Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

Όταν οι φίλοι σου χαρίζουν ρόδια...

Όταν ο Θεός σου δίνει λεμόνια τα κάνεις λεμονάδα, σύμφωνα με την αγγλοσαξονική φράση... Όταν όμως δυο καλοί φίλοι σου χαρίζουν άπειρα ρόδια τότε τί τα κάνεις;;; Οι καλοί μας φίλοι, πράγματι, μας έβαλαν δύσκολα μιας κι έπρεπε να φανούμε ευρηματικοί για να μην καταλήξουν όλα μας τα ρόδια σε σαλάτες και σε χυμούς. 


Τα βάλαμε λοιπόν κάτω, κάναμε μια γρήγορη αναζήτηση στις συνταγές του μπλογκ μας και βρήκαμε αρχικά μια δοκιμασμένη συνταγή, μια πιπεράτη μαρμελάδα ροδιού που είχαμε φτιάξει όταν ήμασταν στη Χίο. Αρχίσαμε κι εμείς το μαζικό ξεσπύρισμα ένα Σάββατο απόγευμα κι έτοιμη η πρώτη παρτίδα μαρμελάδας.



Έπειτα, είχαμε την ευκαιρία ν' αναζητήσουμε νέες συνταγές και να δοκιμαστούμε σε καινούργια γευστικά μονοπάτια. 


Απλή μαρμελάδα ρόδι δεν είχαμε ξαναφτιάξει, ούτε ξαναφάει ποτέ. Αφού διαβάσαμε αρκετές παραλλαγές  καταλήξαμε στην πιο απλή εκδοχή, δηλαδή σε μια συνταγή με ρόδια, κανέλα, ζάχαρη και τη βοήθεια φυτικής πηκτίνης για να δέσει καλά η μαρμελάδα. 


Παραδόξως, η τελική γεύση θύμιζε πολύ έντονα στη γεύση το γλυκό κυδώνι, αλλά δεν ξέρω αν συνηθίζεται ή αν φταίει η πηκτίνη που πρόσθεσα (φαντάζομαι ότι θα περιέχει και στοιχεία κυδωνιού λόγω των ιδιοτήτων τους). Πάντως, ως αποτέλεσμα ήταν πολύ ωραίο. 


Τέλος, μιας και είχαμε λίγα ρόδια ακόμη και άφθονη καλή ρακή από το σπιτονοικοκύρη μας, αποφάσισα να φτιάξω λικέρ


Πρώτη φορά που θα έφτιαχνα κάτι ανάλογο κι έτσι μετά από μια βόλτα στην αγορά προμηθεύτηκα μια ωραιότατη τρίλιτρη γυάλα που να κλείνει αεροστεγώς, στην οποία σφράγισα όλα τα συστατικά: ρόδια, κανέλα, ζάχαρη, κονιάκ και ρακή. 


Περίμενα καρτερικά 25 μέρες, ανακινώντας καθημερινά τη γυάλα μου και την Παρασκευή αισίως το λικεράκι μας ήταν έτοιμο. Προτίμησα να μην του προσθέσω γρεναδίνη για να του τονίσω το χρώμα. Προσωπικά, βρήκα γοητευτικό αυτό το κάπως αντικέ χρώμα, το οποίο αποκαλύπτει και τη χειροποίητη διάσταση του ποτού. 


Όλα αυτά τα καλούδια τα φτιάξαμε με μεγάλη αγάπη και χαρά και δεν μπορούσαμε παρά να τα μοιραστούμε με τους καλούς μας φίλους και να τους ευχηθούμε καλές γιορτές με τον πιο γλυκό τρόπο! Ελπίζω να τους αρέσουν και να τ' απολαύσουν! 

Τέλος, σας υπενθυμίζω ότι εδώ μπορείτε να βρείτε ένα πανεύκολο γλυκάκι, ένα ζελέ ροδιού, ό,τι πρέπει για τις μέρες που έρχονται!

Φιλιά πολλά, 
Ευγενία 

2 σχόλια:

DIMI είπε...

Καλημέρα Ευγενία μου!
Ποσο ομορφα καλούδια φτιαγμένα απο τα χρυσά χεράκια σου!
Εχω δοκιμάσει λικέρ ροδιου,αλλα μαρμελάδα οχι!
Σίγουρα θα ειναι εξαιρετική ! Πολυ ομορφη η φωτογραφική σου παρουσίαση!
Καλη εβδομαδα!! Φιλάκια!!!

Marie-Anne είπε...

Σαν την Δήμητρα, ούτε εγώ έχω κάνει ποτέ μαρμελάδα...Και είχαμε τόσα ρόδια φέτος στα δέντρα μας! Λικεράκι φτιάχνω αλλά του χρόνου με το καλό θα κάνω και την μαρμελάδα σου!!!