Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

Το βιβλίο του μήνα Ιούλη: "Η ζωή σήμερα, άλλοτε, αλλού και στο μέλλον", Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης


Από τότε που μετακομίσαμε στην Κρήτη – δεν ξέρω γιατί ακριβώς – αλλά έχω γίνει πραγματικά βιβλιοφάγος. Οφείλεται, υποθέτω, στο ότι έχω καθημερινώς κάνα δυο περισσότερες ωρίτσες ελεύθερες, οι οποίες στην Αθήνα θα χάνονταν ανούσια στην κίνηση και τις δύσκολες μετακινήσεις. Όπως και να ‘ χει, τα τελευταία δύο χρόνια έχω φορτώσει την βιβλιοθήκη μας με πολύ καινούργιο υλικό, πράγμα που το εκμεταλλεύεται - όπως καταλάβατε - συχνά η Ευγενία βάζοντάς με να γράφω τακτικά για την στήλη του “Βιβλίου του μήνα”.


Κατά διαβολική σύμπτωση, επίσης, έχω γίνει φανατικός των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης.Φταίει, θες, ο τόπος που μας φιλοξενεί και η αύρα του. Ενδεχομένως...

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για εξαιρετικά βιβλία με άριστη αισθητική, εκτύπωση και επιμέλεια. Πάνω απ' όλα, όμως, πρόκειται για άκρως ενδιαφέρουσες εκδόσεις που επιχειρούν να εκλαϊκεύσουν προκλητικά επιστημονικά ζητήματα αιχμής στον μέσο αναγνώστη. Εκεί που τα όρια της επιστημονικής γνώσης τερματίζουν και το ανθρώπινο μυαλό έρχεται αντιμέτωπο με την πρόκληση να κατακτήσει το άγνωστο, να απαντήσει θεμελιώδη ερωτήματα που αφορούν την κατανόηση του κόσμου και του ίδιου του του εαυτού. Και όλα αυτά, δοσμένα σε απλή γλώσσα από τους εκάστοτε συγγραφείς που επελέγησαν από τον εκδοτικό οίκο, ικανή να την κατανοήσει ο οποιοσδήποτε με στοιχειώδεις γνώσεις Λυκείου.


Αναμφισβήτητα η Βιολογία είναι μία από αυτές τις επιστήμες, τις οποίες θα χαρακτηρίζαμε ως αιχμής. Εγώ προσωπικά, θα περιελάμβανα επίσης την Φυσική, τις επιστήμες του εγκεφάλου (νευρολογία, ψυχολογία) και την Κοινωνιολογία. Ωστόσο η πρώτη, με τους επιμέρους κλάδους της (μοριακή βιολογία, γενετική, παλαιοντολογία, κλασσική βιολογία, αστροβιολογία κλπ) έρχεται να διερευνήσει κάτι πολύ σημαντικό, το ίδιο το φαινόμενο της ζωής και της ανθρώπινης ύπαρξης.


Στο βιβλίο λοιπόν, που σας παρουσιάζουμε σήμερα υπό τον τίτλο “ Η ζωή σήμερα, άλλοτε, αλλού και στο μέλλον” του κ. Γιάννη Μανέτα τίθενται μαζεμένα και εκλαϊκευμένα όλα τα κεντρικά ερωτήματα της συγκεκριμένης επιστήμης. Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά και οι βασικές δομές του φαινομένου της ζωής; Πότε εμφανίστηκε; Μπορεί να εξηγηθεί λογικά η εμφάνισή της; Πώς εξελίχθηκε μέχρι σήμερα; Υπάρχει ζωή εκτός Γής; Πώς προβλέπεται το μέλλον, τόσο το εγγύς ή μεσοπρόθεσμο (που αφορά την ανθρωπότητα), όσο και το μακροπρόθεσμο που αφορά ευρύτερα το φαινόμενο της ζωής;



Πολλά απ΄ αυτά που θα διαβάσετε στο συγκεκριμένο βιβλίο ενδεχομένως να τα έχετε ξανασυναντήσει αποσπασματικά στην τρέχουσα αρθρογραφία. Ωστόσο διαβάζοντάς τα μαζεμένα και με τον συγκροτημένο επιστημονικό λόγο του πανεπιστημιακού καθηγητή συγγραφέα, αυτά πραγματικά αγγίζουν τα όρια του συγκλονιστικού. Αν αποφύγετε την επιφανειακή ανάγνωση και προβληματιστείτε με τα όσα αναφέρονται στις σελίδες του ενδεχομένως θα αναθεωρήσετε πολλά: όπως την ανθρωποκεντρική θεώρηση του κόσμου, την αξία της ζωής και δή της ανθρώπινης, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, την αποθέωση του τεχνολογικού πολιτισμού καθώς και την βιωσιμότητα του τρέχοντος κοινωνικοοικονομικού μοντέλου τόσο σε σχέση με το ευρύτερο περιβάλλον όσο κυρίως με την ίδια την ανθρώπινη φύση.
Πραγματικά αξίζουν πολλά εύγε στον συγγραφέα και στον εκδοτικό οίκο.
Σας συστήνουμε λοιπόν να μην το χάσετε.


Ευχαριστούμε πολύ το Βασίλη για την επιμέλεια της σημερινής ανάρτησης. 




4 σχόλια:

nasia είπε...

Αν και δεν διαβάζω πολύ λόγω έλλειψης χρόνου, δεν αρνούμαι ότι είναι αγαπημένη μου συνήθεια. Και πάντα επιλέγω βιβλία ακούγοντας κριτικές από απλούς αναγνώστες, γιατί εμπιστεύομαι τη γνώμη τους.Η πρότασή σας είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Πραγματικά πρόκειται για ένα βιβλίο, το οποίο θίγει ενδιαφέροντα ζητήματα κι προσπαθεί να δώσει ρεαλιστικές απαντήσεις σε ερωτήματα που όλοι μας έχουμε κάνει. Αυτό που με προβλημάτισε μέσα από τις περιγραφές του Βασίλη είναι το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και πώς αυτή θα ωφελήσει μελλοντικά συγκεκριμένες χώρες και συμφέροντα καθώς και το αν είναι τελικώς εφικτή η ανθρώπινη ζωή στο διάστημα.

Έφη είπε...

Φαίνεται πολύ ενδιαφέρον! Είναι από τα βιβλία που θα έχω στο μυαλό μου την επόμενη φορά που θα πάω σε βιβλιοπωλείο!
Ευχαριστούμε για την παρουσίαση!

Tante Kiki είπε...

Φαίνεται πολύ ενδιαφέρον βιβλίο και, πράγματι, αξίζει αν έχεις λίγη ελεύθερη ώρα να την περνάς με ένα βιβλίο. Δεν το κρύβω ότι είμαι βιβλιοφάγος σε ...ανησυχητικό επίπεδο!! :)
Θα το έχω κατά νου!