Σάββατο 23 Ιουνίου 2018

Χειροποίητη πραλίνα φουντουκιού

Καλοκαίρι χωρίς παγωτό γίνεται; Δε γίνεται, φυσικά. Κι αν το παγωτό είναι μια μπελαλίδικη διαδικασία σε περίπτωση που δεν έχεις μηχανή, τότε το ιταλικό semifreddo (μισοπαγωμένο, δηλαδή) είναι μια ιδανική κι εύκολη λύση! 



Παλιότερα μια συνταγή από το βιβλίο "Γυμνός σεφ" του Jamie Oliver δεν έλειπε σχεδόν ποτέ από τα γιορτινά μας τραπέζια. Και μιας και σχεδιάζουμε πάρτυ, ανοίξαμε τα παλιά κιτάπια, βρήκαμε τη συνταγή για σεμιφρέντο με άρωμα βανίλιας και κομμάτια πραλίνας κι αρχίσαμε τις ετοιμασίες. 

Σήμερα λοιπόν θα σας παρουσιάσω τον απλούστατο τρόπο του να παρασκευάσετε πραλίνα φουντουκιού στο σπίτι σε λιγότερο από 15 λεπτά. Αλλά, θέλει να είστε προσεκτικοί και να μην έχετε μικρά παιδιά μέσα στα πόδι σας, γιατί η καραμέκα καίει πραγματικά και θα καείτε.  


Τα υλικά είναι απλούστατα:
300 γρ. ψημένα ανάλατα φουντούκια
200 γρ. ζάχαρη λευκή
4 κουταλιές νερό

Παίρνουμε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο και μέσα ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό. Ανάβουμε το μάτι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά κι ανακινούμε το σκεύος ώστε να βραχεί όσο το δυνατό περισσότερο η ζάχαρη. 

Σιγά σιγά το μείγμα θα αρχίσει να ζεσταίνεται και να δημιουργούνται φυσαλίδες κυρίως στα τοιχώματα του τηγανιού. Με μια σπάτουλα σιλικόνης μπορούμε να ξύνουμε προς τα κάτω τη ζάχαρη που έχει κολλήσει στα πλαϊνά. 

Ανακινούμε τακτικά το τηγάνι ώστε να ομογενοποιείται η καραμέλα αλλά δεν ανακατεύουμε τη ζάχαρη με κουτάλι. Όταν αρχίσει να ξανθαίνει η ζάχαρη και να δημιουργείται η καραμέλα αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα φουντούκια. Ανακινούμε το τηγάνι ώστε η καραμέλα να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερα φουντούκια. 

Ξανατοποθετούμε το σκεύος σε σιγανή φωτιά πλέον και αφήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι η καραμέλα να γίνει καφετιά. Προσοχή, να μην παρασκουρύνει γιατί θα πικρίσει και θα πάρει δυσάρεστη γεύση. 

Αφαιρούμε το τηγάνι απ' τη φωτιά. Με γρήγορες κινήσεις στρώνουμε μια λαδόκολλα σε ένα δίσκο ή ταψί και πάνω της χύνουμε το μείγμα της πραλίνας. Την αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά κι έπειτα τη σπάμε σε κομμάτια είτε με τη βοήθεια του μούλτι. Μπορούμε βέβαια, να τυλίξουμε την πραλίνα καλά σε μια λαδόκολλα και να την σπάσουμε σε κομματάκια με τη βοήθεια ενός πλάστη, κοπανώντας την δυναμικά. 


Έτοιμη η πραλίνα μας, η οποία μπορεί να διακοσμήσει λογιών λογιών γλυκές συνταγές και κρέμες! 

Φιλάκια πολλά και καλό Σαββατοκύριακο!
Ευγενία
       

4 σχόλια:

nasia είπε...

Τι να πω!!! Ωραία συνταγή. Με καταστρέφεις. Είμαι σε διατροφή... λέμε τώρα!!!

Μαρία Έλενα είπε...

Φσίνεται πεντανόστιμο
Φιλάκια ...

Maria είπε...

Άρωμα καραμέλας μύρισε το σπιτικό σου!!!
Θα την δοκιμάσω την συνταγή σου!!!
Φιλάκια!!!

Κυριακή στο σπίτι | Sunday at Home είπε...

Αγαπάμε πολύ τα φουντούκια στο σπίτι μου οπότε είναι ότι πρέπει για να συνοδεύσει το παγωτάκι μας! Γεια στα χέρια σου