Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Εύκολη βασική συνταγή για τσουρέκι και churros alla Jamie Oliver με τρία βασικά υλικά!

Καλησπέρα καλοί μου φίλοι!

Σήμερα σας έχω εγγυημένη συνταγή για τσουρέκια, την οποία δοκίμασα πέρυσι για πρώτη φορά. Η δόση βγάζει 4 μεσαία τσουρέκια και γίνονται πολύ εύκολα. 


Υλικά για προζύμι:
50 γρ. νωπή μαγιά
1/2 φλυτζάνι χλιαρό νερό (να μην καίει γιατί θα καεί η μαγιά) 
1 φλυτζάνι αλεύρι
1 κουταλιά σούπας μέλι ή ζάχαρη

Υλικά για τσουρέκια:
1 κιλό αλεύρι σκληρό κοσκινισμένο (κατά προτίμηση Robin Hood)
250 γρ. βούτυρο χλιαρό
1 φλυτζάνι γάλα εβαπορέ αδιάλυτο και χλιαρό
1 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
2 αυγά 
2 ασπράδια
4 κροκάδια
μαχλέπι και μαστίχα κοπανισμένα (προσοχή, όχι πολλή μαστίχα γιατί πικρίζει)
αμύγδαλα φιλέ

Εκτέλεση:
Αρχίζουμε με την προετοιμασία του προζυμιού.
Αραιώνουμε τη μαγιά και το μέλι ή ζάχαρη στο νερό και προσθέτουμε το αλεύρι να γίνει χυλός. Το αφήνουμε να φουσκώσει. Θα πάρει περίπου 45 λεπτά. 

Όταν φουσκώσει το προζύμι ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και το γάλα. Προσθέτουμε τα αυγά, τα κροκάδια, τη ζάχαρη, τα μυρωδικά και μετά το αλεύρι σταδιακά ανακατεύοντας παράλληλα. 
Ζυμώνουμε το μείγμα να γίνει μια μπάλα και το αφήνουμε να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σκεπάζοντάς το με μια νωπή πετσέτα . Προσέχουμε να βάλουμε το μπολ μας σε χλιαρό μέρος για να βοηθήσουμε το φούσκωμα. 


Αφού φουσκώσει το ζυμάρι, σε αλευρωμένη επιφάνεια το ζυμώνουμε με γρήγορες κινήσεις για 1 λεπτό περίπου ώστε να φύγει ο αέρας και μετά πλάθουμε τα τσουρέκια μας στο σχήμα που μας αρέσει. 


Τα βάζουμε στα ταψιά που πρόκειται να τα ψήσουμε καλύπτοντάς τα με λαδόκολλα. Αφήνουμε τα τσουρέκια να φουσκώσουν για δεύτερη φορά και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς.


Αλείφουμε την επιφάνεια των τσουρεκιών με τα ελαφρώς χτυπημένα ασπράδια και πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν και μετά τα αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρες.    

Και βέβαια ακολουθεί η  συνταγή για τα ισπανικά τσούρος η οποία βγάζει περίπου 20 τεμάχια.


Υλικά για τη ζύμη των churros:
250 αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
1 κουτ. γλυκού μπέκιν πάουντερ
1 κουτ. σούπας ζάχαρη 
1 κουτ. σούπας αλάτι
25 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη 
100 μλ. γάλα
300 μλ. νερό
Για το πασπάλισμα:
100 γρ. ζάχαρη ψιλή κι 1 κουτ. γλυκού κανέλα
Για το τηγάνισμα:
Σπορέλαια 

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά και κάνουμε στο κέντρο μια λακκούβα. 

Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το νερό, το γάλα και το βούτυρο μέχρι να λιώσει το βούτυρο και μετά αυξάνουμε τη φωτιά για να πάρει μια βράση το μείγμα. 

Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με το αλεύρι (στη λακκούβα) κι ενσωματώνουμε τα δύο μέρη ανακατεύοντας. Όπως θα δείτε θα γίνει μια σφιχτή, κολλώδης ζύμη.   
Βάζουμε τη ζύμη σε σακούλα κορνέ και για να πετύχουμε το χαρακτηριστικό σχήμα επιλέγουμε το ρύγχος σε σχήμα αστεριού. Εμένα δεν έβγαινε η ζύμη γιατί δεν ήταν καλό το κορνέ οπότε αφαίρεσα εντελώς το ρύγχος.

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Τεστάρουμε τη θερμοκρασία ως εξής: ρίχνουμε ένα κομματάκι ψωμί στο λάδι κι όταν ροδίσει μέσα σε 1 λεπτό τότε είναι έτοιμο το λάδι. Σχηματίζουμε μπαστουνάκια των 10 εκ. με το κορνέ. Καλύτερα να έχετε κι ένα βοηθό για να σας κόβει τη ζύμη με ένα μαχαίρι. Τηγανίζουμε 2-3 churros κάθε φορά για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Τα αποσύρουμε από το τηγάνι, τα αφήνουμε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί και μετά τα βουτάμε στο μείγμα της ζάχαρης με την κανέλα ώστε να καλυφθούν απ' όλες τις πλευρές.
Τα δικά μας churros διατηρήθηκαν μια χαρά και την επόμενη μέρα.  

Ελπίζουμε να δοκιμάσετε τις συνταγές μας και καλή συνέχεια στις προετοιμασίες σας!!

8 σχόλια:

Kitchen Stories είπε...

Πάρα πολύ όμορφα. Έχουν μεγάλη επιτυχία!

Εύχομαι καλή Πασχαλιά!
Ζ.

Demi είπε...

Καταπληκτικά τα τσουρέκια σου !μπραβο και καλοφάγωτα !!συνηθως δεν τα πετυχαίνω ...αλλά η μικρή μου τα λατρεύει και θα ξανά προσπαθήσω!!!!ΚΑλο Πασχα!!!να περάσετε όμορφα!!!!!!!

κυκλάμινο είπε...

Πολύ ωραία πρέπει να είναι!!!! Καλή Ανάσταση. Φιλιά

DIMI είπε...

Εγιναν πολύ ωραία τά τσουρέκια σου Ευγενία μου!!Καί φούσκωσαν τέλεια!!!Καί τού χρόνου!!Καλοφάγωτα!!Καλό Πάσχα καί καλή Ανάσταση!!Καλά νά περάσετε!!Φιλιά!!

Unknown είπε...

Φαίνονται πολύ όμορφα!!
Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!!!
Φιλάκια!!!

Marie-Anne είπε...

Λαχταριστό φαίνεται το τσουρέκι σου, Ευγενία!!! Καλοφάγωτα να είναι! Και του χρόνου!!!
Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα!!

love2love είπε...

χρόνια πολλά δημιουργικά χαρούμενα με αγάπη

ikaxela είπε...

Αυτά τα churros τα λιγουρεύομαι καιρό κοπελιά!!!! Θα τα δοκιμάσω! Καλό Πάσχα! Υγεία, ευτυχία και πολλά δημιουργικά χρόνια! Φιλιά!