Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Μπακαλιάρος Μπιάνκο, ο λευκαδίτικος!


Μια μέρα μας χωρίζει από τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, η οποία γαστρονομικά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τί άλλο, τον μπακαλιάρο και τη σκορδαλιά!

Ο υγρανάλατος ή αλίπαστος μπακαλιάρος, αν και συναντάται κυρίως σε ψυχρές θάλασσες, όπως Ατλαντικό και Βόρεια Θάλασσα, προτιμούταν στα ελληνικά σπίτια μιας και η συντήρησή του δεν απαιτούσε κάτι ιδιαίτερο. Στις μέρες μας που το ψυγείο είναι προαπαιτούμενο σε ένα σπίτι, προτιμάμαι τον φρέσκο, όμως πάντα τη μέρα του Ευαγγελισμού έχει δεσπόζουσα θέση στο τραπέζι μας.


Πολλές είναι οι συνταγές με βασικό συστατικό τον μπακαλιάρο και κάθε τόπος έχει και τους δικούς του συδνυασμούς. Εμείς, ως καλά κορίτσια για σπίτι, θα μοιραστούμε μαζί σας τη Λευκαδίτικη εκδοχή που γευόμαστε από παιδιά και είναι πεντανόστιμη! Οι ντόπιοι κάτοικοι της πόλης (μπουρανέλοι) τη λένε και μπακαλιάρο μπιάνκο...κατάλοιπο της Ενετοκρατίας!


Υλικά για 4 άτομα:

1-1,5 κιλό μπακαλιάρο παστό
6-8 πατάτες
2-3 καρότα
1 κρεμμύδι ξερό
2-3 λουβιά σκόρδο ολόκληρα
2-3 κλωνάρια σέλινο ή σέλερι για πιο ήπια γεύση
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι νερό
χυμό από 2 λεμόνια
αλάτι (προσοχή!) και πιπέρι



Εκτέλεση:

2 μέρες πριν...
Κόψτε τον μπακαλιάρο σε μερίδες και βάλτε τον σε σκεύος με μπόλικο νερό για να ξαλμυρίσει.
Αφήστε τον εκεί για τουλάχιστον 24 ώρες και καλύτερα για 48 ώρες, αλλάζοντας κάθε τόσο το νερό.






μια ώρα πριν το φαγητό...
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα τοποθετείστε τις πατάτες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια (πχ μια μέτρια κομμένη στα 2), από πάνω βάλτε τα καρότα κομμένα σε ροδέλες, το κρεμμύδι χοντροκομμένο σε φέτες (αν δε σας αρέσει και το ψιλοκομμένο είναι μια χαρά), τα σκορδάκια, το σέλινο ψιλοκομμένο και τέλος τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Ενδιάμεσα στις στρώσεις, ρίξτε λίγο αλάτι και πιπέρι για να αλατιστούν τα λαχανικά. Από πάνω ρίχνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τέλος το νεράκι. Βάζουμε την κατσαρόλα να πάρει βράση και αμέσως κατεβάζουμε τη θερμοκρασία σε χαμηλή εώς μέτρια (π.χ. η δική μου κουζίνα έχει αρίθμηση 0-3 και το βάζω στο 1,5). Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε για 30-40 λεπτά. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα κρατώντας τη στον αέρα από τα χερούλια. Όταν έχουν βράσει τα λαχανικά, ρίχνουμε το λεμόνι, ανακινούμε και αφήνουμε για ακόμη 4-5 λεπτάκια για να δέσει το ζουμάκι. Καλή όρεξη!



1. Ο μόνος τρόπος για να καταλάβουμε εάν έχει ξαλμυριστεί καλά ο μπακαλιάρος είναι να τον δοκιμάσουμε πριν τον βάλουμε στην κατσαρόλα. Ανάλογα με το πόσο αλμυρός είναι, προσθέτουμε ανάλογο αλάτι στο φαγητό μας. Σε περίπτωση που είναι αρκετά αλμυρός, μη βάλετε αλάτι καθόλου!


2. Τα υλικά μπαίνουν σε στρώσεις, το φαγητό μαγειρεύεται σε χαμηλή φωτιά σκεπασμένο και ποτέ δεν ανακατεύουμε τα υλικά με κουτάλα. Μόνο ανακινούμε, γιατί αλλιώς θα διαλυθούν τα υλικά.

3. Έχει μεγάλη σημασία το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε για μαγείερεμα να είναι φαρδιά.

4. Εάν ρίξουμε περισσότερο νεράκι και λάδι, το φαγητό μας θα έχει περισσότερο ζουμί και μπορεί να φαγωθεί σα ψαρόσουπα.

5. Η συνταγή μπορεί να γίνει και με οποιοδήποτε άλλο ψάρι που γίνεται βραστό, όπως φρέσκα μπακαλιαράκια και σκορπίνες.

