Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Το γιορτινό brunch: ιδέες και συμβουλές

Από τότε που παντρευτήκαμε με το Βασίλη το σπίτι μας είναι πάντα ανοιχτό ειδικά τη μέρα της Πρωτοχρονιάς για να γιορτάσουμε την ονομαστική του γιορτή. Ποτέ δε μας έλειψαν τα νυχτερινά πάρτυ, τα εναλλακτικά ρεβεγιόν, αλλά μιας και τα χρόνια περνάνε και οι παρέες μας απέκτησαν παιδάκια πέρυσι για πρώτη φορά διοργανώσαμε ένα πρωτοχρονιάτικο brunch με απρόσμενη επιτυχία. Το σπιτικό μας υποδέχτηκε γύρω στα 50 άτομα και τα παιδάκια αυτή τη φορά έκαναν τη διαφορά! Έδωσαν πραγματικά άλλο τόνο στη γιορτή! Και για να νοιώθουν όλοι άνετα, ένα δωμάτιο είχε μετατραπεί σε αυτοσχέδιο παιδότοπο. Η Ευαγγελία κουβάλησε πολλά από τα παιγνίδια των παιδιών της ενώ εγώ είχα πάρει υλικά για χειροτεχνίες και ζωγραφική για να απασχοληθούν ευχάριστα. 

Επειδή την ιδέα του brunch τη δουλεύαμε από καιρό στο μυαλό μας, είχαμε κάνει όλες τις απαραίτητες πρόβες σε νέες συνταγές για ν' αποφύγουμε τις δυσάρεστες εκπλήξεις και είχαμε σχεδιάσει το μενού ώστε να υπάρχουν όλα τ' απαραίτητα αλλά και μικρές εκπλήξεις. 

Η γωνιά για τα ροφήματα τοποθετήθηκε στο τραπέζι της κουζίνας. Όλες οι κούπες, τα φλυτζάνια και τα κουταλάκια μπήκαν σε παράταξη: τσάγια, αφεψήματα, σοκολάτα και φυσικός χυμός πορτοκάλι, κυρίως για τα παιδιά. Ο καλός φίλος Νίκος μας δάνεισε μια μηχανή espresso για τη μέρα, ενώ η Ευαγγελία έφερε το βραστήρα, ο οποίος αποδείχτηκε σωτήριος! 

Στο σαλόνι-τραπεζαρία έγιναν οι απαραίτητες διαρρυθμίσεις και δημιουργήθηκε ένα μεγάλος μπουφές σε σχήμα Γ, ενώ παντού υπήρχαν βοηθητικά τραπεζάκια, σκαμπουδάκια και μαξιλάρια. Το μενού μας περιελάμβανε με την εξής σειρά:
-διάφορα ψωμιά, φρυγανιές και κριτσίνια 
-γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς σε στρώσεις, ιδέα που είχαμε βρει στο pinterest.
-χειροποίητα κρουασάν που είχαμε ψήσει από το πρωί, ακολουθώντας τη συνταγή του Μισέλ Ρου.

κόβοντας τη ζύμη για τα κρουασάν
-χειροποίητες κρέπες αλμυρές με γαλοπούλα και τυρί κι όποιος ήθελε τις ζέσταινε στα μικροκύματα (γεύση για μικρούς και μεγάλους).
-χειροποίητες κρέπες σε φύλλα για να τις γεμίσουν οι ίδιοι με μερέντα, ροδέλες μπανάνας και ξυρούς καρπούς ή ό,τι άλλο ήθελαν.
-μπαγκέτα με χειροποίητη σφολιάτα και γέμιση πέστο βασιλικού, πάλι μια συνταγή του Μισέλ Ρου.

