Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Η πρώτη πάνινη τσάντα

Το πρώτο project που ανέλαβα για να φέρω εις πέρας αξιοποιώντας τα βιβλία κεντητικής, που αγόρασα, μου το ανέθεσε ο άντρας μου(!) ζητώντας μου να του φτιάξω μια τσάντα για να παίρνει το φαγητό στη δουλειά του. Έσπευσα κι εγώ, λοιπόν, για να τον ευχαριστήσω. Μελέτησα το βιβλίο και τα σχέδια και μου ήρθε μια ωραία σκέψη. Στην μπροστινή όψη να κεντήσω ένα σετ μαχαιροπήρουνα και στην πισινή να βάλω θέματα σχετικά με το φαγητό.
Για να συνθέσω τα σχέδια χρησιμοποίησα το CD-ROM, που συνοδεύει την έκδοση, με το οποίο μπόρεσα να προσαρμόσω τα μεμονωμένα σχέδια όπως ήθελα. Μετά, πήγα στο κέντρο της Αθήνας για να αγοράσω καραβόπανο και καρίνα. Κλωστές διέθετα άπειρες...προίκα από τη μαμά και την πεθερά. Άρχισα γρήγορα την κοπτική, ξεσήκωσα τα σχέδια και συνέχισα με το κέντημα των μοτίβων. Επισημαίνω ότι πρόκειται για την πρώτη αξιόλογη απόπειρα. Τα ρουχαλάκια για τις Barbie που φτιάχναμε σαν παιδιά δεν συνυπολογίζονται!
Ομολογώ ότι δε δυσκολεύτηκα πάρα πολύ. Το βιβλίο περιγράφει αναλυτικά τις βελονιές, προτείνει χρώματα και βοηθητικά σκιτσάκια. Το πρόβλημα ήταν ότι ήταν σκληρό το πανί και το βελόνι δεν ήταν και πολύ μυτερό, οπότε η δουλειά πήγαινε αργά. Οταν έφτιαξα το πρώτο μοτίβο, το καρότο, ενθουσιάστηκα τόσο που δε σταματούσα το κέντημα!


Μου πήρε ένα βράδυ για να ολοκληρώσω τη μπουρντούρα με τα φρούτα και λαχανικά, όμως άξιζε τον κόπο!

Την μπροστινή πλευρά της τσάντας τη σχεδίασα σήμερα και τελείωσα το κέντημα πριν από λίγο! Είμαστε ενθουσιασμένοι με το αποτέλεσμα τόσο εγώ όσο και ο κάτοχος της τσάντας ! Για το κέντημα των μοτίβων χρησομοποίησα τις εξής βελονιές: back stitch (απ' όσα καταλαβαίνω είναι η πισωβελονιά), split stitch και french knots (γαλλικός κόμπος). Εδώ θα βρείτε σκιτσάκια με τις παραπάνω βελονιές, αν ενδιαφέρεστε. Αφού ολοκληρώθηκε το κέντημα, θα αναλάβει δράση η πεθερά μου, η οποία θα δώσει σχήμα στην τσάντα, ράβοντάς την και σταθεροποιώντας τον πάτο με την καρίνα. Στην επόμενη ανάρτηση θα σας δείξουμε ολοκληρωμένο το αποτέλεσμα!!

12 σχόλια:

ιρινι είπε...

Εχω φτιάξει τόσες πολλές τσάντες, αλλα ποτέ δεν εφτιαξα με κέντημα!!!Τώρα μου δίνης ιδέες!!!πΕΡΙΜΈΝΩ ΝΑ ΔΩ ΤΟ ΑΠΟΤΈΛΕΣΜΑ!!!!
καλό βράδυ!!!

Νίκη είπε...

Πολύ όμορφη έγινε, μπράβο! Κάτι τέτοιες βελονιές μαθαίναμε απο το δημοτικό, αργότερα ξέπεσαν στα μάτια μας αλλά τώρα αναθεωρούμε. Πάντως , δεν χρησιμοποιούσαμε τελάρο στα κεντήματα με τις ριζοβελονιές, παρά μονο στα "ανεβατά".Δοκίμασε τη γιαγιαδίστικη μέθοδο να τεντώνεις το ύφασμα γύρω από το δείκτη του αριστερού χεριού,ενώ το κρατάς με τον αντίχειρα(αν είσαι δεξιόχειρας ,πάντα, αλλιώς το αντίστροφο) και να κεντάς με το άλλο χέρι.Τσιμπάς το δάχτυλό σου συχνά ,αλλά είναι πιο βολικό.Επίσης για αρχή είναι καλύτερο ένα πιο λεπτό ύφασμα.Συγνώμη για τη φλυαρία, καλή συνέχεια κορίτσια.

Lefkothea είπε...

ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΤΟ ΚΕΝΤΗΜΑΤΑΚΙ ΣΟΥ...ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΗΜΕΡΑ ΚΕΝΤΗΜΑΤΟΣ Η ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ???ΜΟΛΙΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑ ΚΙ ΕΓΩ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΣΕ ΛΙΓΑΚΙ ΘΑ ΑΝΑΡΤΗΣΩ....ΕΤΣΙ ΕΤΣΙ,ΝΑ ΠΙΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΒΕΛΟΝΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ..ΧΙΧΙΧΙ...ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ...ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΣΑΝΤΟΥΛΑ!!!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Τυχερός ο κάτοχος της τσάντας, πολύ όμορφη και πολύ καλαίσθητη!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!

lourdi lourdaki είπε...

EIMAI ΣΙΓΟΥΡΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ!!!
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ!!!!

Μαριάννα είπε...

Πολύ όμορφο σχέδιο! Περιμένουμε την τσάντα!!

Marina είπε...

Είδες τι φανταστικό είναι να κεντάς;;; Περιμένω με λαχτάρα να τη δω τελειωμένη!!!
Επίσης ευχαριστήθηκα με τις βελονιές που μας παρουσιάσατε, αυτές που βρήκατε στο ξένο site, γιατί έψαχνα εδώ και καιρό να βρω κάτι αντίστοιχο! Μόνο να σας πω ότι αυτές οι βελονιές που δεν τις περνάμε μέσα από το ύφασμα αλλά μέσα από την κλωστή, αυτές που "πλέκουμε" δηλαδή, τις κάνουμε με το πίσω μέρος της βελόνας για να μην μπερδεύονται οι κλωστές. Αν δεν κατάλαβες τι εννοώ αναμένω ερωτήσεις!

sstamoul είπε...

Τι ωραία! Σίγουρα θα γίνει μια πολύ όμορφη τσαντούλα!

para-kelsoscooks είπε...

Περιμένουμε την επόμενη σου ανάρτηση με την τσάντα τελειωμένη. Μας έχεις βάλει στα κάρβουνα και μας τσιτσιρίζεις. Καλή εβδομάδα να έχεις.

NANTIA είπε...

Πολύ καλή!!! Άντε να τη δούμε και στην τελική της μορφή! Πάντως ο καλός σου σίγουρα θα απολαμβάνει το γεύμα του με μεγαλύτερη ευχαρίστηση!
Καλημερούδια!

Σταματία Κ είπε...

Ευγενία το σχέδιο για την τσάντα το είδες σε κάποιο βιβλίο?

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Οχι, την τσάντα την εραψε η πεθερά, εγω απλώς την κεντησα. Ψάξε στο Ίντερνετ για tote bag pattern.