Πέμπτη, 9 Αυγούστου 2018

Θέλω να ράψω ένα patchwork πάπλωμα (quilt): τί εξοπλισμό χρειάζομαι;

Γεια χαρά σε όλους. 

καλοκαιράκι, λοιπόν, και είναι η εποχή των πειραματισμών μιας κι έχουμε περισσότερο χρόνο για μας και θέλουμε να είμαστε πιο δημιουργικοί. Το πάτσγορκ είναι ένα είδος ραψίματος πρακτικό αφού με αυτό ράβουμε χρηστικά αντικείμενα. Είναι δημιουργικό αφού μπορούμε ν' ανακυκλώσουμε τα ρετάλια μας, ν' ανακατέψουμε υφάσματα και υλικά κι επίσης μπορεί να είναι από πολύ απλό μέχρι πολύ δύσκολο

Όταν άρχισα τη δική μου ενασχόληση με αυτή την τεχνική (πριν έξι χρόνια) δεν ήξερα ΤΙΠΟΤΕ από ράψιμο, δεν είχα καν ραπτομηχανή μέχρι εκείνη την ώρα. Αγόρασα τα βιβλία μου- κατά βάση γραμμένα από Αμερικανίδες- τα υφάσματα και τα κλωστικά μου κι άρχισα βήμα βήμα τους πειραματισμούς. Σκέφτηκα λοιπόν, να μοιραστώ μαζί σας όλη την εμπειρία που ως ώρας έχω αποκομίσει ευελπιστώντας να σας βάλω στο κλίμα και να σας παρακινήσω σ' αυτό τον δημιουργικό κόσμο. 

Αρχίζουμε, λοιπόν, από το βασικό εξοπλισμό που χρειαζόμαστε για να κάνουμε τα πρώτα μας βήματα. 

1. Μεγάλη επιφάνεια κοπής για το ύφασμα
Κατασκευάζονται από διάφορα υλικά αλλά προτιμήστε αυτές που αποκαλούνται self-healing, γιατί είναι πολύ ανθεκτικές στο συνεχόμενο χάραγμα που δέχονται όταν κόβουμε το ύφασμα. Οι άλλες που προορίζονται κυρίως για το κόψιμο χαρτιού με κοπίδι δεν είναι η καλύτερη επιλογή μιας και φθείρονται γρήγορα ενώ το ύφασμα πάνω τους γλιστράει. Επίσης, αφού πρόκειται να αγοράστε μια, αγοράστε τη μεγαλύτερη δυνατή, γιατί είναι πολύ πιο εύχρηστη σε βάθος χρόνου. Όσο θα ασχολείστε με το πάτσγορκ τόσο θα αυξάνουν οι απαιτήσεις σας και θα θέλετε να δουλεύετε με μεγάλες διαστάσεις υφασμάτων. 

2. Ροδέλα κοπής υφασμάτων
Υπάρχουν αρκετές εταιρίες που κατασκευάζουν τέτοιες ροδέλες, οι οποίες βγαίνουν σε διάφορα μεγέθη. Μερικά μοντέλα είναι και για αριστερόχειρες! Επιλέξτε μια ροδέλα που σας ταιριάζει όταν την κρατάτε, που έχει ασφάλεια για να μην παραμένει η ροδέλα κοπής εκτεθειμένη όταν δεν την χρησιμοποιείτε, γιατί πραγματικά κόβει υπερβολικά πολύ! Αναφορικά με το μέγεθος, επιλέξτε μια ροδέλα 45 χιλιοστών, με την οποία μπορείτε να κόψετε ταυτόχρονα αρκετά υφάσματα. 

3. Ανταλλακτικά ροδέλας κοπής
Αφού αγοράστε το βασικό εργαλείο μην ξεχάστε να προμηθευτείτε και μια δυο ροδέλες-ανταλλακτικά. Όταν διαπιστώστε ότι η ροδέλα σας δεν είναι αποδοτική και δεν κόβει όπως πρώτα τότε απλώς αντικαταστήστε την και θα δείτε τη διαφορά.     

4. Χάρακες κοπής υφάσματος
Ειδικοί χάρακες φτιαγμένοι από ακρυλικό υλικό που κυκλοφορούν σε διάφορες διαστάσεις κι έχουν ως μονάδα μέτρησης τις ίντσες, μιας και το πάτσγορκ είναι κατά βάση αγγλοσαξονικό άθλημα! 


