Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Υπέροχα τσουρεκάκια με σταφίδες!!

Χρόνια πολλά σε όλη την παρέα!! Ναι, ναι μπορεί να πέρασε το Πάσχα αλλά ποιός λέει εύκολα όχι στο τσουρέκι;; Εμένα είναι το αγαπημένο μου ακόμη κι αν το φτιάχνω μια φορά το χρόνο. Πλέον αποτελεί παράδοση στο σπίτι μας και πάντα κάνουμε μεγάλη δόση για να μοιράσουμε και στους φίλους μας!!


Αυτή τη φορά δοκίμασα και μια νέα συνταγή από παλιό περιοδικό του J. Oliver. Σε ένα αφιέρωμα, λοιπόν για τα αγγλικά, ατομικά τσουρέκια -που πλέον έχουν εκλείψει εξαιτίας των franchising και των υπεραγορών- είχα ξεχωρίσει τη συνταγή για τα Chealse buns. Στη διαδικασία μου θύμισαν πολύ τα ρολάκια κανέλας που σας είχα δείξει εδώ αλλά είναι πολύ αφράτα, με ελάχιστο βούτυρο και το πιο ενδιαφέρον για μένα, γλασαρισμένα με ένα απλό σιρόπι την ώρα που ξεφουρνίζονται. 

Αν σας έπεισα να τα δοκιμάστε, ακολουθείστε τη συνταγή!!

Υλικά για 12 τεμάχια (εγώ έκανα τη μισή δόση και πάλι 12 βγήκαν, σε ατομικό μέγεθος)

Για τη ζύμη:
24 γρ. νωπή μαγιά ή 12 γρ. ξηρή μαγιά
50 μλ. χλιαρό γάλα
500 γρ. σκληρό αλεύρι
50 γρ. ζάχαρη
2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
20 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
1 αυγό χτυπημένο
150 μλ. νερό
1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο με λίγο γάλα για το άλειμα

Για τη γέμιση:
50 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου     
50 γρ. καστανή ζάχαρη
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κουτ. γλυκού από μείγμα μπαχαρικών (εγώ έκανα το δικό μου: λίγη κανέλα, λίγο μοσχοκάρυδο, μαχλέπι, γαρύφαλλο)
110 γρ. σταφίδες σουλτανίνες

Για το σιρόπι:
2 κουτ. σούπας νερό
3 κουτ. σούπας ζάχαρη

Εκτέλεση:
Αρχίζουμε με το προζύμι ανακατεύοντας τη μαγιά με το γάλα και τα αφήνουμε στην άκρη. Σε βαθύ μπολ βάζουμε τα: αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι και βούτυρο και προσαρμόζουμε στο μίξερ τους γάντζους. Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα ώσπου το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα. Μπορούμε να το κάνουμε και με τα χέρι αν δεν έχουμε μίξερ. 


Ενσωματώνουμε το αυγό, το νερό και το γάλα με τη μαγιά κι ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Αφήνουμε το προζύμι να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.

Σε περίπτωση που δεν έχουμε μίξερ παίρνουμε το προζύμι και τραβάμε ένα μικρό κομμάτι της ζύμης, το τεντώνουμε και το ξαναπετάμε στο μπολ. Παίρνουμε άλλο κομμάτι και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για 5 λεπτά. Με αυτό τον τρόπο βοηθάμε ώστε να γίνει πιο ελαστική η ζύμη κι εύκολη στο δούλεμα. Μετά ζυμώνουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια για 8-10 λεπτά.  

Αν έχουμε μίξερ χτυπάμε το προζύμι με το γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 6-8 λεπτά, μέχρι να πάρουμε μία απαλή κι ελαστική ζύμη. 

Τοποθετούμε το ζυμάρι σε μεγάλο, καθαρό μπολ και καλύπτουμε με νωπή πετσέτα. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος (όχι καυτό γιατί θα καεί η μαγιά!!) ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου μιάμιση ώρα. 

Αφού έχει φουσκώσει το ζυμάρι το ζυμώνουμε με τα χέρια για 2-3 λεπτά, το ξαναβάζουμε στο μπολ και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά. 

Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη με αλευρωμένο πλάστη και της δίνουμε παραλληλόγραμμο σχήμα, 40x25 εκ. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπολ εκτός από τις σταφίδες και απλώνουμε το μείγμα πάνω στη ζύμη, αφήνοντας ένα περιθώριο 2 εκ. Πασπαλίζουμε με τις σταφίδες και τυλίγουμε τη ζύμη σφιχτά σε ρολό κατά μήκος. Κολλάμε καλά στις άκρες και κόβουμε σε 12 κομμάτια ή σε όσα μας βγαίνουν. Δε χρειάζεται να είναι πολύ φαρδιά γιατί θα φουσκώσουν. Σε σχετικά βαθύ ταψί που έχουμε βάλει λαδόκολλα μεταφέρουμε τα ρολά και τα βάζουμε κοντά το ένα με το άλλο. Τα αφήνουμε και πάλι σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. 