οι μπαγκέτες τυλίχτηκαν σε λαδόκολλα και
καταψύχθηκαν
-σπανακόπιτα και γιαννιώτικη κοτόπιτα (η παραδοσιακή βασιλόπιτα της περιοχής) από τα χεράκια της πεθεράς μου.  
-πατέ μανιταριών και καβουρόψιχας. 
-αυγά ψημένα μαζικά στο φούρνο, μια πανέξυπνη ιδέα που βρήκαμε στο Pinterest.
-λουκάνικα τυλιγμένα με μπέικον (γεύση για μικρούς και μεγάλους).
-στρογγυλά ψωμάκια για μπέργκερς με ζαμπόν και τυρί, έτοιμα να υποδεχτούν το αυγό, το λουκάνικο ή ό,τι άλλο επιθυμούσε ο καθένας (γεύση για μικρούς και μεγάλους). 
-ομελέτα φούρνου με πατάτες και σπανάκι (γεύση για μικρούς και μεγάλους).
-πάστα φλόρα
-Panettone (έπαιξε το ρόλο βασιλόπιτας στο σπίτι μας, γιατί πραγματικά δεν είχαμε κουράγια να ψήσουμε εν τέλει και κλασσική βασιλόπιτα!!)
-Ψωμί σε σχήμα πετάλου γεμισμένο με σοκολάτα, μια συνταγή του Jamie Oliver. 


-γλυκίσματα σε πλαστικά ποτήρια με βάση τρίμματα από μελομακάρονα και κουραμπιέδες και μους σοκολάτας.

Όλα είχαν ετοιμαστεί σε λογικές ποσότητες αφού ξέραμε εκ των προτέρων πόσα άτομα θα έρχονταν. Τα κρουασάν και τις μπαγκέτες με γέμιση πέστο τα είχαμε παρασκευάσει 5 μέρες νωρίτερα κι ακολουθώντας τα βήματα του Μισέλ Ρου τα συντηρήσαμε στην κατάψυξη και τα ψήσαμε τη μέρα της γιορτής. Μια μέρα νωρίτερα ετοιμάσαμε το σοκολατένιο ψωμί και την πάστα φλόρα, ενώ κόψαμε τα ψωμάκια για τα μπέργκερς και τα σκεπάσαμε με μεμβράνη για να μην ξεραθούν.  Οι κρέπες ετοιμάστηκαν κι αυτές από την προηγούμενη. Αλλά, αν και πολύ πετυχημένες ήταν πολύ μεγάλος μπελάς για να τις ψήσουμε. 


Ήταν πραγματικά το πιο χρονοβόρο κομμάτι μιας και ετοιμάσαμε 40-50 κρέπες. Θυμάμαι ότι κάναμε βάρδιες, μία έψηνε ο Βασίλης, μία εγώ, μία η μάνα μου...οπότε δε σας το συνιστώ. H ορθοστασία είναι αφόρητη!!! Αντικαταστήστε τες με αραβικές πίτες καλύτερα, ειδικά αν έχετε πολλούς καλεσμένους. 

Επίσης, το γιαούρτι αν και ήταν πολύ λαχταριστό γευστικά, οπτικά δεν ήταν δελεαστικό γιατί άρχισαν να δημιουργούνται ζουμιά από το ίδιο το γιαούρτι και το μέλι και μπορώ να πω ότι σχεδόν κανείς δεν το προτίμησε... Τα γλυκίσματα με τη μους είχαν πολλή επιτυχία αλλά σας συστήνω να προτιμήσετε για βάση μόνο τα μελομακάρονα που είναι πιο συμπαγή. Τέλος, τα πατέ alla Jamie Oliver δεν είχαν επιτυχία. Αν και γευστικά, μάλλον είναι κάτι έξω από την κουλτούρα μας όποτε δε θα τα ξαναέφτιαχνα!

Από την εμπειρία μας στα πρωτοχρονιάτικα πάρτυ μπορώ να σας πω ότι το brunch είχε τη μεγαλύτερη απήχηση και την καλύτερη ενέργεια. Δεν υπήρχε η επισημότητα του ρεβεγιόν, το άγχος της πετυχημένης γαλοπούλας και το ξενύχτι μέχρι πρωίας!! Αντιθέτως, κυριαρχούσε μια χαλαρή διάθεση. Όλοι ήταν ξεκούραστοι και ήταν ευχάριστο που οι γονείς μπορούσαν να έρθουν με τα παιδιά τους. Επίσης, αν και ορισμένοι καλεσμένοι είχαν κι άλλες μεσημεριανές υποχρεώσεις, μπόρεσαν να περάσουν έστω για λίγο για ν' ανταλλάξουμε ευχές και να βρεθούμε σ' ένα γιορτινό περιβάλλον. 