χρήση χάρακα 24'' x 6''


χρήση χάρακα 6,5'' x 6,5''


μικρός χάρακας για fussy cut
Κατά τη γνώμη μου είναι καλό να έχετε έναν τετράγωνο 12,5'' x 12,5'', έναν τετράγωνο 6,5'' x 6,5'' κι ένα μακρόστενο 24'' x 6'' για να μπορείτε να κόβετε εύκολα λωρίδες κι όχι μόνο.    


5. Ραπτομηχανή
Δεν χρειάζεται να έχετε καμιά εξεζητημένη ραπτομηχανή, ειδικά στην αρχή. Σκεφτείτε ότι έραβαν παπλώματα με ποδοκίνητες ή ακόμη και με χειροκίνητες μηχανές, όταν η τεχνολογία τους δε διέθετε τίποτε παραπάνω από ένα απλό, ευθύ γαζί. 

6. Ποδαράκι ραπτομηχανής 1/4 ίντσας (quilt)
Τί σημαίνει ακριβώς αυτό; Ότι όταν ράβουμε δυο κομμάτια υφάσματος μεταξύ τους, τα ράβουμε αφήνοντας 1/4 ίντσας περιθώριο


Το δικό μου ποδαράκι για 1,4'' περιθώριο.
Σίγουρα κυκλοφορούν και καλύτερα, αλλά
την κάνει τη δουλειά του!!
Άρα αυτό το ποδαράκι απλώς μας βοηθάει να έχουμε ακριβή περιθώρια σε όλες μας τις ραφές και τελικώς ένα άρτιο (όσο γίνεται βέβαια) τελικό αποτέλεσμα. Κατά βάση σχεδόν όλα τα ποδαράκια είναι φτιαγμένα να ράβουν με αυτό το περιθώριο, αλλά και η πλακέτα της ραπτομηχανής μας μας υποδεικνύει αυτό το όριο. 


το σημάδι πάνω στην πλακέτα
Άρα, αν δεν έχετε το ειδικό ποδαράκι μην τρελαίνεστε, μπορείτε να ράψετε ούτως ή άλλως αρκεί να είστε πιο προσεκτικοί. 

7. Ποδαράκι ραπτομηχανής walking foot (στα ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα το βρήκα και τράνσπορτ).
Αυτό το ποδαράκι είναι το βασικότερο κατά τη γνώμη μου, γιατί είναι πολύ βοηθητικό στην τελική φάση του καπιτοναρίσματος (σε περίπτωση που δεν καπιτονάρουμε με ελεύθερο κέντημα, "free motion quilting"). 


Το δικό μου walking foot. Κάνει δουλειά...
Τί το κάνει τόσο ξεχωριστό; Οι ερπύστριες που διαθέτει οπότε σε συνεργασία με τις ερπύστριες στην πλακέτα της ραπτομηχανής μας το σάντουιτς του παπλώματος ρολάρει αρμονικά χωρίς να δημιουργούνται τριβές. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε ένα όμορφο και στρωτό γαζί με σωστή τάνυση και φυσικά ξεκούραστο ράψιμο.   

8. Καρφίτσες, κλωστή για βαμβακερά υφάσματα σε διάφορα χρώματα και βελόνες ραπτομηχανής, 80άρες όπως λέμε, δηλαδή κατάλληλες για βαμβακερά υφάσματα μεσαίου βάρους. 

9. Ποδαράκι ραπτομηχανής κεντήματος, darning foot στα αγγλικά (όχι και τόσο απαραίτητο ειδικά στα πρώτα μας βήματα)
Είναι αναγκαίο όταν κάνουμε ελεύθερο κέντημα ή αλλιώς free motion quilting. Υπάρχουν δύο τύποι: ανοιχτό και κλειστό. Λένε ότι το ανοιχτό είναι καλύτερο γιατί έχουμε καλύτερη οπτική επαφή με το σημείο στο οποίο ράβει η βελόνα. 


φωτογραφία από το διαδίκτυο


φωτογραφία από το διαδίκτυο

Προσωπικά εμένα είναι ποιοτικά καλύτερο ένα μεταλλικό κλειστό που έχω οπότε τελικώς εσείς θα κρίνετε τί σας ταιριάζει.

10. Σίδερο και σιδερώστρα
Εντάξει, όλοι μας διαθέτουμε...

11. Βαμβακερά υφάσματα
Αν αρχίστε το πάτσγορκ ετοιμαστείτε να εθιστείτε στην αγορά υφασμάτων! 


