Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Το βιβλίο του μήνα Ιουνίου: "Μεταφυσική της ζωής και του έρωτα", Εκδόσεις Κέδρος


Παιδιά χαλαρά – μην τρομάζετε. Θα μιλήσουμε σήμερα για φιλοσοφία.

Κάποτε και εγώ ο αδαής είχα την ίδια αντίδραση και θεωρούσα τα αντίστοιχα κείμενα δυσνόητες αερολογίες, γραμμένες από διάφορους ιστορικά “κουλτουριάρηδές”, δίχως καμμία πρακτική σημασία και χρησιμότητα. Μέχρι που ........ μου ήρθε η αποκάλυψη!!!!
Σε κάποια στιγμή βαρεμάρας ανέσυρα έναν τόμο από τα ξεχασμένα - σχεδόν διακοσμητικά - “Απαντα του Πλάτωνος” από την σκονισμένη βιβλιοθήκη του πατέρα μου και με χτύπησε πραγματική κατραπακιά. Δεν ξέρω πώς ακριβώς να περιγράψω το αίσθημα. Πάθος και ακαταμάχητη έλξη, σαν από θείο φώς ή μελωδία Σειρήνων. Ίσως η λέξη έρωτας (αντίστοιχος της Ευγενίας) για την αλήθεια και την πραγματική ουσία των πραγμάτων να είναι η πιο σωστή περιγραφή.


Έκτοτε, κάθε άλλο προηγουμένως αγαπημένο ανάγνωσμα – τεχνικό, λογοτεχνικό, ιστορικό, πολιτικοοικονομικό - έχασε για μένα κάθε ενδιαφέρον του, αφού επισκιάστηκε από την ανώτερη αξία της φιλοσοφίας, την οποία πλέον διαβάζω μανιωδώς.


Σε αυτό το πλαίσιο, θα σας προτείνουμε αυτόν τον μήνα ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ, του φημισμένου γερμανού φιλοσόφου του 19ου αιώνα ARTHUR SHCOPENHAUER με τον τίτλο “ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ & ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ”. Η αλήθεια είναι ότι ο τίτλος είναι κάπως παραπλανητικός, καθώς το βιβλίο περιλαμβάνει τρία επιπλέον δοκίμια του συγγραφέα, εκτός από εκείνο του τίτλου. Όλα ωστόσο, είναι εξίσου σημαντικά και ενδιαφέροντα.


Τί είναι ο έρωτας και από πού πηγάζει; Είναι η ζωή ωραία; Τί πρεσβεύει ως στάση ζωής ο “Κυνισμός” και ο “Στωικισμός” των αρχαίων Ελλήνων; Πώς γεννιέται το γέλιο; Αυτά είναι τα τέσσερα ζητήματα που αναλύονται διαδοχικά στις σελίδες του βιβλίου με τις “αιρετικές” θέσεις του συγγραφέα να ξαφνιάζουν, κλονίζοντας κάποιες “ρομαντικές” αντιλήψεις που μας καλλιεργεί η κοινωνία στα συγκεκριμένα θέματα.
Αν λοιπόν, δεν έχετε ξαναδιαβάσει ποτέ φιλοσοφία, το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μία καλή ευκαιρία για αρχή. Εκτός από ενδιαφέρον, είναι μικρό (μόνο 140 μεσαίας πυκνότητας σελίδες), έχει πολύ στρωτό και ευνόητο λόγο, ξεκούραστη διάρθρωση και ποικίλη θεματολογία. Αν πάλι είσαστε παλιοί στο άθλημα, μία επιπλέον ερμηνευτική των πραγμάτων ματιά είναι πάντα χρήσιμη.


Τολμήστε το λοιπόν. Κάντε και εσείς το προσωπικό σας ξεκίνημα, διαβάστε κριτικά και σας εύχομαι σύντομα να βιώσετε τον δικό σας “φιλοσοφικό έρωτα”.

Όπως μάλλον καταλάβατε, τη σημερινή ανάρτηση την επιμελήθηκε ο Βασίλης!
Ελπίζω να την απολαύσατε και να σας έβαλε στο κλίμα. 

Ευγενία 


3 σχόλια:

Μαρία Έλενα είπε...

Όμορφη ανάρτηση
Φιλάκια ...

Σμαραγδάκι- Ρούλα είπε...

Λοιπόν μου εχεις εξάψει την φαντασια Ευγενία μου αρολο που είμαι ρομαντικός τυπος ..ομως ειμαι και ανοιχτή να διαβασω και αλλες περιπτωσεις και αναλυσεις τα περι ψυχολογιας και διαφορα.. ακομη και αν δεν αλαξω γνωμη..
Να περνας ομορφα καλο σου μηνα φιλακιαααα!!

Νίκη είπε...

Νομίζω ότι οι περισσότεροι έχουμε να ασχοληθούμε με τη φιλοσοφία από το Λύκειο...
Πάντως ακούγεται πολύ ενδιαφερον βιβλίο,κι αφου τομέγεθος δεν είναι αποθαρρυντικό μπαινει στα υπόψιν!