Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

περι διατροφης...



Κάτι τα τρελά φαγοπότια των εορτών, κάτι τα περιττά κιλά που έχουν κολλήσει πάνω μας και μας ακολουθούν επισταμένως από τον καιρό του Νώε, κάτι η καθιστική ζωή που κατά κύριο λόγο κάνουμε όλοι...καιρός είναι πια να υιοθετήσουμε μερικές πιο σωστές διατροφικές συνήθειες. Ακολουθώντας μικρές συμβουλές στην καθημερινότητά μας και αντικαθιστώντας κάποιες τροφές με αντίστοιχές τους λιγότερο θερμιδοφόρες και πιο θρεπτικές, μπορούμε να αλλάξουμε από το βάρος μας, μέχρι την αποδοτικότητα και τη διάθεσή μας.

δείτε το με άλλο μάτι...

Μικρά μυστικά...μεγάλα αποτελέσματα:
(μας τα πρότεινε η διατροφολόγος, όταν χρειάστηκε να ακολουθήσουμε μια διατροφή για απώλεια βάρους και τα διατηρούμε τόσα χρόνια μετά. Είναι διπλοτσεκαρισμένα για την αποτελεσματικότητά τους!)

1. Για να κρατάμε το μεταβολισμό σας σε εγρήγορση, πρέπει να υιοθετήσουμε τα γνωστά 5 μικρά γεύματα που προτείνουν όλοι οι διατροφολόγοι. Εάν τρώμε 1-2 μόνο μεγάλα γεύματα μες τη μέρα, το μόνο που καταφέρνετε είναι να ρίχνετε μια "θερμιδική βόμβα" που τελικά δυσχεραίνει τη λειτουργία του οργανισμού. Τα μικρά και συχνά γεύματα ενεργοποιούν διαρκώς το μεταβολισμό, οπότε κάνουμε καύσεις.

2.Πολύ σημαντικό είναι να τηρούμε καθημερινά τις ίδιες ώρες λήψης τροφής. Δηλαδή, την ίδια ώρα πρωινό, μεσημεριανό το πολύ μέχρι τις 2-3 το μεσημέρι και βραδινό το αργότερο μέχρι τις 8... Μη δυσφορείτε...ξέρω...δύσκολο...αλλά όχι όσο ακούγεται εκ πρώτης. Ο μεταβολισμός λειτουργεί με "ανεβασμένες στροφές" από το πρωί μέχρι τις 2-3, οπότε και αρχίζει να πέφτει σιγά σιγά. Μετά τις 8 καθετί αποθηκεύεται κυρίως ως λίπος γιατί δεν κάνουμε καύσεις μετά....Τώρα; Δεν είναι πολύ καλή η εξήγηση, ώστε κατά κύριο λόγο να εφαρμόσουμε τον παραπάνω κανόνα;

3.Αντικαθιστούμε τα προϊόντα αλευριού με τα αντίστοιχα ολικής άλεσης. Κι αυτό όχι επειδή έχουν λιγότερες θερμίδες, αλλά επειδή λόγω των φυτικών ινών δημιουργούν πιο γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού και δε θες κι άλλο...κι άλλο...όπως με το π.χ. λευκό ψωμί (το αγαπημένο μου, δυστυχώς...)




4.Μειώνουμε αισθητά το αλάτι στις τροφές μας, γιατί δημιουργούν κατακράτηση υγρών. Ξεκινάμε σταδιακά να το ελαττώνουμε στο μαγείρεμα και σιγά σιγά συνηθίζουμε να τρώμε τα φαγητά μας λιγότερο αλατισμένα. Είναι θέμα εξάσκησης τους ουρανίσκου.




5.Αντικαθιστούμε τη λευκή κρυσταλλική ζάχαρη με καστανή. Επίσης είναι πάλι θέμα συνήθειας (μιλάμε εκ πείρας). Η Ευγενία τη χρησιμοποιεί εξ ολοκλήρου σε όλα τα γλυκά που φτιάχνει και δεν έχουν καμία απόκλιση, από το να βάζεις λευκή.


6. ΝΕΡΟ ΝΕΡΟ ΝΕΡΟ....ΠΟΛΥ ΝΕΡΟ
Επιβάλλουμε στον εαυτό μας να πίνει χωρίς να διψάει. 
Σιγά σιγά θα μάθει ο οργανισμό να το ζητάει από μόνος του.




