Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Πολλαπλασιάζοντας ντάλιες

Έδω είμαστε και σήμερα φίλοι μας. Η αλήθεια είναι ότι μας έχει καταβάλει ένας δημιουργικότατος οίστρος και όλο ετοιμάζουμε πράγματα εντός κουζίνας που θα σας τα παρουσιάζουμε σιγά σιγά. Είμαστε σε αναζήτηση νέων πραγμάτων και δοκιμών και το καλύτερο όλων είναι ότι μας πετυχαίνουν κιόλας!!

Όμως, σήμερα δε μιλάμε για φαγητό, αλλά για τα φυτά. Η σημερινή ανάρτηση θα λέγαμε ότι προέκυψε, γιαί καθώς ποτίζαμε τις γλάστρες παρατηρήσαμε μισοσπασμένο ένα νέο βλαστό από μια ντάλια. Θα ήταν κρίμα να ξεραθεί, μιας και ήταν τόσο φρέσκος και συνεπώς υγιής και δυνατός κι έτσι σκεφτήκαμε να τον πολλαπλασιάσουμε. Είναι πανεύκολο, δώστε βάση, μιας κι ένας βολβός ντάλιας κοστίζει το λίγο λίγο 3,50 ευρώ ενώ τα έτοιμα φυτά πολύ περισσότερο.

Να τί κάνουμε ακριβώς!

Πρώτο βήμα:
Βρίσκουμε ένα νέο βλαστό, που να έχει τουλάχιστον ένα μάτι (σημείο από το οποίο θα "πεταχτεί" νέο βλασταράκι) και στην κορφή του δυο μικρά φύλλα. Δεν θέλουμε να υπάρχει επ' ουδενί μπουμπούκι, γιατί το φυτό κανονικά θα έδινε όλη του την ενέργεια για να ανθίσει. Κόβουμε το βλαστό με ένα καθαρό μαχαίρι ή κλαδευτήρι. Στη δική μας φωτογραφία ο βλαστός είναι κάπως κοντός, γιατί σ' εκείνο το σημείο είχε σπάσει. Εσείς κόψτε ένα πιο μακρύ.

Δεύτερο βήμα:
Κόψτε όλα τα φύλλα, ώστε το φυτό να μπορέσει να δώσει τη δύναμή του για να βγάλει ρίζες κι όχι να συντηρήσει τα φύλλα του. Αφήστε τα 2 πολύ μικρά της κορφής (εμάς είναι στο κέντρο) και άλλα 2 που θα τους ελλατώσετε το μήκος στο μισό. Μη φοβάστε, το φυτό δε θα πάθει τίποτα!!

Τρίτο βήμα:
Γεμίστε μια καθαρή γλάστρα με κόμποστ, που είναι πλούσιο σε στοιχεία που χρειάζεται το φυτό. Βρέξτε το και βυθίστε το βλαστό της ντάλιας στο χώμα. Προσοχή, μη χώσετε το μάτι, αλλιώς δε θα βγει νέος βλαστός. Ποτίστε ελαφρά και χώστε παράπλευρα του φυτού 2 ξυλάκια σουβλάκια.


Τέταρτο βήμα:
Σκεπάστε τη γλάστρα με μια καθαρή πλαστική σακούλα και συγκρατήστε τη με ένα λαστιχάκι. Ουσιαστικά δημιουργείτε ένα μικρό θερμοκήπιο για να διατηρηθεί η υγρασία. Γι' αυτό και θα βλέπετε να σχηματίζονται υδρατμοί στη σακούλα.Όποτε δε βλέπετε υδρατμούς να ποτίζετε το φυτό.



Το φυτό θεωρητικά θα έχει ριζώσει σε 2-3 εβδομάδες, θα έχει αναπτύξει νέα φύλλα και μετά μπορείτε να το μεταφυτέψετε.


Παρατήρηση: Καλό είναι να διαλέξετε πάνω από ένα βλαστό για να πολλαπλασιάσετε ώστε να έχετε περισσότερες πιθανότητες να σας "πιάσουν" τα νέα φυτά!


8 σχόλια:

Νατάσα είπε...

Πολύ ενδιαφέρον οι οδηγίες!!!!!!!!! Ευχαριστούμε.

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Σ'ευχαριστώ!!Ελπίζω να το δοκιμάσεις, αξίζει τον κόπο!

olga είπε...

Αχ πάντα σας θαυμάζω μα τι χρυσοχέρες ποια!

spoon_n_love είπε...

Πολύ πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση.Σ ευχαριστουμε

Αναστασία είπε...

Οι οδηγίες σου πολύ καλές. Οστόσο εγώ, έκοψα πικροδάφνη, την έβαλα στο νερό και τώρα έχει βγάλει ρίζες. Σήμερα έκοψα από χαμηλά άλλα τρία κλωνάρια πικροδάφνη και ευελπιστώ μιας που έχει και γέμιση φεγγαριού (πιστεύω και σ΄αυτό) να βγάλει ρίζες. Φιλιά!

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Κορίτσια είναι κρίμα να ξοδεύουμε πολλά χρήματα σε νέα φυτά, όταν μπορούμε να τα πολλαπλασιάσουμε εύκολα!!
Αναστασιά, το ξέρω αυτό το σύστημα. Πιάνει πολύ και στα γαρύφαλλα και τους βασιλικούς. Οσο για τη γέμιση ή τη χάση του φεγγαριού, θα παίζει κι αυτό το ρόλο του!!!

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει κάποιος τρόπος να την πολλαπλασιάσουμε απ' την ρίζα; Είχα πάρει ντάλια σε βολβό (ρίζα) και ήταν κομμένα δύο κομμάτια και τα έβαλα ξεχωριστά στο χώμα... υπάρχει περίπτωση να αναπτυχθεί φυτό;

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Δεν μπορώ να σου πω με σιγουριά, γιατί δεν το έχω κάνει ποτέ σε βολβό ντάλιας. Αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι σε ένα μητρικό βολβό αμαρυλλίδας είχαν δημιουργηθεί 3 νέοι βολβοί (πράγμα που συνηθίζεται όταν περάσει μια σεζόν). Εγώ τους έκοψα και τους έβαλα τον καθένα σε διαφορετική γλάστρα για να πολλαπλασιάσω τα φυτά, αλλά οι νέοι βολβοί βλάστησαν μετά από 3 χρόνια. Μετά διάβασα ότι παίρνει τόσο μεγάλο διάστημα. Οπότε, μάλλον θα σου πιάσει η ντάλια αλλά ενδεχομένως πάρε πολύ καιρό για να βλαστήσει.