Αλείφουμε τα φουσκωμένα ρολά με το αυγόγαλα (εμείς το ξεχάσαμε) και ψήνουμε για 15 λεπτά. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μπρίκι βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και ζεσταίνουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνουμε στην άκρη και μόλις ξεφουρνίσουμε τα τσουρέκια μας τα αλείφουμε με το σιρόπι περνώντας τα πολλά στρώματα μέχρι να σωθεί όλο το σιρόπι. Μην το τσιγκουνευτείτε! 


Έτοιμα τα ρολά μας. Είναι γευστικότατα και διατηρούνται για αρκετές μέρες και στη γέμιση βέβαια μπορείτε να αυτοσχεδιάστε και να βάλετε ό,τι χωράει το μυαλό σας. Κι αν δεν έχετε μίξερ μη το φοβηθείτε. Εμείς τα φτιάξαμε στο χέρι κι έγιναν τέλεια!! 

Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε!

15 σχόλια:

Ειρήνη Ε. είπε...

Χριστός Ανέστη! Χρόνια πολλά!
Θα πρέπει να είναι υπέροχα αυτά τα τσουρεκάκια με σταφίδες, γνωστά ως Chelsea buns! Σκεφτόμουν να τα φτιάξω και εγώ, τα είχα δει στο internet. Τέτοιου τύπου γλυκάκια αρέσουν πολύ στην μικρή, αλλά είναι πολύ ωραία ιδέα για το πρωινό και σαν συνοδευτικό ροφημάτων! Με έπεισες!! θα τα δοκιμάσω σύντομα!
Καλό βράδυ!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Χρόνια πολλά κοριτσάκια μου προκομμένα, Χριστός Ανέστη!!!
Ποιος λέει όχι σ' αυτά τα λαχταριστά τσουρεκορολάκια??
Εγώ πάντως όχι!
Φιλιά, καλό βράδυ!

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Κορίτσια, χρόνια πολλά και σε σας! Πραγματικά είναι τέλεια και για πρωινό σούπερ ιδέα!! Δοκιμάστε τα!

Marie-Anne είπε...

Χριστός Ανέστη, Ευγενία μου! Χρόνια πολλά! Πολύ λαχταριστά φαίνονται τα Chelsea buns-τσουρεκάκια σου!!!!!
Ευχαριστούμε για την συνταγή!!
Και του χρόνου με υγεία!
Φιλάκια πολλά!!

Δημιουργία είπε...

Χρόνια πολλά και καλά. Κανένας δεν αντιστέκεται σε τέτοια λιχουδιά χα χα χα!

Tante Kiki είπε...

Χριστός Ανέση και χρόνια πολλά!!! Υπέροχα φαίνονται τα σταφιδοτσουρεκάκια σου Ευγενία!!! Θα τα δοκιμάσω οπωσδήποτε!!!!
Φιλιά!

Pepi είπε...

Χρονια πολλά , Ευγενία και Χριστός Ανέστη!! Τι μεθεόρτιες νοστιμιές είναι αυτές!!! Αχ αχ, και είπα να κάνω λίγη δίαιτα !! Τέλεια φαίνονται !! Να'σαι καλά για τη συνταγή !! Φιλιά πολλά και καλό Σαββατοκύριακο !!

Μαρία Έλενα είπε...

Φαίνονται πεντανόστιμα.
Χρόνια πολλά και Χριστός Ανέστη με υγεία.
Φιλάκια...

Beauty Follower είπε...

Παρα πολύ ομορφα τσουρεκια!!!!

Χρσιτός Ανέστη :)

nasia είπε...

Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά!!! Η συνταγή για τα τσουρεκάκια φαίνεται ωραία και αφού είναι και σιροπιασμένα.... μάλλον θα τα προσπαθήσω. Στις φωτογραφίες φαίνονται πολύ καλοφτιαγμένα και ζηλευτά. Συγχαρητήρια!!!

Unknown είπε...

Χρόνια Πολλά και Χριστός Ανέστη!!!
Υπέροχα τα τσουρεκάκια σας!!
Καλό σ/κ!!
Φιλάκια!!

DIMI είπε...

Καλημέρα Ευγένια μου!!Χρόνια πολλά!!Τέλεια τά τσουρεκάκια σου!!!Θά τήν δοκιμάσω τήν συνταγή σου!!Φαίνονται τόσο λαχταριστά!!Καλό Σ/Κ!!Φιλιάκια!!

love2love είπε...

δημιουργικές στιγμές να χτίσεις αυτό το σκ

spoon_n_love είπε...

Φαίνονται υπέροχα!!!

Gina-Teta είπε...

ΒΓΗΚΑ ΒΟΛΤΑ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΦΤΑΝΕ ΠΟΥ Η ΜΠΛΟΓΚΟΒΟΛΤΑ ΑΠΛΩΣ ΜΕ ΓΕΜΙΖΕΙ ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΡΙΟ ΔΕΝ ΧΑΝΩ ΑΛΛΑ ΠΕΦΤΩ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΠΟΥ ΛΕΩ ΑΥΡΙΟ ΝΑ ΤΙΣ ΔΟΚΜΑΣΩ!!! ΔΙΑΙΤΑ ΑΠ ΔΕΥΤΕΡΑ!!!!