Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Μικρή απόδραση στην παραλία Πρέβελη (Νότιο Ρέθυμνο)

Γεια χαρά σε όλους!

Σχεδιάζετε τις διακοπές σας στην Κρήτη και είστε ανάμεσα σε μεγάλα διλήμματα τύπου Χανιά ή Ρέθυμνο; Σαμαριά ή Βάι; Κνωσσός ή Σπιναλόγκα; Σκέφτεστε πώς θα τα χωρέσετε όλα, αλλά μια είναι η αλήθεια: η Κρήτη είναι ένα πολύ μεγάλο νησί κι αν θέλετε να πάρετε μια γεύση απ' όλη τότε θα χρειαστεί να διαθέσετε το λίγο λίγο δέκα μέρες διακοπών. 


μια εξωτική όαση μέσα στο φοινικόδασος


Αν ο δρόμος σας σας βγάλει στο Ρέθυμνο, θα ήταν μεγάλη παράληψη να μην επισκεφτείτε την παραλία Πρέβελη στα νότια του νομού, η οποία οφείλει τ' όνομά της στην ομώνυμη Μονή. 

πανοραμική θέα κατεβαίνοντας το μονοπάτι

Αφού σταθμεύστε το αυτοκίνητό σας, θα κατηφορίστε το μονοπάτι που βγάζει στην ξακουστή παραλία. Τα σκαλιά είναι πολλά και θα σας πάρει περίπου 15 λεπτά μέχρι να βρεθείτε στην αμμουδιά. Βέβαια, το κατέβασμα είναι πάντα πιο εύκολο απ' το ανέβασμα! 

η απόκρημνη πλαγιά προτού φτάσουμε στην αμμουδιά 

Σας προτείνω να μην κουβαλάτε μαζί σας περιττά πράγματα, που μετά θα κάνουν την ανάβασή σας δύσκολη. Η αλήθεια είναι ότι ούτε ομπρέλα θα χρειαστείτε μιας και υπάρχουν πολλά αρμυρίκια που προσφέρουν παχιά σκιά ενώ ένα μικρό αναψυκτήριο προσφέρει όλα τ' απαραίτητα. Ευτυχώς το τοπίο δεν αλλοιώνεται από ξαπλώστρες κι ομπρέλες κι έτσι θα μπορέστε ν' απολαύστε όλο το κάλλος της περιοχής. 

η κοιλάδα του ποταμού με τη μικρή λίμνη

Καθώς κατεβαίνετε τα σκαλιά θα διακρίνετε ότι σχηματίζεται μια εξωτική κοιλάδα που δημιουργεί ο Κουρταλιώτης ποταμός, ο οποίος πηγάζει στον κάμπο του Αγίου Βασιλείου κι εκβάλει στην παραλία. Πράγματι, λίγο προτού φτάσει στην παραλία δημιουργείται μια μικρή λίμνη, στην οποία μπορείτε να κολυμπήστε και ν' απολαύστε τα κρύα νερά. 

τα αρμυρίκια στο βάθος προσφέρουν ιδανική σκιά

λουόμενοι στη μικρή λίμνη


Όπως σας είπα, αυτή η κοιλάδα είναι εξωτική μιας και στις δυο όχθες εκτείνεται ένα μικρό αλλά εντυπωσιακότατο φοινικόδασος, που φιλοξενεί το ενδημικό κρητικό φοινικόδεντρο του Θεόφραστου. Σε αντίθεση με το Βάι, αυτό το δάσος μπορείτε να το δείτε εκ των έσω ακολουθώντας ένα πολύ βατό μονοπάτι. 



το εξωτικό φοινικόδασος 

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι παρά το ότι το καλοκαίρι του 2010 κάηκε λόγω πυρκαγιάς το μεγαλύτερο κομμάτι του δάσους, οι φοίνικες κατάφεραν να επιβιώσουν με αποτέλεσμα το δάσος ν' αναγεννηθεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. 



Η περιήγηση κατά μήκος του ποταμού είναι πράγματι εκπληκτική! 

ο Κουρταλιώτης ποταμός με τ' άφθονα νερά του

μικρή όαση σε απόσταση αναπνοής απ' την παραλία

Στην κοίτη δημιουργούνται μικρές νησίδες που δίνουν την αίσθηση εξωτικών οάσεων ενώ οι επιβλητικοί όγκοι του Κουρταλιώτικου φαραγγιού βοηθούν στο σχηματισμό καταρρακτών. Μια βουτιά φαντάζει επιβεβλημένη...

οι όγκοι του φαραγγιού


Θα έλεγα ότι αξίζει ν' αφιερώστε μια μέρα στην παραλία αυτή κι αν σας φαίνεται κουραστική η διαδικασία της κατάβασης και της ανάβασης, έχετε υπόψη ότι από το χωριό του Πλακιά φεύγουν καραβάκια που προσαράζουν στην παραλία και κατεβάζουν τους επισκέπτες απευθείας στην αμμουδιά. 



Τα δρομολόγια είναι τακτικά, οπότε μπορείτε να σχεδιάστε την εξόρμησή σας σύμφωνα με τις απαιτήσεις σας! 

Σας χαιρετώ, 
Ευγενία               

Δεν υπάρχουν σχόλια: