Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

φροντιζοντας τον κηπο και τα φυτα μας το Γεναρη



Ο Γενάρης γενικώς θεωρείται πολύ κρύος μήνας (άλλο που φέτος μας έχει ξεγελάσει εντελώς!), γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα στα φυτά και τα λουλούδια μας. Σημαντικοί παράγοντες προβλημάτων είναι το βαρύ κρύο και η παγωνιά, οι πολλές βροχές και οι δυνατοί άνεμοι.

Η παγωνιά μπορεί να σκοτώσει τα φυτά, επειδή παγώνει το χώμα και συνεπώς σαπίζουν οι ρίζες. Για να αποφύγουμε κάτι τέτοιο μπορούμε να:

-προστατεύσουμε τις γλάστρες μας περιμετρικά με πλαστικό με φυσαλίδες (αυτό που χρησιμοποιούμε για να μην σπάσουν αντικείμενα…), γιατί δρα σα μονωτικό. 



-τοποθετήσουμε τις γλάστρες μας σε σημεία που προσφέρουν στέγαση, σε περιόδους βροχών, ώστε να μην ξεραθεί το χώμα.

- βάζουμε τις γλάστρες πάνω σε τοιχάκια, τούβλα ή ειδικές βάσεις ώστε να μην πατάνε στο χώμα για να μην απορροφούν νερό από το έδαφος.

Το πότισμα, επίσης πρέπει να είναι ελεγχόμενο. Κωνοφόρα και αειθαλή δέντρα πρέπει να ποτίζονται τακτικά, συνεπώς ελέγχουμε την υγρασία του χώματος εβδομαδιαίως. Τα φυλλοβόλα δέντρα δεν χρειάζονται πότισμα, ενώ τα φυτά σε γλάστρες δεν πρέπει να τα παραποτίζουμε για να μη σαπίσουν οι ρίζες.
Τέλος, η λίπανση του εδάφους δεν είναι απαραίτητη αυτή την περίοδο.

Συνοπτικά, οι εργασίες στον κήπο το Γενάρη είναι:
-Να τεμαχίσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο (σε περίπτωση που είναι φυσικό και δεν έχετε ξεστολίσει ακόμα!) και να δημιουργήσετε με τα κλαδιά του ένα στρώμα στο έδαφος για να διατηρείται η υγρασία.
-Να αερίσετε το θερμοκήπιό σας-εάν διαθέτετε- τις ηλιόλουστες μέρες.
-Να δώσετε σχήμα στα όρια του γκαζόν.
-Να ελέγξετε τους βολβούς από τις ντάλιες και τις μπιγκόνιες. Πιθανόν να έχουν σαπίσει.
-Να κλαδέψετε μηλιές και αχλαδιές.
-Να σχεδιάσετε τη σπορά της εποχής που έρχεται!
-Να προσφέρετε τροφή στα πουλιά, ώστε να μπορέσουν να διατηρηθούν ζεστά!

Καλό σας βράδυ!

5 σχόλια:

EVAGELIA VRETTOU είπε...

αν και είμαι πανάσχετη σε θέματα κήπου (η μόνη γλάστρα που έχει επιβιώσει στα χέρια μου είναι μια αλόη που ουσιαστικά είναι κακτώδης και δε θέλει καμιά φροντίδα...), αδερφούλα τα γράφεις τέλεια! πολύ ωραίες οι συμβουλές και πρακτικές, για όσους έχουν φυτά και τα αγαπάνε...όχι σαν εμένα...

ιρινι είπε...

Πολύ χρήσιμες συμβουλές, αλλά εγώ μόνο στο μπαλκόνι μου εχω μερικά φυτά, και με πιάνει λαχταρα κάθε φορά που βλέπω ενα φυτό να μαραίνεται! Σκέψου να ειχα και κήπο!!!!
Καλό βράδυ!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Χρησιμότατες οι συμβουλές σου, αυτό με το πλαστικό με τις φυσαλίδες δεν το ξερα, θα το πω στον άντρα μου που δεν αφήνει κανέναν άλλον να ασχοληθεί με τα φυτά μας, το χει πάρει ... πατριωτικά -;)
Φιλιά, καλό μεσημέρι!

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Πόλύ χαίρομαι κορίτσια που σας αρέσε το θέμα.
Ελενα, βρίσκω κι εγώ πολύ πρακτική τη συμβουλή με το πλαστικό. Να πω και την αλήθεια μου, πιστεύω πως το Φλεβάρη θα κάνει κρύο, οπότε και ίσως χρειαστεί να την εφαρμόσουμε.
Riri, το μπαλκόνι σου μπορεί να είναι καταπράσινο και πάντα ανθισμένο με τα κατάλληλα, ανθεκτικά λουλούδια. Κάποια στιγμή θα σας παρουσιάσω τις γλάστρες μου για να πάρετε μια ιδέα!

drosostalitsa είπε...

Οι συμβουλές σας είναι άπαιχτες! Μπράβο!
Καλή Χρονιά με υγεία, αγάπη και δημιουργικότητα!!

Φιλάκιααα ***