Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2015

Πικάντικο κουνουπίδι στο φούρνο με πατάτες και ρεβύθια

Θα παντρεύατε ποτέ αυτά τα τρία ταπεινά υλικά σε ένα φαγητό, αράγε; Σίγουρα το κουνουπίδι μου αρέσει πολύ βραστό, τα ρεβύθια τα εκτίμησα κάπου στο λύκειο, τις πατάτες ανέκαθεν. Δε δυσκολεύτηκα ποτέ μαζί τους. Μόνο μια καλή γειτόνισσα έχω γνωρίσει στη Λευκάδα που δεν ήθελε να ακούει γι' αυτές!! Κάτι δεν πήγαινε καλά μαζί της, μάλλον ;-) 

Τη σημερινή συνταγή τη βρήκα στο τελευταίο τεύχος του αγαπημένου μου Jamie Oliver, είναι χορτοφαγική, με πλούσια γεύση και υφές και συνδυάζει τόσο απλά κι ωραία πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και βιταμίνες. Και φυσικά είναι μια γρήγορη συνταγή. Πάμε να δούμε, λοιπόν. 

Υλικά για 4-6 άτομα: 
1 μεγάλο κουνουπίδι κομμένο σε μπουκετάκια
450 γρ. πατάτες κομμένες στη μέση και βρασμένες για 6-8 λεπτά σε αλατισμένο νερό
400 γρ. ρεβύθια βρασμένα ή από κονσέρβα
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλ. κύμινο σε σκόνη
1 κουτ. γλ. κόλιαντρος σε σκόνη
3 κουτ. σούπας πάστα harissa
1 κοκκινο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες για το γαρνίρισμα
μισό ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος για το γαρνίρισμα
ξύσμα και χυμός ενός λεμονιού για το γαρνίρισμα

Προτού περάσουμε στην εκτέλεση να πω ότι εγώ δεν είχα harissa οπότε χτύπησα στο μούλτι 3 ντομάτες με μια γεμάτη κουταλιά πάστα ντομάτας και μια πιπεριά τσίλι.

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου. Σε μπολ ανακατεύουμε το κουνουπίδι, τα ρεβύθια και τις πατάτες με τη harissa, το λάδι, τα μπαχαρικά και λίγο αλάτι. Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί. 

Ψήνουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι. Πριν σερβίρουμε, ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε το ξύσμα, το μαϊντανό και το κρεμμύδι. 
Αυτό ήταν!!! Πολύ γρήγορη συνταγή, ε; Συνοδέψτε το πιάτο σας με τυράκι, το οποίο θα βοηθήσει ώστε να απορροφηθούν καλύτερα οι φυτικές πρωτεΐνες.

Καλό και δημιουργικό υπόλοιπο εβδομάδας σας εύχομαι. 
Ευγενία 
  

  

9 σχόλια:

Φιλία είπε...

Μου φαίνεται πολύ νόστιμο, μιας και τα τρία αυτά "ταπεινά" υλικά τα αγαπώ πολύ.
Αυτή τη harissa πρώτη φορά την ακούω. Πρόκειται για πικάντικη έτοιμη σάλτσα ντομάτας;
Ευχαριστούμε για τη συνταγή...
Καλή σας μέρα και καλό Σ/Κ, κορίτσια...

Nouli είπε...

Ενδιαφέρουσα και γαργαλιστική συνταγή.
Προχτές που έφτιαξα ρεβύθια σούπα, η οικογένεια δυσανασχέτησε!.. Λες, αν τα παντρέψω με το κουνουπίδι και τις πατάτες που τα λατρεύουν, να τους αρέσει; Μια δοκιμή θα δείξει.
Ευχαριστούμε για την ιδέα!

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Η χαρισα είναι μια πάστα μπαχαρικών που μπορούμε να φτιάξουμε γενικώς και μόνοι μας, με σκόρδο, μπαχαρικά, οπωσδήποτε να καίει. Εγώ έκανα τις δικές μου αλχημείες στο μούλτι. Δεν το λες και χαρισα, αλλά δεν πειράζει!!!!

Μαρία Έλενα είπε...

Όμορφη συνταγή
Φιλάκια ...

Chryssa Tsantsaraki είπε...

Γεια!!! Θα ήθελες να ρίξεις μια ματιά στο blog μου:http://booksfrien.blogspot.com/ ;;; Θα το εκτιμούσα πολύ <3

Δημιουργία είπε...

Τρία αγαπημένα υλικά,νομίζω οτι θα τα δοκιμάσω εξάλλου ειναι και της εποχής κουνουπιδι και ρεβίθια.

mylittlecosyworld είπε...

Εξαιρετική συνταγή! Μου αρέσει που συνδυάζει πολύ υγιεινά φαγητά! Καλή εβδομάδα

κυκλάμινο είπε...

Μάλλον θα την δοκιμάσω, μου έκανε κλικ!!! Φιλιά

Katrina είπε...

Φαίνεται πολύ νόστιμο θα το δοκιμάσω!!!!!!!!!!!