Όλοι έχουμε δοκιμάσει αυτό το υπέροχο γλυκό, που στην κυριολεξία σημαίνει «σήκωσέ με» (tirami su). Το ενδιαφέρον με αυτό το γλυκό είναι ότι το διεκδικούν χίλιες δυο πόλεις της Ιταλίας. Πρώτοι και καλύτεροι οι Πιεμοντέζοι (με πρωτεύουσα το Τορίνο) δεδομένου του ότι τα μπισκότα savoiardi (γνωστά ως σαβαγιάρ στην Ελλάδα) φέρουν το όνομα της δυναστείας των Savoia, που κατοικούσαν στην περιοχή. Αλλά και οι Λομβαρδοί (με πρωτεύουσα το Μιλάνο) διεκδικούν τα δικαιώματα, αφού το τυρί mascarpone προέρχεται από την περιοχή τους. Οι δε Βενετοί, Τοσκανοί και Ρωμαίοι προσπαθούν να το καρπωθούν, ίσως χωρίς απτές αποδείξεις…! Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν και οι πολλές παραλλαγές παρασκευής του: με cognac, amaretto, marsala (γλυκό κρασί της Σικελίας) λικέρ καφέ, ρούμι…
Εμείς θα σας παρουσιάσουμε μια απλή συνταγή για ένα τετράγωνο πυρέξ (30Χ30
cm). Εμάς, μας πέτυχε και ήταν πολύ ανάλαφρο!
Υλικά:
o 200 ml κρέμα γάλακτος σε σαντιγί
o 5 κουταλιές ζάχαρη
o 4 κρόκοι
o 500 γρ. τυρί mascarpone
o 30 μπισκότα savoiardi
o 4 κουταλιές δυνατό καφέ espresso
o 4 κουταλιές amaretto
o Κακάο σε σκόνη
Εκτέλεση:
Χτυπάμε με το μίξερ μια κουταλιά ζάχαρη και την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί, όχι πολύ σφιχτή. Μετά, χτυπάμε με το μίξερ στη δυνατή ταχύτητα τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να γίνουν μια παχύρευστη κρέμα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε μέσα στους κρόκους το mascarpone μια μια κουταλιά. Χαμηλώνουμε κι άλλο την ταχύτητα κι ενσωματώνουμε και τη σαντιγί. Στο πυρέξ στρώνουμε τα μπισκότα και τα ραντίζουμε με τον καφέ και το λικέρ. Προσέχουμε να μην τα βρέξουμε πολύ για να μην μουλιάσουν και μαλακώσουν υπερβολικά. Στρώνουμε από πάνω τη μισή κρέμα και την απλώνουμε. Ξαναστρώνουμε τα μπισκότα και καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα. Τέλος, πασπαλίζουμε με ένα κόσκινο ή σουρωτήρι το κακάο. Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο το ελάχιστο μια ώρα μέχρι να σταθεί! Σε επόμενη ανάρτηση θα σας δώσουμε και μια αυθεντική συνταγή για να φτιάξετε τα δικά σας μπισκότα savoiardi. Καλή σας επιτυχία!
Εμείς θα σας παρουσιάσουμε μια απλή συνταγή για ένα τετράγωνο πυρέξ (30Χ30
cm). Εμάς, μας πέτυχε και ήταν πολύ ανάλαφρο!
Υλικά:
o 200 ml κρέμα γάλακτος σε σαντιγί
o 5 κουταλιές ζάχαρη
o 4 κρόκοι
o 500 γρ. τυρί mascarpone
o 30 μπισκότα savoiardi
o 4 κουταλιές δυνατό καφέ espresso
o 4 κουταλιές amaretto
o Κακάο σε σκόνη
Εκτέλεση:
Χτυπάμε με το μίξερ μια κουταλιά ζάχαρη και την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί, όχι πολύ σφιχτή. Μετά, χτυπάμε με το μίξερ στη δυνατή ταχύτητα τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να γίνουν μια παχύρευστη κρέμα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε μέσα στους κρόκους το mascarpone μια μια κουταλιά. Χαμηλώνουμε κι άλλο την ταχύτητα κι ενσωματώνουμε και τη σαντιγί. Στο πυρέξ στρώνουμε τα μπισκότα και τα ραντίζουμε με τον καφέ και το λικέρ. Προσέχουμε να μην τα βρέξουμε πολύ για να μην μουλιάσουν και μαλακώσουν υπερβολικά. Στρώνουμε από πάνω τη μισή κρέμα και την απλώνουμε. Ξαναστρώνουμε τα μπισκότα και καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα. Τέλος, πασπαλίζουμε με ένα κόσκινο ή σουρωτήρι το κακάο. Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο το ελάχιστο μια ώρα μέχρι να σταθεί! Σε επόμενη ανάρτηση θα σας δώσουμε και μια αυθεντική συνταγή για να φτιάξετε τα δικά σας μπισκότα savoiardi. Καλή σας επιτυχία!
το δικό μας tiramisu έγινε ανάρπαστο
8 σχόλια:
koritsia Καλο μηνα sas ευχομαι...
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ....ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ....
Μηπως εσεις τα κοριτσια για σπιτι εχετε και delivery?Γιατι μου τρεχουν τα σαλια και δεν προλαβαινω να το φτιαξω!Τρελαινομαι για σπιτικο τιραμισου!Σλουρπ!!!
Αχ, ούτε αυτό το μήνα δε με βλέπω ν' αρχίζω δίαιτα... (θα σας φάω! καταστροφή είστε!)
Τέλειο το τιραμισού!
πολύ ωραίο το τιραμισσού, αλλά εχω πάντα μια επιφύλαξη για το αψητο αυγό!!!!Μια μικρή κουταλίτσα απο το ταψάκι σας ομως ,θα την ετρωγα ευχαρίστως!!!!!
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!!
@Ρεβέκκα...καλό μήνα και σε σένα!
@foufoula98...επίσης να έχεις ένα γλυκό γλυκό μήνα!
@Aleχ...μια αποστολή για Κέρκυρα παρακαλώ....έφτασεεεεε...
@sstamoul...άσε άσε! κι εμείς τα ίδια...όπως βλέπεις μιας και δεν κάνουμε καμιά προσπάθεια για αδυνάτισμα, τουλάχιστον απολαμβάνουμε τιραμισούουουου
@Riri...να πάρεις και μεγάλη κουταλιά, γιατί όπως λέει και η sstamoul η δίαιτα όλο αναβάλλεται...όσο για τα αυγά, άμα είναι πολύ καλά χυπημένα, ούτε μυρίζουν ούτε εχουν πρόβλημα διατροφικά...
Στην κυριολεξία μας ξεσηκώνει το τιραμισού, πολυαγαπημένο γλυκάκι, καλό μήνα κοριτσια για σπίτι:)
if this is any food dish
Δημοσίευση σχολίου