*****

Δυστυχώς, δεν έχουμε φωτογραφίες να σας δείξουμε...μπορεί να είμαστε για σπίτι, αλλά αυτή τη φορά πιαστήκαμε απροετοίμαστες... Επιφυλασσόμαστε, όμως! Πάντως η συνταγή είναι πανεύκολη και πολύ νοστιμη, οπότε σας την προτείνουμε ανεπιφύλακτα!

Μια άποψη του γιατί καθιερώθηκε ο μπακαλιάρος στο εορταστικό τραπέζι της 25ης Μαρτίου, μπορείτε να διαβάσετε σε περσινή ανάρτηση του Πρώτου Θέματος.


Φιλιά πολλά,
καλό Σαββατοκύριακο και
χρόνια πολλά στους εορτάζοντες της αυριανής ημέρας!


Y.Γ. Μην ξεχνάσετε να λάβετε μέρος στο ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ GIVEAWAY μας!








14 σχόλια:

Daphnofila art jewelry είπε...

Καλημέρα κορίτσια. Μιαμ μιαμ η συνταγή φαίνεται πολύ νόστιμη.Ευαγγελία χρόνια σου πολλά για αύριο και χρόνια πολλά σε όλους για την αυριανή ημέρα.Πολλά φιλιά.Καλή 25η Μαρτίου!

ChristinaD είπε...

Καλημέρα και χρόνια πολλά για αύριο! ολύ ωραία συνταγή.Κι εμείς στην κέρκυρα κάπως έτσι το φτιάχνουμε και το λέμε μπιάνκο επίσης. χρησιμοποιούμε φρέσκο μπακαλιάρο όμως,ακόμα και ψάρι φέτα(που το προτιμώ,για να μην έχει κόκκαλα). αφήνω αρκετό ζουμάκι για να βουτάμε ψωμάκι,χιχι. πατάτες,καρότα,σκόρδο όπως είπατε. Μια παραλλαγή που κάνω κι αν θέλετε δοκιμάστε το, πριν το σβήσιμο λιώνω 1 κουταλιά μαγιονέζα σε λίγο από το ζουμί του και το ρίχνω στην κατσαρόλα,δίνει μια γεύση απίστευτη. εννοείται πως αυτό το φαγητό θέλει πολύ λεμονάκι!!

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Μπορώ να πω ότι είναι το αγαπημένο μου φαγητό και το μαγειρεύω συχνά με φρέσκα ψάρια. Δοκιμάστε το, είναι εύκολο, γρήγορο και πεντανόστιμο!

Μαρία είπε...

Καλή η συνταγή...Εγώ κάνω τον μπακαλιάρο μόνο σούπα και κροκέτες...Οπότε θα είναι μια καλή αλλαγή...Καλό απόγευμα...

ΕΛΕΝΑ είπε...

Ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή κορίτσια, φαίνεται πολύ γιάμι!!
Και φυσικά καταγράφεται!
Ευαγγελία μου Χρόνια Πολλά για αύριο, από καρδιάς ότι επιθυμείς εύχομαι!
Φιλιά!

pearls and thread είπε...

πολυ ενδιαφερουσα συνταγη αν και καπως ξενη σ εμενα μια και απο μικρο παιδι θυμαμαι την μητερα μου να φτιαχνει τον κλασσικο τηγανητο μπακαλιαρο και δη σε κροκετες!παραδοση την οποια συνεχιζω κι εγω εως σημερα ,αλλα επειδη μου αρεσει να δοκιμαζω νεες γευσεις θα το κανω !!χρονια πολλα για αυριο ευαγγελια!!!

KaPaworld είπε...

υπέροχη συνταγή...μπράβο κορίτσια!!!Αγαπάω πολύ τον μπακαλιάρο....δεν ήξερα αυτή τη Λευκαδίτικη συνταγή παρόλο που έχω τον Λευκαδίτη για άντρα...χε χε

Eleni είπε...

Κορίτσια νοστιμότατη η συνταγή σας!!!
Φιλιά πολλά!!!

Ερμιόνη είπε...

Καλημέρα κοριτσάκια!!
Ευαγγελία, χρόνια σου πολλά! Να είσαι πολύχρονη, γερή, δυνατή και δημιουργική!!
Φιλάκια πολλά!

neraiditsa είπε...

Μόλις έφαγα και γω ένα μεγάλο πιάτο σκορδαλιά και μπακαλιάρο!!!
Κοριτσάκι μου χρόνια σου πολλά να είσαι πάντα τόσο δημιουργική και αισιόδοξη!!!
σε φιλώ!!!

Ανώνυμος είπε...

telia ta dora

poylmoyr@windowslive.com

popi poulikidou

Κατια Μαρκουϊζου είπε...

χρόνια πολλά Ευαγγελία μου καλέ μοιάζει πιο νόστιμος τούτος εδώ απο τον παραδοσιακό

Φιλία είπε...

Χρόνια πολλά κορίτσια και πολλές ευχές στην εορτάζουσα Ευαγγελία.
Ευχαριστούμε για τη συνταγή
Φιλιά

Ειρηνη Σ είπε...

χρονια πολλα Ευαγγελια και ολα σου τα ονειρα να γινουν πραγματικοτητα