Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Συλλογή σπόρων από τα άνθη

Το καλοκαιράκι μας καλωσόρισε και μάλλον μας μπήκε με το δεξί. Τα καλοκαιρινά λουλούδια θα αρχίσουν να προκόβουν, να μεγαλώνουν και να βγάζουν τα πρώτα τους άνθη. Όμως στις γλάστρες και τους κήπους μας είχαμε και φυτά ανοιξιάτικα, κυρίως βολβούς, που πια έχουν κιτρινίσει τα φύλλα τους και τα λουλούδια τους έχουν αρχίσει να μαραίνονται για τα καλά. Εμείς μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτή τη φάση και να συλλέξουμε σπόρους για τη νέα χρονιά! Μπορούμε, λοιπόν, να δημιουργήσουμε τη δική μας αποθήκη σπόρων. Και πράγματι είναι πολύ απλό και οικονομικό!

Κόβουμε τους μίσχους ίδιας ποικιλίας λουλουδιών, που διατηρούν πάνω τους άνθη μισομαραμένα. Τοποθετούμε σε μια χάρτινη σακούλα με τα άνθη προς τα κάτω και τη δένουμε. Γράφουμε και σε μια μεριά το όνομα του λουλουδιού, για να θυμόμαστε μελλοντικά τί είδους σπόρους είχαμε μαζέψει.
Περνάμε κι ένα κορδελάκι ή σπάγγο και κρεμάμε το πουγγί μας σε ζεστό και σκοτεινό μέρος. Τα άνθη θα ξεραθούν ολοσκαιρώς και οι σπόροι θα μαζευτούν στον πάτο της σακούλας. Αφαιρούμε τους ξεραμένους μίσχους και φυλάσσουμε το σακουλάκι μας με τους πολύτιμους σπόρους μέχρι την επόμενη σπορά!
Βέβαια, τα συγκεκριμένα άνθη, που μαζέψαμε σήμερα εμείς είναι ποικιλίες διακοσμητικών σκόρδων. Σκεφτόμαστε πολύ έντονα ότι μπορούν να δράσουν και ως...σκοροκτόνα!!!!
Α, και κάτι για το τέλος. Μη χρησιμοποιήσετε επ' ουδενί πλαστικές σακούλες, γιατί θα προκληθούν μεγάλες θερμοκρασίες κι εν τέλει θα σαπίσουν οι σπόροι!

11 σχόλια:

Rena είπε...

Χρήσιμο tips ευχαριστούμε!!!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Χρησιμότατες οι συμβουλές και τα tipάκια!
Καλό βράδυ κορίτσια!

Konstantina Chryssanthopoulou είπε...

Εμένα ακόμα δεν άνθισαν τα καημένα... Πολύ χρήσιμη ανάρτηση, όμως. Θα ανατρέξω όταν έρθει η ώρα. Μπράβο.

ιρινι είπε...

Ευγενία,καλησπέρα!!!!!Σε ευχαριστούμε για τις συμβουλές σου, πολύ χρήσιμες!!!Για πέρνα και μια βόλτα απο το σπίτάκι μου....
Φιλάκια!!!

simonmad είπε...

Υπάρχει διακοσμητικό σκόρδο; Δηλαδή δεν τρώγεται και μυρίζει ωραία;;; Τι άλλο θα μάθω! Χρήσιμα τα tips!

neraiditsa είπε...

πόσο όμορφες πληροφορίες μας δίνετε βρε κορίτσια , ελάτε από το σπιτάκι μου σας περιμένει βραβείο!!!

para-kelsoscooks είπε...

Πως φαίνεστες ότι είσαστε ...κορίτσια από σπίτι. Μέχρι και συμβουλές κηπουρικής γνωρίζετε.

Μουσική προ-ΠΑΙΔΕΙΑ ''Η Ροδούλα και τα μουσικά της αστεράκια'' είπε...

Καλώς σας βρήκα κορίτσια!
Πολύ χρήσιμη πληροφορία.
Καλό καλοκαίρι σας εύχομαι
Ροδούλα

Unknown είπε...

Ευγενία μου πολύ ωραίες οι συμβουλές σου...Καλό Σ/Κ

mirsini's creations είπε...

Πολυ καλη ιδεα αυτη!! Λεω να το κανω!!! Ευχαριστω πολυ για τις πληροφοριες!!!! Καλο σ/κ Ευγενια μου!! Φιλια στην Ευαγγελια!! :ο)

Dizzy button είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση!μ'αρέσουν πολύ τα θέματα κήπου... Θα το δοκιμάσω! Φιλάκια!