σειρά υφασμάτων από αγγλική εταιρία
Θα θέλετε να τα αγοράστε όλα, να τα χρησιμοποιείστε όλα ταυτόχρονα και θα ονειρεύεστε την επόμενη χειροτεχνία σας πριν καλά καλά ολοκληρώστε την τρέχουσα... 


'Ολα αυτά τα τετράγωνα κόπηκαν στο χέρι
για το πάπλωμα με την ροζ καρδιά

Ωστόσο, προτιμάτε τα 100% βαμβακερά υφάσματα μεσαίου βάρους, τα οποία είναι σταθερά, καλής ποιότητας γενικώς και σε πολλά χρώματα και μοτίβα.    

12. Βάτα (batting ή wadding στα αγγλικά)  
Η βάτα είναι το πλέον σημαντικό υλικό για τη σύνθεση του παπλώματος, αφού είναι το μεσαίο στρώμα το κλασσικού σάντουιτς που φτιάχνουμε πριν καπιτονάρουμε. Εδώ στην Ελλάδα μέχρι πρότινος η βάτα ήταν συνώνυμο του πολυεστέρα. Ωστόσο, αυτή που κατά βάση χρησιμοποιείται στο εξωτερικό τις τελευταίες δεκαετίες είναι βαμβακερή και λεπτή. Μπορούμε να βρούμε 100% βαμβακερή ή με λίγο ποσοστό συνθετικού υλικού για να είναι πιο σταθερή και να μην μπαίνει πολύ στο πλύσιμο. Επίσης, πλέον υπάρχει και μπαμπού βάτα ή και σύμμεικτη (βαμβάκι και μπαμπού, βαμβάκι και μετάξι, βαμβάκι και tencel...)  

13. Γάντια για ελεύθερο κέντημα
Οπως αντιλαμβάνεστε τα χρειάζεστε μόνο όταν κάνετε ελεύθερο κέντημα. Τί το ιδιαίτερο έχουν; Στην τελευταία φάλαγγα των δαχτύλων τα γάντια είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να δημιουργούν τριβή με την επιφάνεια του πάτσγορκ για να μπορούμε να το κινούμε. 

φωτογραφία από το διαδίκτυο

Σας φαίνεται αστείο ή και ανούσιο; Πιστέψτε με, με γυμνά δάχτυλα όλος αυτός ο όγκος παπλώματος ΔΕΝ μετακινείται. Αν τα καταφέρετε απλώς μετά θα σας πονάνε οι καρποί για κάμποσες μέρες... Κι αν επιστρέψουμε στα παλιά χρόνια με τις ποδοκίνητες μηχανές που τέτοια γάντια δεν υπήρχαν, υπάρχει απάντηση. Είτε καπιτόναραν στο χέρι είτε χρησιμοποιούσαν τελάρο κεντήματος κι έτσι έπιαναν το τελάρο και το κούναγαν μεταφέροντας το πάπλωμα κάτω από τη βελόνα. 

14. Πατρόν για πάτσγορκ
Δόξα το Θεό υπάρχουν άπειρα δωρεάν σχέδια στο διαδίκτυο για να ακολουθήσουμε ή να εμπνευστούμε. Για αρχή συστήνω κάτι απλό, όπως μια σύνθεση με βασικά τετράγωνα γιατί μας βοηθούν να εξοικειωθούμε με τις βασικές τεχνικές που απαιτούνται : επιλογή και κόψιμο υφασμάτων, ράψιμο με 1/4'' περιθώριο και τελική σύνθεση. 

Μου φαίνεται ότι δεν ξεχνώ κάτι βασικό. Να επισημάνω ότι πριν έξι χρόνια πολλά από τα παραπάνω δεν μπορούσα να τα βρω στην Ελλάδα, οπότε και τα αγόρασα απ' το εξωτερικό. Πλέον, νομίζω ότι όλα μπορείτε να τα βρείτε στα ελληνικά καταστήματα. Εξοπλιστείτε λοιπόν κι αρχίστε τους πειραματισμούς! 

Ευγενία

2 σχόλια:

Ρένα Χριστοδούλου είπε...

Τέλειες οδηγίες.
Ευχαριστούμε πολύ.
Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά.

Nouli είπε...

Χαίρομαι να βλέπω ότι από απλοί αναγνώστες ξένων blogs, γινόμαστε σιγά-σιγά κι εμείς θέματα προς ανάγνωση!!!
Μπράβο σου Ευγενία, είσαι πρωτοπόρα!!!