Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019

Φουντουκόπιτα σιροπιασμένη

Γεια χαρά σε όλους!

Καιρό είχα να αναρτήσω μια συνταγή και σήμερα βρέθηκε η κατάλληλη στιγμή. Με αφορμή την επίσκεψη στο βαφτιστήρι μας σκεφτήκαμε να φτιάξουμε ένα γλυκάκι κι έτσι ανοίξαμε τα βιβλία μας για να βρούμε κάτι πρωτότυπο και διαφορετικό. 



Το μάτι μας έπεσε κατευθείαν πάνω στην φουντουκόπιτα και μας θύμισε ένα ταξίδι μας στο Τορίνο, σε μια περιοχή όπου το φουντούκι έχει την τιμητική του και οι φουντουκόπιτες σερβίρονται σε όλα τα καφέ. 

Να λοιπόν τα υλικά για 12 κομμάτιια

Για το κέικ:
300 γρ. φουντούκια ψιλοκομμένα
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. βούτυρο
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
300 γρ. γάλα
100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομματάκια
3 αυγά
20 γρ. μπέκιν πάουντερ (ένα φακελάκι)
μισό κουταλάκι σόδα μαγειρική
μισό κουταλάκι αλάτι

Για το σιρόπι:
500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
250 γρ. νερό
50 γρ. γλυκόζη

Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρόλα και προτού βράσει το αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την σοκολάτα και το βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να λυώσουν κι αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο. Το μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε τ' αυγά. Χτυπάμε καλά μέχρι να διαλυθούν κι έπειτα προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά κι ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα.



Αδειάζουμε το μείγμα μας σε βουτυρωμένο κι αλευρωμένο ταψί. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά. Ελέγχουμε αν είναι απαραίτητο με τη λάμα ενός μαχαιριού αν το κέικ μας έχει ψηθεί. 



Αφήνουμε το κέικ μας να κρυώσει. Αν θέλουμε να κερδίσουμε χρόνο μπορούμε να το ξεφορμάρουμε προσεχτικά και να το βάλουμε πάνω σε σχάρα και προτού το σιροπιάσουμε το ξαναβάζουμε στο ταψί μας. 

Για να φτιάξουμε το σιρόπι βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι και μόλις αρχίσει ο βρασμός το αφήνουμε στη φωτιά για -2 λεπτά . Μετά το αποσύρουμε από τη φωτιά. 



Με μια κουτάλα σιροπιάζουμε το κρύο κέικ με το ζεστό σιρόπι. Αφήνουμε κάθε φορά ν' απορροφηθεί το σιρόπι με το οποίο περιχύσαμε το γλυκό μας και μετά συνεχίζουμε. 




Ετοιμο το γλυκάκι μας! Εμείς το απολαύσαμε, ελπίζω κι εσείς!



Φιλάκια πολλά, 
Ευγενία 



2 σχόλια:

drastiria είπε...

Αυτό πρέπει να είναι φοβερό γλυκό. Δεν έχω φάει ποτέ.

drastiria είπε...

Αυτό πρέπει να είναι φοβερό γλυκό. Δεν έχω φάει ποτέ.