Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Project κήπος: ολική επαναφορά

Είναι γεγονός ότι μία από τις αφορμές για να σχεδιαστεί αυτό το ιστολόγιο ήταν η ιδέα μας να διαμορφώσουμε τον ακάλυπτο της πολυκατοικίας μας σε κήπο. Μάλιστα, ο στόχος είχε προχωρήσει αρκετά καλά. Είχαμε συνθέσει τον κάθετο κήπο μας, είχαμε μετατρέψει μια παλέτα σε παρτέρι και είχαμε επενδύσει πολλά χρήματα σε λουλούδια, βολβούς και σπόρους για να μπορούμε να καμαρώνουμε τώρα τα ωραία αποτελέσματα.

Ωστόσο, συστηματικές συγκυρίες μας αποκάρδιωσαν πραγματικά, αφού βλέπαμε τους ανεπτυγμένους μας σπόρους να καταστρέφονται, φυτά να ξεραίνονται σε μια μέρα και συνεχή ρήψη σκουπιδιών κι απόνερων στο χώρο. Και ναι, είναι γεγονός ότι τα φυτά δεν μας τα ξέρανε η ζέστη-άλλωστε δε βιώσαμε ούτε ένα καύσωνα- ούτε η έλλειψη φροντίδας από μέρους μας.

Το αποτέλεσμα ήταν να μην πατάμε στον κήπο για περίπου ένα μήνα. Πότισμα περιστασιακό για να μην ξεραθούν τα λίγα που μας είχαν απομήνει κι όχι πολλά πολλά! Μα δεν αντέξαμε άλλο. Αποφασίσαμε να μην μας πάρει εμάς από κάτω η ακαλαισθησία των διπλανών μας και να συνεχίσουμε τις προσπάθειες ακόμη και σε αντίξοες καταστάσεις. Άλλωστε, έχω την αίσθηση ότι τότε το αποτέλεσμα βγαίνει καλύτερο, γιατί όντως προσπαθείς για το καλύτερο.

Ανασκουμπωθήκαμε, αποφασίσαμε να εκμεταλλευτούμε τον ελεύθερο χρόνο μας κι αρχικά εφοδιαστίκαμε με πινέλα και χρώματα. Επιτέλους η παλέτα βάφτηκε κι απέκτησε ύφος.

ΠΡΙΝ


ΜΕΤΑ
Άλλαξε όψη, δεν μπορείτε να πείτε. Βάφτηκε δυο φορές με λαδομπογιά με βάση το νερό. Πλέον φιλοξενεί τη συλλογή των μυρωδικών μας, τρεις ντοματιές, μια πιπεριά τσίλι και δύο μελιτζανιές. Τα λαχανικά τα είχαμε αγοράσει σε σπόρους στις αρχές της Άνοιξης.

ΠΡΙΝ


ΜΕΤΑ


Οι ντοματιές μας σε ανθοφορία! Όπου να' ναι θα φάμε και τους καρπούς των υπομονετικών μας κόπων!!


μέντα


βασιλικός και φασκόμηλο


δεντρολίβανο και ματζουράνα


καλοκαιρινά μαρούλια

Στον κάθετο κήπο οι φυλλωσιές από τις κολοκυθιές και την αγγουριά είναι το κάτι άλλο!









Τέλος διαμορφώσαμε ξανά μια γωνιά του ακάλυπτου εκμεταλλευόμενοι τα υπάρχοντα φυτά. Καμαρώσαμε όμως και μερικά τζίννια που μήνανε όρθια από τη βάναυση συμπεριφορά των γειτόνων!!!

δαφνούλες...οι ανθεκτικές!!


πορτουλάκα κίτρινη, από τα αγαπημένα μας


πετούνιες και τζίννια, έτοιμα να ανθίσουν όπου να' ναι


τζίννια... τα επιζήσαντα!


