τον πουρέ πατάτας για να μην χάνουμε χρόνο και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.  

Υλικά για πουρέ πατάτας:
1 κιλό πατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια
λίγο γάλα
1-2 κουταλιές βούτυρο (σύμφωνα με τα γούστα και τις συνήθειές σας)
δεντρολίβανο (φρέσκο ή ξερό)

Εκτέλεση:
Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό και όταν είναι καλοβρασμένες τις σουρώνουμε και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι. 
Στην κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε τις πατάτες και το γάλα (1 ποτηράκι κρασιού ας πούμε) κι ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα απαλό. Αν σφίξει πολύ προσθέτουμε λίγο γάλα. Εγώ τον έκανα με το μίξερ μιας και το είχα πρόχειρο. Αλατοπιπερώνουμε. 

Σύνθεση φαγητού:
Γεμίζουμε το ταψί μας με το κοκκινιστό κοτόπουλο κι από πάνω στρώνουμε τον πουρέ καλύπτοντας καλά. Πασπαλίζουμε με το δεντρολίβανο χωρίς να το παρακάνουμε και ραντίζουμε με λίγο λάδι. Ψήνουμε για 25 λεπτά μέχρι να διαμορφωθεί μια ωραία  χρυσή κρούστα. 


Ε, ε; Πείτε μου, δεν είναι πράγματι λαχταριστό αυτό το πιάτο;; Βάλτε μια ωραία κουτάλα και πιάστε απ' όλα τα υλικά και σερβίρετε. Είναι τέλειο, ζουμερό, μυρωδάτο κι απολαυστικό αυτό το φαγάκι. 

Τώρα, γιατί έμεινε ημιτελής η φωτογράφιση; Γιατί η καλή μας σπιτονοικοκυρά μας έχει αφήσει αμανάτους από το καλοκαίρι και δε μας αντικαθιστά το χαλασμένο φούρνο (ούτε μάστορας δεν παρέλασε) με το πρόσχημα ότι σε λίγο καιρό φεύγουμε. Βέβαια από τον Ιούλιο, μιλάμε για μισό χρόνο μέχρι τα Χριστούγεννα. Κι έτσι καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ή μαθηματικά δεν ξέρει ή δε μαγειρεύει ώστε να ξέρει πόσο αναγκαίος είναι ένας φούρνος. 

Συνεπώς, η μοναδική μου λύση για να ψήσω το φαγητό μου ήταν η ...τοστιέρα! Βάλατε τα γέλια ε;; Είμαι βέβαιη! Ευτυχώς, ψήνει κατά κάποιο τρόπο γιατί χωράει και ταψί (σαν να ψήνεις σε αντιστάσεις) αλλά την Κυριακή ο πουρές κόλλησε στη σχάρα κι έφαγα την απογοήτευση της ζωής μου αρχικά. Αλλά, ο επιμένων νικά κι αφού ψήθηκε ο πουρές κακήν κακώς, το απολαύσαμε το φαγάκι. Σας λέω, ήδη σκέφτομαι το πρώτο τραπέζι που θα κάνω στην Αθήνα με το καλό για να το μοστράρω!!!!!

Φιλάκια πολλά και μην πτοηθείτε, δοκιμάστε το!! Εδώ δεν πτοήθηκα εγώ με την τοστιέρα!!!     

12 σχόλια:

Nouli είπε...

Ωραιότατη ιδέα και ακριβώς πάνω στην ώρα!!
Πάνω που σκεφτόμουν τι θα μαγειρέψω το Σαββαοκύριακο.
Θα δοκιμάσω τη συνταγή σου, μιας και η οικογένεια παραπονιέται για τα συνηθησμένα και αναζητά κάτι καινούριο.
Οι φωτογραφίες σου, απίθανες και ξεμυαλίστρες!!

Kitchen Stories είπε...

Σε βρίσκω ηρωϊκή με αυτό το φαγητό.
Λαχταριστό μα και αρκετά μπελαλίδικο θα 'λεγα, όσο για τη γεύση δεν το αμφισβητώ ούτε στιγμή ότι θα είναι απίστευτα γευστικό!

Ζ.

Marie-Anne είπε...

Τέλειο μου ακούγεται!!!! Η αλήθεια είναι ότι πριν από χρόνια, είχα φτιάξει κάτι παρόμοιο!!!
Πολύ γέλασα με την τοστιέρα!!!! Αλλά αφού είναι τόσο μεγάλη και χωράει το ταψί...κανένα πρόβλημα..εφόσον το φαγάκι είχε ήδη μαγειρευτεί,και το μόνο που χρειαζόταν ήταν να γκρατιναριστεί ο πουρές.
Φιλάκια και καλό Σαββατοκύριακο!!!!

Tante Kiki είπε...

Ουάου!! Τέλειο!! Πρέπει να έγινε νοστιμότατο!!!!!! Εντυπωσιάστηκα πάντως με την τοστιέρα!!!!
Φιλάκια πολλά!!

Φιλία είπε...

Είσαι θαυμάστρια και πιστή οπαδός του Jamie Oliver και με το δίκιο σου. Αυτό το πιάτο φαίνεται να απογειώνει τη γεύση και του κοτόπουλου και του πουρέ!!!!
Φιλάκια πολλά

Δημιουργία είπε...

Όμορφη συνταγή με νόστιμα υλικά, αν δεν θες να σου κολλάει βάλε ένα κομμάτι λαδόκολλα.

Μαρία Έλενα είπε...

Όμορφη συνταγή
Φιλάκια ...

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ είπε...

Γεια σου Ευγενία. Υπέροχη η σελίδα σας! Μπορείς να μου στείλεις ενα e-mail;;;;; Είμαι ο Αλέξανδρος ο ανιψιός του Πάνου!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Πέρασα γλυκιά μου να πω μία καλημέρα, όμορφο το φαγητάκι, παίρνω μεζέ έστω και πρωί!

Pepi είπε...

Τι όμορφο φαγητάκι , ό,τι πρέπει για το κυριακάτικο τραπέζι!!!
Φιλιά πολλά, και να'στε πάντα καλά!

Ivy, Phyllis and Me! είπε...

Good Evening Eugenia, How fabulous that you used a toaster to cook your mash potato.... and it worked.
I have made Jamie's chicken stew so I do know how tasty the stew is. I liked that it served so many people.
Have a lovely evening.
I am your newest follower.
Best Wishes
Daphne
ivyphyllisandme.blogspot.co.uk

Danae G είπε...

Πεντανόστιμο κυριακάτικο φαγητό για όλη την οικογένεια! Ξετρελάθηκαν μικροί & μεγάλοι αν και άφηνε μία ελαφρώς πικρή επίγευση, ενώ ακολούθησα τα βήματα κατά γράμμα. Ίσως την 2η φορά να καταλάβω πού ξέφυγε ή να ήταν εντελώς τυχαίο. Τέλεια ιδέα :)