Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΩΝ ΧΑΡΤΙΩΝ; ΤΑ ΠΙΟ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ! ORIGAMI TUTORIALS ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!


Καλό απόγευμα σε όλους! 

Σήμερα σας έχουμε μια ελαφρώς χρονοβόρα, αλλά με εντυπωσιακό αποτέλεσμα τεχνική, την ιαπωνική χαρτοδιπλωτική origami (ori: δίπλωμα και gami: χέρι). Η μόνη της δυσκολία έγκειται στο ότι απαιτεί λεπτούς χειρισμούς σε μικρά χαρτάκια και υπομονή γιατί περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενα βήματα. Να είστε σίγουροι, όμως, ότι η τελική σύνθεση, θα σας αποζημιώσει και μόνο λόγια θαυμασμού θα ακούσετε από όσους δουν τι φτιάξατε!

Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, μερικά από τα πιο κατατοπιστικά tutorials που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο σχετικά με τα Χριστούγεννα, μιας και είναι επίκαιρα. Όπως, θα δείτε, μπορείτε να φτιάξετε γιρλάντες, στολίδια, διακοσμητικά στοιχεία για τις κάρτες σας, μέχρι και στεφάνια για την πόρτα, ή τον τοίχο.


Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι:
-χρωματιστά χαρτιά. Κανονικά χρησιμοποιούνται ειδικά χαρτιά origami, τα οποία όμως με δυσκολία μπορούμε να βρούμε εδώ στην Ελλάδα. Αντί αυτών, χρησιμοποιήστε οποιαδήποτε ελαφριά χαρτιά, όπως αυτά που εκτυπώνουμε από υπολογιστή, ή χαρτιά περιτυλίγματος, που είναι και τα πιο εντυπωσιακά, ή άλλα ελαφριά που θα βρείτε σε χαρτοπωλεία ή μαγαζιά με είδη για χόμπι.
-Ψαλίδι για να κόψετε τα αρχικά σας τετράγωνα χαρτιά, στις διαστάσεις που απαιτεί κάθε σχέδιο.
-Χάρακα. Συνήθως στα tutorials χρησιμοποιούν τις ίντσες ως μονάδα μέτρησης. Για να υπολογίσετε σε εκατοστά, πολλαπλασιάστε κάθε διάσταση που σας δίνεται με το 2,54 (1 ιντσα=2,54 εκατοστα) για να μετατρέψετε σε εκατοστά τις ίντσες. Καλύτερα βέβαια, για να βγούν ακέραιοι αριθμοί και να μην στραβωθείτε πάνω από το χάρακα μετρώντας χιλιοστά να πολλαπλασιάσετε με το 2,5. Το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο.
-Κόλλα, την κοινή, όχι για όλες τις κατασκευές



 

Αυτά τα υπέροχα δεντράκια, τα βρήκαμε σε πολλές ιστοσελίδες και αποτελούν πολύ ωραία ιδέα για κάρτες, όπως στις φωτογραφίες.



Αστεράκια, που μπορούν να διακοσμήσουν τα δέντρα σας, εάν τους προσθέσετε μια κορδελίτσα, να γίνουν γιρλάντες, ή στοιχεία στεφανιών, όπως τα λουλούδια, στην επόμενη κατασκευή




Φτιάξτε πολλά τέτοια λουλούδια, και κολλήστε τα πάνω σε ένα σκληρό χαρτόνι που θα χρησιμοποιήσετε ως βάση για το στεφάνι της φωτογραφίας. Συμπληρώστε με κορδέλες και ότι άλλο φανταστείτε, όπως μικρές μπάλες χριστουγεννιάτικες.




 

kusudama, λέγεται η μπάλα που δημιουργείται από μικρά λουλούδια, των οποίων κάθε πέταλο φτιάχνεται ένα-ένα. Μη διστάσετε, νομίζοντας ότι είναι δύσκολο. Επειδή έχουμε ήδη φτιάξει τέτοιες μπάλες, αρκεί λίγη υπομονή για να κόψετε όλα τα χαρτάκια που θα χρειαστείτε και μετά από τα δυο πρώτα πέταλα που θα διπλώσετε, τα χέρια σας θα "πηγαίνουν μόνα τους"!



Σε αυτή τη σελίδα θα βρείτε, εκτός από σχέδια origami, πολλές τεχνικές και δημιουργήματα με χαρτιά



Πακετάκι, στο οποίο μπορείτε να εσωκλείσετε κάποιο δώρο, ή ακόμη ζαχαρωτά και γλυκά.
Ωραία ιδέα και για γάμους και βαφτίσεις με το ανάλογο χαρτί!



Την πιο εντυπωσιακή κατασκευή την αφήσαμε για το τέλος...


Πώς σας φαίνονται; Υπέροχα, σωστά; Και είναι και πολύ διασκεδαστική η κατασκευή τους, όσα φτιάξαμε από αυτά τα ευχαριστηθήκαμε. 
Εξοπλιστείτε, λοιπόν, με χρωματιστά χαρτιά και ξεκινήστε το δίπλωμα!

Καλές δημιουργίες και φιλιά πολλά!


5 σχόλια:

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Λοιπόν, εγώ δοκίμασα το δεντράκι σε μια κάρτα και ήταν τέλειο. Πάντως, σκέφτομαι σοβαρά να στολίσω φέτος το δέντρο με στολίδια origami. Τη βρίσκω τέλεια και πρωτότυπη ιδέα! Τι λέτε?

Ρεβεκκα είπε...

Τι ομορφες ιδεες,μπραβο...

Table Rouge είπε...

Τι όμορφες κατασκευές!!! Η μια πιο όμορφη από την άλλη!!! Πιο πολύ μου αρέσει το στεφάνι. Αν και δεν έχω δοκιμάσει μου φαίνεται δύσκολο, λέτε αν το δοκιμάσω να αλλάξω γνώμη. Νομίζω ότι μπορώ να χρησιμοποιήσω χαρτί περιτυλίγματος. Πάντως αν γίνει κάτι καλό θα σας αφιερώσω την ανάρτηση.
Να είστε καλά!!

EVAGELIA VRETTOU είπε...

Table Rouge, το μόνο δύσκολο είναι να βρεις υπομονή και να κόψεις τόσα χαρτάκια... κάποια βήματα μπορεί να μην είναι με την πρώτη ματιά ευκρινή και κατανοητά, αλλά προσπαθώντας λίγο στο δίπλωμα, βρίσκεις το σωστό. Πάντως, θα θέλαμε να δούμε ότι φτιάξεις! θα είναι σίγουρα πολύ όμορφο! Ξέχασα να γράψω ότι ακόμα και τα ασημοχαρτάκια από τα πακέτα τσιγάρων, έχουμε δει σε βιντεάκια να μετατρέπονται σε κατασκευή origami! Έχουν τεράστια υπομονή οι Απω Ανατολίτες, τελικά!!!!

Ανώνυμος είπε...

οπως σας ειπα και στο τηλ εγω μπορω Δευτερα ολη μερα και Τεταρτη απογευμα.ποτε ξεκιναμε το κοψιμο και το τυλιγμα????Τι ειναι το Παγκρατι? μια ευθεια χαχαχαχα πειτε μου να κλεισω θεση χαχα... ειναι τελεια ολα αυτα,τελεια μπραβο κοριτσια
Κατερινα Γ.