ωραίο φύλλο ή αλλιώς solenostemon, προτιμά τη σκιά


διαφορετικό ωραίο φύλλο

Για το τέλος θα κάνουμε μια παρατήρηση. Παρακολουθούμε συστηματικά στο Πρισμα Plus μια αγγλική εκπομπή με τίτλο "Γυρίζοντας τον κόσμο σε 80 κήπους" κι όντως ο παρουσιαστής Monty Don έχει περιδιαβεί όλο τον κόσμο κι έχει σχολιάσει πολύ εύστοχα το ύφος κάθε κήπου ενταγμένου μέσα στη χώρα, την ιστορία και το περιβάλλον του. Δεν είναι τυχαίο, τείνουμε να αναλογιστούμε ότι δεν επισκέφτηκε την Ελλάδα, γιατί ενδεχομένως δεν υπάρχει κάτι αξιόλογο κι οργανωμένο να δει κανείς (δεν μιλάμε για προσωπικές, ιδιωτικές πρωτοβουλίες). Η προσωπική καλαισθησία και το γούστο του καθενός, βέβαια, φαίνεται στο μπαλκόνι του. Όμως, εν τέλει ως χώρα κι ως σύνολο ακόμη δε μας αγγίζει το θέμα, όταν τα δημόσια παρτέρια καταπατόνται και γίνονται τασάκια και όταν εκεί που υπάρχει ταμπελίτσα με το μήνυμα "Μην πατάτε το πράσινο" τα πόδια μας το πατάνε με τη μεγαλύτερη μανία που διαθέτουν!

Ευτυχώς, πιστεύουμε ότι μάλλον τώρα τελευταία όλο και κάτι γίνεται κυρίως από τους νέους ανθρώπους.



4 σχόλια:

Μουσική προ-ΠΑΙΔΕΙΑ ''Η Ροδούλα και τα μουσικά της αστεράκια'' είπε...

Γεια σας κοριτσάκια μου!!!
Η ανάρτησή σας, μου έφερε στη μύτη μυρωδιά από φρεσκοσκαμένο χώμα. Αααχ απόλαυση. Μου αρέσει πολύ η κηπουρική, παρόλο που τώρα δεν πολυασχολούμαι, γιατί πια αυτή τη δραστηριότητα την ανέλαβε ο Γιάννης (ο σύζηγος είναι αυτός), αλλά όποτε βρω ευκαιρία όλο και ανακατεύομαι!!! Μ' αρέσει πολύ αυτή η επαφή με το χώμα!
Καλό απόγευμα.
Υ.Γ. Κάντε ένα κόπο -αν έχετε χρόνο βέβαια- να περάσετε από το μπλογκ μου, θα χαρώ πολύ να δείτε την τελευταία μου ανάρτηση. Κερνώ ΑΓΑΠΗ!!!
Φιλιά.

Unknown είπε...

κοριτσια η ευγενια κερδισε ενα δωρακι απο εμενα.. εχω γραψει ξανα ..σας παρακαλω ενα εμειλ με την διευθυνση της να της στειλω το δωρο kaloydia@gmail.com μην το εχω σε εκκρεμότητα

olga είπε...

Τι ωραία που τα λέτε! Θα συμφωνήσω απόλυτα με την τελευταία παρατήρηση! Είναι αλήθεια πως στην Ελλάδα υπάρχει τεράστια έλλειψη στο θέμα. Παρόλο που βλέπουμε ιδιώτες με τεράστιο μεράκι και καταπληκτικούς κήπους και μπαλκόνια υπάρχει η τάση οι πλατείες να είναι γεμάτες με τσιμέντο! Πάντως η μεταμόρφωση του τελάρου μου άρεσε πάρα πολύ και μου έδωσε και μένα ια ιδέα!

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Olga, σε ευχαριστούμε πολύ! Και να σκεφτείς ότι την παλέτα τη βρίκαμε στο πεζοδρόμιο. Δε χρειάστηκε παρά να αγοράσουμε το χρώμα!