Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

τζαμάλες, γαϊτανάκια και ξεφάντωμα στους δρόμους! τριήμερο την πόλη των Ιωαννίνων!


Μιας και βρισκόμαστε στη μέση της Αποκριάς και το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας πλησιάζει, σκεφτήκαμε να σας προτείνουμε μια μικρή απόδραση σε ένα μέρος ιδανικό για να βιώσετε μια διαφορετική αποκριάτικη εικόνα. 

Η πόλη των Ιωαννίνων είναι πολύ γνωστή τόσο για τα φυσικά της κάλλη και τα αξιοθέατά της, όσο και για τα ωραία της τσιπουράδικα με τους καλούς μεζέδες και τα γλέντια της. Τι συμπληρώνει το σκηνικό για να γίνει ένα ξεχωριστό τριήμερο; Τα αποκριάτικα έθιμα που αναβιώνουν με περισσό ενθουσιασμό από τους ντόπιους ανά γειτονιές και συγκεντρώνουν όλο τον κόσμο, ντόπιους, καλεσμένους και τουρίστες σε ένα απέραντο πανηγύρι χωρίς τελειωμό!

Το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων γίνεται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, όπου ανάβουν οι Τζαμάλες, μεγάλες φωτιές γύρω από τις οποίες γίνεται και το γλέντι. Με την αρωγή και του Δήμου οι διάφοροι πολιτιστικοί και χορευτικοί σύλλογοι που λειτουργούν σε κάθε γειτονιά αναλαμβάνουν τη διεξαγωγή του εθίμου της Τζαμάλας. Από νωρίς στήνονται τα ξύλα, το κρασί και οι μεζέδες προσφορά των συλλόγων τακτοποιούνται στα τραπέζια και οι οργανοπαίχτες κουρντίζουν τα όργανά τους. Σαν πέσει το σούρουπο, ο κόσμος που ήδη έχει κάνει τον πρώτο γύρο στα μεζεδοπωλεία της πόλης, όπου εννοείται ότι κομπανίες παίζουν από το μεσημέρι ασταμάτητα και ο χορός και το τραγούδι δίνει και παίρνει, αρχίζει και συγκεντρώνεται γύρω από τις φωτιές που έχουν ήδη ανάψει.

οι φίλοι Άκης-Λάμπρος-Γιώργος
φρόντισαν για την διασκέδασή μας και τη ζεστή φιλοξενία!
Να 'στε καλά βρε παιδιά!!! Ώπα, ώπα!
γύρω από τη Τζαμάλα...

Σε μια κατάσταση ευθυμίας το κέφι ανάβει, τα τραγούδια ηπειρώτικα και σκοπτικά φουντώνουν το γλέντι και ο χορός σε διπλούς και τριπλούς κύκλους ενώνει γνωστούς και ξένους. Κάθε σύλλογος εμπλουτίζει το γλέντι είτε με το παραδοσιακό γαϊτανάκι, ή με άλλα έθιμα όπως το χορό της γκαμήλας. Όπως και να χει η πόλη παραδίδεται σε ένα ανεξάντλητο γλέντι, το οποίο καταλήγει τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας...


χορός γύρω από το γαϊτανάκι...
Εκτός, βέβαια, από το γλέντι της Κυριακής η πόλη και η ευρύτερη περιοχή ενδείκνυται για πολλές βόλτες και εξερευνήσεις. Εάν φτάνετε πρώτη φορά στα Γιάννενα, τότε να επισκεφτείτε το νησί του Αλή Πασά, την παλιά πόλη μέσα από τα τείχη του κάστρου, το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων του Βρέλη και το σπήλαιο (η κλασσική μας εκδρομή, όταν ήμασταν μαθήτριες στη Λευκάδα...!). 

Βασίλης-Ευγενία-Ευαγγελία
(με μαλλιά ανεμοδαρμένα...και θέα τη λίμνη)


Εάν θέλετε να βγείτε κι εκτός πόλης να κατευθυνθείτε προς τα Ζαγοροχώρια. Το Τσεπέλοβο, απέχει μόλις 50 χλμ από την πόλη και θα σας αρέσει πολύ. 

στο Τσεπέλοβο, κατά το μεσημεράκι.
Τα ξύλα για τη Τζαμάλα εκεί έχουν ήδη στηθεί...
η παρέα ξαποσταίνει λιγάκι με καφέ και τσίπουρο...

τα χρώματα του σπιτιού, ένα με της φύσης...
που σταματά το ένα κι αρχίζει το άλλο;;;
Ευγενία + Βασίλης,
κάτω από το γέρο πλάτανο...
 Επίσης και η Κόνιτσα είναι μια πολύ όμορφη πόλη, η οποία έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και προσφέρεται και για καφέ, φαγητό και αγορές ντόπιων προϊόντων ("Μαρμελωδία"-καταπληκτικές συνταγές για γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες τουρσιά κ.ά.). 

