Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Ολοκληρώνοντας το πρώτο μέρος του αφιερώματος με πληροφορίες για τα είδη τυριών και γάλακτος.

·    Χαιρετώ την όμορφη γειτονιά μας. Σήμερα ολοκληρώνουμε το πρώτο μέρος του αφιερώματάς με αναφορές στα είδη γάλακτος και τυριού. Το ξέρατε ότι εδώ ανήκουν οι βρεφικές κρέμες, οι γνωστές μας farines lactes; Επίσης, θα δούμε πώς προκύπτουν τυριά όπως ricotta, μυζήθρα και θα μάθουμε γιατί τα ανακατεργασμένα τυριά έχουν πιο προσιτή τιμή.   

   Τυρί
Ωριμασμένο προϊόν της πήξης του γάλακτος, συνήθως με προσθήκη αλατιού.  Προκύπτει, σε γενικές γραμμές, ύστερα από θέρμανση του γάλακτος και ζύμωση του από κατάλληλη μικροβιακή "καλλιέργεια". Ακολουθεί στην συνέχεια πήξη με τη βοήθεια κατάλληλων ενζύμων (πυτιά), στράγγιση, αλάτισμα και μακρά ωρίμανση σε ελεγχόμενες, σταθερές κλιματολογικές συνθήκες.  Αποτέλεσμα είναι τα γνωστά μας τυριά με όλες, τις εκατοντάδες παραλλαγές τους. Παραπροϊόν της παραγωγής τυριού είναι ο ορός η τυρόγαλα.
·  Τυρόγαλα
Το ημιδιαφανές υγρό που κόβει και αποβάλλεται κατά την πήξη του τυριού. Για ένα κιλό τυρί αποβάλλονται περίπου 3-6 κιλά τυρόγαλα. Δεν θεωρείται ανθρώπινο τρόφιμο.
·  Τυριά τυρογάλακτος
Τυριά που προκύπτουν από την περεταίρω θερμική επεξεργασία του τυρογάλακτος και την καθίζηση όσων στερεών συστατικών έχουν απομείνει σε αυτό, ύστερα από την πήξη του αρχικού τυριού. Πιο γνωστά τέτοια τυριά είναι η Μυζήθρα, το Ανθότυρο, το Μανούρι και η Ricotta. Θεωρούνται κάπως υποδεέστερα από τα κανονικά, χωρίς όμως να υστερούν ιδιαιτέρως σε διατροφική και γευστική αξία
·  Ανακατεργασμένα τυριά

Τυριά που προκύπτουν από την άλεση, επαναγαλακωματοποίηση και εκ νέου πήξη άλλων τυριών. Η διαδικασία γίνεται βιομηχανικά και δίνει προϊόντα με βελτιωμένα  χαρακτηριστικά (γεύση, υφή), συχνά με προσθήκη αρωμάτων, καρυκευμάτων, χρώματος κλπ. Πρόκειται ωστόσο για μία μη φυσική - βιομηχανική  διαδικασία. Γι΄αυτό όταν αγοράζετε οικονομικά τυριά-λιχουδιές πάντα να ελέγχετε αν τελικά είναι ανακατεργασμένα ή όχι.
·  Γιαούρτι
Προϊόν της πήξης του γάλακτος ύστερα από θέρμανση του και ζύμωση του από κατάλληλη μικροβιακή "καλλιέργεια". Αποτέλεσμα είναι η πλήρης πήξη του γάλακτος δίνοντας μας την γνωστή μας γιαούρτη με τις διαφορές παραλλαγές της.
·  Γάλα εβαπορέ
Συμπυκνωμένο γάλα. Η συμπύκνωση επιτυγχάνεται με εξάτμιση μέρους του νερού με ειδικές βιομηχανικές τεχνικές σε θερμοκρασίες 50-60οC.
·  Γάλα  ζαχαρούχο
Γάλα εβαπορέ με προσθήκη ζαχάρων
·  Γάλα  σκόνη
Είναι το στερεό υπόλειμμα που προκύπτει από την πλήρη εξάτμιση του νερού του γάλακτος. Η διαδικασία γίνεται με ειδικές βιομηχανικές τεχνικές.
·  Παιδικά γάλατα
Τροποποιημένα ζωικά γάλατα, με προσθήκη ή αφαίρεση θρεπτικών ουσιών, ώστε να προσομοιάζουν στο μητρικό γάλα και να ανταποκρίνονται στις ειδικές διατροφικές ανάγκες των βρεφών.
·  Γαλακτούχα άλευρα (farines lactes)
Εύγευστες παιδικές τροφές με βάση γαλακτόσκονη, άλευρα δημητριακών, γλυκαντικές και αρωματικές ουσίες κλπ. 

Ελπίζουμε να βρήκατε ενδιαφέρον το αφιέρωμά μας. Στη συνέχεια θα μπούμε στον μαγικό κόσμο των τυριών και θα σας δείξουμε και το πρώτο τυράκι που καταφέραμε και φτιάξαμε με απλό κι εύκολο τρόπο!! 
Φιλάκια και καλή ξεκούραση!


1 σχόλιο:

Νίκη είπε...

Πραγματικά πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα! Το λατρεύω το τυρί και το γάλα σε κάθε τους μορφή και λόγω γεύσης και λόγω τυροκομικού παρελθόντος της οικογένειας...
Φιλιά πολλά!!!