7 . Εάν έχετε εντερικά προβλήματα και θέματα δυσκοιλιότητας, προτιμήστε τα προϊόντα ολικής άλεσης, μειώστε το αλάτι για να βοηθήσετε την αποβολή περιττών ουσιών, πίνετε πολύ πολύ νερό (ξέρω επαναλαμβάνω τα παραπάνω...) και προσθέστε το ξινόγαλο στη διατροφή σας, π.χ. για πρωινό φάτε ένα μπολ με δημητριακά ολικής άλεσης, ξινόγαλο και μια κουταλιά μέλι. Το ξινόγαλο περιέχει προβιοτικά που βοηθούν στην καλή εντερική λειτουργία, όπως και κάθε άλλο γαλακτοκομικό προϊόν που περιέχει αυτού του είδους τα βακτήρια. (εννοείται ότι δεν υπάρχει πρόθεση διαφήμισης...δοκιμάστε και άλλα εκτός της πολύ γνωστής φίρμας, υπάρχει ένα σε χάρτινο κουτί που είναι μακράν καλύτερο όλων)

8. Φρούτα και λαχανικά, τα οποίο δυστυχώς τα παραγκωνίζουμε πολύ εύκολα από την καθημερινή μας διατροφή, πρέπει να ξαναβρούν το χώρο τους στο τραπέζι μας. Δε θα επεκταθούμε, όλοι ξέρουμε το πόσο μας ωφελούν! Μόνο να σημειώσουμε ότι οι πράσινες σαλάτες, καλό είναι να συνοδεύουν κάθε μας γεύμα για διάφορους λόγους, αλλά και γιατί βοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές που το περιέχουν, όπως συκώτι, φακές, κόκκινο κρέας κ.λ.π. (σημαντική πληροφορία για όσους έχουν έλλειψη σιδήρου!)



Αυτά και πολλά άλλα μικρά μυστικά μπορούν να συμβάλλουν στην βελτίωση της καθημερινής μας διατροφής. Αυτό που ουσιαστικά χρειαζόμαστε είναι αποφασιστικότητα στην εφαρμογή τους, η οποία πρέπει να γίνει σταδιακά. Δεν είναι δυνατόν να αλλάξουμε πλήρως τον τρόπο που τρώμε και έχουμε καθιερώσει χρόνια μέσα σε 2-3 μέρες. Οπλιστείτε με υπομονή, επιμονή και κατανοείστε τα πραγματικά οφέλη της καλής διατροφής και τότε αυτή θα γίνει καθημερινότητά σας. 



Σημείωση: μικρές παρασπονδίες που και που, μη σας απογοητεύουν και τα παρατάτε... το θέμα είναι η καθημερινότητά μας!




7 σχόλια:

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Υπομονή κι επιμονή είναι οι λέξεις κλειδιά. Χωρίς αυτά τα 2 δε θα έχανα τα 15 κιλά που είχα αποκτήσει λόγω καθιστικης ζωής, άστατων ωραρίων, .....!Οι συμβουλές αυτές τηρούνται σαν ευαγγέλιο 2 χρόνια μετά τη δίαιτα που έκανα!

Table Rouge είπε...

Όλα αυτά που λέτε είναι αλήθεια. Πρέπει όμως να γίνουν τρόπος ζωής αλλιώς παθαίνεις στερητικό σύνδρομο και καταντάς χειρότερα από ότι ήσουν. Έχω δει πολλές φίλες μου να το παθαίνουν αυτό και να παίρνουν και αυτά που έχασαν και ακόμα παραπάνω.
Άμα ακόλουθείς σωστή διατροφή δεν πεινάς. Όλα είναι στο μυαλό μας κορίτσια!!!!

para-kelsoscooks είπε...

Συμφωνώ και εγώ ότι όλα ειναι στο μυαλό μας.Η τελευταία φωτογραφία είναι η καλύτερη λύση.

ιρινι είπε...

Πολύ σωστές οι διατροφικές συμβουλές που νομίζω οτι οι περισσότεροι τις γνωρίζουν!!!!Τό δύσκολο, λόγω συνθηκών, ειναι η εφαρμογή τους....Μ'ηπως η πιο καλή λύση ειναι η φωτογραφία με το μαντήλι στο στόμα???χαχα!!!Εμένα αυτό μου χρειάζεται!!!!

lourdi lourdaki είπε...

ΠΕΡΑΣΑ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!!
ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΟΟΟΟ!!
ΦΙΛΙΑ!!!

Ρεβεκκα είπε...

καλη εβδομαδα να εχετε κοριτσια μου γλυκα...

Unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.