οδηγώντας προς τα Μαστοροχώρια,
μια στάση να θαυμάσουμε ένα από τα λαξευτά γεφύρια της περιοχής...
Εάν έχετε ακόμη αποθέματα όρεξης και αντοχής οδηγήστε λιγάκι ακόμα από την Κόνιτσα προς τα αξιομνημόνευτης αρχιτεκτονικής Μαστοροχώρια, τα χωριά των μαστόρων της πέτρας (Πυρσόγιαννη, το μεγαλύτερο με ωραιότατη οικογενειακή ταβέρνα). Εάν βρεθείτε εκεί δοκιμάστε και αγοράστε ντόπιο τυρί, μπάντζο

Για τους πιο τολμηρούς, απευθυνθείτε σε γραφείο εναλλακτικού τουρισμού και ορμήστε στα νερά για ράφτινκ, ή προτιμήστε κάτι πιο ήπιο, όπως πεζοπορία και ιππασία. 

Εμείς, βρεθήκαμε εκεί πρώτη φορά με το χορευτικό του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το 2007 έχοντας καλούς οδηγούς το Βασίλη, άντρα της Ευγενίας και τον κουμπάρο Γρηγόρη (Γιαννιώτες και οι δυο), αλλά και τους φίλους μας από το χορευτικό σύλλογο της Λούτσας (περιοχή και γειτονιά της πόλης των Ιωαννίνων). Καταλαβαίνετε ότι το τρίπτυχο "χορός-τραγούδι-φαγητό" μας χαρακτήριζε κι ενδιάμεσα κάναμε και τις εξορμήσεις μας στη γύρω περιοχή. Από εκείνη την εκδρομή είναι και οι φωτογραφίες που σας δείχνουμε!

η παρέα από το χορευτικό!
με τον κουμπάρο Γρηγόρη σε τρελά κέφια...

κι όπως είπαμε φαγοπότια τρελά...
η ξανθομαλλούσα, άντρας της αδερφής μου, χαχα!
κορίτσια για ... τα καρναβάλια!


καλή Αποκριά και καλή διασκέδαση!!!


11 σχόλια:

ΕΛΕΝΑ είπε...

Τρελαίνομαι να διαβάζω για αποκριάτικα έθιμα σε διάφορα μέρη, και του χρόνου κορίτσια!!!
Να πω ότι τα Γιάννενα, Κόνιτσα, Ζαγοροχώρια είναι από τα μέρη που θα μόυ μείνουν αξέχαστα, όσες φορές και να πάω δεν τα χορταίνω!
Κερασμένο από εμάς Γιαννιώτικο σήμερα στο blog μας!
Φιλιά!

EVAGELIA VRETTOU είπε...

Έλενα γλυκιά, μόλις το είδα το γιαννιώτικό σας...μούρλια! Τα μέρη αυτά όντως είναι ξεχωριστά και προσφέρονται για εκδρομή όλο το χρόνο.

lourdi lourdaki είπε...

KAI TOY XΡΟΝΟΥ ΚΟΡΙΤΣΙΑ!!
ΟΜΟΡΦΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ!!
ΤΑ ΦΙΛΙΑ ΜΟΥ!!

para-kelsoscooks είπε...

Μας βάλατε λίγο στο κλίμα των ημερών έστω και από μακριά.

lourdi lourdaki είπε...

ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥ!
ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΒΡΑΔΥ!!

Magdalene B. είπε...

trelainomai gia ioannina!apo tis pio omorfes poleis gia mena!afou exei k apokriatika ethima akomh kalytera!

foufoula89 είπε...

ΩΡΑΙΑ!!!!!!!!ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΟΝ ΗΜΕΡΩΝ.....Α!!!!!!ΚΑΙ ΚΟΖΑΝΗ =ΤΡΕΛΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ...ΚΑΛΗ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΤΗ....(ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΚΟΖΑΝΗ)

EVAGELIA VRETTOU είπε...

Λούρδη μας γλυκιά, τα φιλιά μας!

para-kelsoscooks...έστω φωτογραφικά να ξεσηκωθούμε λιγάκι, γιατί δε βλέπω ιδιαίτερες διοργανώσεις και κέφια για τη φετινή αποκριά...

magdalene B....Γιάννενα αγαπημένα, για πάσης φύσεως εξόρμηση και παντός καιρού!

foufoula89...και τα κοζανίτικα έθιμα είναι πολύ γνωστά! είστε κι εκεί του γλεντιου! τα φιλιά μας και καλή αποκριά!

Signorina Christina είπε...

Ax tsepelovo.... ti m thumhses twra!!!!Phgainame me tous goneis m otan hmastan mikres tote pou uphrxe mono ena mikro kafeneio kai mas eftiaxne turopites sth ksulosompa kathe prwi!!!!Teleiaaaaaaaaaa!!!!

SignorinaTina

Marina είπε...

Τι μου θύμησες....!!!!Υπέροχη όλη η περιοχή, αξέχαστες διακοπές! Καλές Απόκριες!!!

Maria B. είπε...

καλέ Ευαγγελια μου, τι ταυτηση ήταν αυτή με τα Γιάννενα !!! χιχιιχχιιχχι!!

Εύχομαι καλή τσικνοπέμπτη !!!

φιλια πολλά