Σας συστήνω ανεπιφύλακτα να οργανώστε κι εσείς ένα γιορτινό brunch, αλλά προετοιμαστείτε καλά. Διαλέξτε πιάτα που μπορούν να ετοιμαστούν και νωρίτερα. Τέλος, να έχετε στο νου σας ότι εκείνες τις μέρες τα καταστήματα είναι κλειστά οπότε κάντε εκ των προτέρων τα ψώνια σας. Κι αν δε σας πάει κάτι καλά, αγνοείστε το και πάτε παρακάτω. Μιλάω εκ πείρας αφού πέρυσι 3 φορές προσπάθησα να φτιάξω σου για προφιτερόλ μέσα σε  μια μέρα και τις 3 μου απέτυχαν. Κι σαν να μην έφτανε αυτό, ακόμα και το απλούστερο κέικ του κόσμου δε μου πέτυχε. Εκ των υστέρων σκέφτομαι ότι δεν θα έπρεπε να καταναλώσω τόση ενέργεια και χρόνο για να φτιάξω τα σου!!! Προς γνώση και συμμόρφωση...

Καλό σας Σαββατοκύριακο, 
Ευγενία



 
 

10 σχόλια:

DIMI είπε...

Υπέροχες οι ιδέες σου Ευγενία μου!
Και οι συμβουλές σου πολυ χρήσιμες!
Γιορτάζει ο άντρας μου και ο εγγονός μου, που θα ερθη απο Ολλανδία,και το τραπέζι θα ειναι άκρως παραδοσιακό με αρνί στην σούβλα,απο το κοπάδι του συμπεθέρου,πίτες παστίτσιο κτλ!!!Καλες γιορτές σου εύχομαι και καλα να περάσετε!!
Πολλα φιλάκια!!!

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Αυτά τα παραδοσιακά τραπέζια είναι και τα πιο ωραία, Δήμητρά μου!! Καλές ετοιμασίες σου εύχομαι και με το καλό να δεχτείς τα παιδιά σου!!!

Ρένα Χριστοδούλου είπε...

Πολύ καλές ιδέες Εγενία μου.
Οταν μπορείς να ετοιμάσεις πιάτα από προηγούμενς μέρες, είναι πολύ βολικό.
Κι εγώ εχώ τραπέζι το βράδυ της πρωτοχρινιάς κι από τώρα σχεδιάζω.
Καλές γιορτές και φιλάκια πολλά.

LitsArt είπε...

Ωραια ιδεα!αρκει να μην εχεις τραπεζι την παραμονη!για να προλαβεις να ετοιμασεις

Μαρία Έλενα είπε...

Όμορφες οι ιδέες σου.
Φιλάκια ...

Ελένη Φλογερά είπε...

Η ιδέα μιας τέτοιας γιορτής είναι πολύ καλή αφού μπορούν να περάσουν όμορφα και οι μεγάλοι και οι μικροί. Οι συμβουλές σου πολύτιμες!
Να περάσετε και φέτος όμορφα!
Καλά Χριστούγεννα!

Δημιουργία είπε...

Όμορφες ιδέες Ευγενια μου. Να είσαστε καλά και να έχετε πολλές τέτοιες όμορφες συναντήσεις!

Sunday at Home | Κυριακή στο σπίτι είπε...

Γέμισε η οθόνη νοστιμιές! Τι όμορφα πράγματα που ετοιμάσατε! Φυσικά έμεινα στην παραδοσιακή Γιαννιώτικη κοτόπιτα που δεν βλέπω την ώρα να γευτώ τα Χριστούγεννα!

My Little World είπε...

Τι ωραία που τα φτιάξατε ολα! Ειδικά το δωματιο-παιδότοπος θα ήταν σίγουρα τέλειο για τα παιδια! Κορίτσια για σπίτι ονομα και πράγμα που λενε! Πολλά μπράβο σας! Ευχαριστώ για την ιδέα! Φιλιααααα

Σμαραγδάκι- Ρούλα είπε...

Eυγενια μου με τόσα καλουδια και φαγητα μας ανοιξες την ορεξη κοριτσι μου και τι δεν εφτιαξαν τα χερακιανσου.. μπραβο και στην ιδέα σου να ειναι και τα παιδια μαζι σας στο ρεβεγιον της πρωτοχρονιας.. να περάσετε και φέτος το ίδιο ομορφα και καλύτερα μαγικα θα ελεγα..
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ να περασετε.. και μια ομορφη Πρωτοχρονια με πολλα χαμογελα...!!!