Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

Απόδραση στη Σητεία της Κρήτης

Στα ανατολικά της Κρήτης, στο νομό Λασιθίου βρίσκεται η Σητεία, μια όμορφη, παραθαλάσσια κωμόπολη με χαλαρή ατμοσφαιρα και ιδιαίτερο φως. Μια πόλη που διαφέρει από τις άλλες της Κρήτης, της οποίας το τοπίο ταίριαξε πολύ στα δικά μας γούστα γι' αυτό και την επισκεφτήκαμε για δεύτερη φορά. 

οι διάσημοι κρητικοί φοινικες
Αφορμή ήταν το Μεσογειακό Φεστιβάλ Μουσικής που λαμβάνει χώρα στο τέλος του Ιούνη, μια εξαιρετική πρωτοβουλία και διοργάνωση, που γι' άλλη μια φορά απολαύσαμε. Στο μικρό φωτορεπορτάζ που ετοίμασα για σας μπορείτε να πάρετε μια μικρή γεύση από τις διαδρομές που ακολουθήσαμε για να εξερευνήσουμε τις κοντινές παραλίες. 

Στην ευρύτερη περιοχή φύεται ένα είδος ενδημικού φοίνικα, που είναι γνωστός από τη μινωική εποχή κι ονομάζεται Φοίνικας του Θεόφραστου. Το φοινικόδασος Βάι είναι το ίσως το διασημότερο αξιοθέατο της περιοχής. Πράγματι οι εντυπωσιακοί φοίνικες δίνουν μια εξωτική ατμόσφαιρα στην παραλία της οποίας τα νερά ήταν δροσερά, πεντακάθαρα κι άκρως απολαυστικά. 

στο λοφάκι στο βάθος υπάρχουν ευρήματα της
αρχαίας Ιτάνου 
Μια άλλη παραλία λίγο πιο πέρα από το Βάι είναι η Ερημούπολη. Εμείς παρκάραμε σε μια διπλανή παραλιούλα. Τοπίο απλό, όμως με υπέροχη άμμο και.δελεαστικά νερά, ό,τι πρέπει για να δροσιστείς μια ζεστή μέρα του καλοκαιριού. 

δίπλα από την παραλία της Ερημούπολης
Κολυμπήσαμε μέχρι τον διπλανό κολπίσκο, εκεί όπου βρίσκεται η παραλία της Ερημούπολης, μια πιο μεγάλη, ερημική παραλία...μια μοναδική εμπειρία. Λίγοι οι λουόμενοι χωρίς ξαπλώστρες, καντίνες και βαβούρα. Ήταν υπέροχα. 

ο κόλπος του Κουρεμένου στο βάθος


Έπειτα κατευθυνθήκαμε προς τον Κουρεμένο, άλλη μια διάσημη παραλία της περιοχής, γνωστή για τα θαλάσσια αθλήματα που μπορεί κάποιος να κάνει. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μεγάλο κόλπο. 

Ο Κουρεμένος

wind surfing για τους λάτρεις του αθλήματος
Δεν κολυμπήσαμε, απλώς τη θαυμάσαμε και κατευθυνθήκαμε προς τη Χιόνα, εκεί που πέρυσι βρήκαμε τυχαία ένα γοητευτικό ταβερνάκι και θελήσαμε να το επισκεφτούμε ξανά.


δίπλα από το ταβερνάκι
Η Σητεία δεν είναι ένας ιδιαιτέρως τουριστικός τόπος. Θα έλεγα μάλιστα ότι είναι και κάπως απομονωμένη από την υπόλοιπη Κρήτη και ίσως ξεχασμένη από τους υπόλοιπους κρητικούς... 


Έχει ανθρώπους ευγενικούς, χαλαρούς, πρόθυμους να δώσουν πληροφορίες και να εξυπηρετήσουν τον επισκέπτη. Έχει μια φύση προικισμένη με ελαιόδεντρα, αμπέλια φαράγγια και κρυμμένες ομορφιές προς εξερεύνηση. 

καλλιέργεια αλόης
Η ίδια η πόλη είναι όμορφη, φιλική και σε προσκαλεί να την ευχαριστηθείς, ν' αποφορτιστείς, να ηρεμήσεις και να δεις τα πράγματα μ' αισιοδοξία. Θα έλεγα ότι απ' όλες τις μεγάλες πόλεις της Κρήτης είναι αυτή που μου έχει ταιριάξει περισσότερο! 


άποψη της πολης

Φεύγοντας για Ηράκλειο (2,5 ώρες ταξίδι με ΙΧ) πέρυσι περπατήσαμε στο φαράγγι του Ρίχτη ενώ φέτος επισκεφτήκαμε το Γαϊδουρονήσι. Ελπίζω ο δρόμος μας να μας ξαναβγάλει σ' αυτά τα μέρη για ν' ανακαλύψουμε κι άλλες κρυμμένες ομορφιές!

Ευγενία 

4 σχόλια:

Marie-Anne είπε...

Πολύ όμορφα μέρη! Δεν έχω φτάσει μέχρι εκεί, δυστυχώς!
Καλά να περνάτε σε κάθε εκδρομή σας!
Φιλάκια και καλή Κυριακή!

Σμαραγδάκι- Ρούλα είπε...






















Ευγενία μου πραγματι η σητεια ειναι μια πολη διαφορετικη απο τις αλλες στην Κρητη ..που οι ομορφιες της ακομα σε ορισμενα μερη δεν εχεουν αλειωθεί απο την τουριστική επελαση.! οταν ψαξεις θα όπως εσεις θα βρεις καταπληκτικες και πιο ήσυχες παραλίες και οχι μονο.
Εχουμε παει Σητεια και δεκα χιλιομετρα ανατολικά βρισκεται και η περιφημη μονή Τομπλου που επεξε πολύ σημαντικο ρόλο στην στην φυγαδευση αγγλων και ελληνων στη κατοχή
Η κρητη αν ψαξεις εχει πολλες ομορφιες που ουτε και εκεινοι που ζουν χρονια σ αυτήν δεν τις ξερουν...
Να περναετε ομορφα καλο υπολοιπο καλοκαιρακι..φιλακιαααα!!








Tante Kiki είπε...

Πανέμορφη φαίνεται η Σητεία... και είναι μια από τις πόλεις που δεν επισκέφθηκα όταν πήγα στην Κρήτη πριν μερικά χρόνια... όπως επίσης και το περίφημο φοινικόδασος.
Ευχαριστώ για την ξενάγηση! Ήταν υπέροχη!!

Marina είπε...

Ευχαριστώ :)