Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Το βιβλίο του μήνα Μάη: "Ένα δωμάτιο με θέα", Εκδόσεις Μεταίχμιο

Υπάρχει καλύτερος τρόπος για ν' αποχαιρετήσουμε τον τελευταίο μήνα της Άνοιξης; Και μόνο από τον τίτλο του ονειρεύομαι καλοκαιρινές διακοπές, ήρεμες έξοχες, ονειροπολήσεις και το υπέροχο ρέμβασμα του  θέρους. 


Αλήθεια, το διάλεξα αρχικά από το εξώφυλλό του -τόσο μυρωδάτο, τόσο ανοιξιάτικο και δροσερό- για να καταλάβω μετά ότι πρόκειται για ένα έργο σημαντικό της σύγχρονης αγγλικής λογοτεχνίας. Γραμμένο από τον E. M. Forster (1879-1970) τo 1908, δίνει το στίγμα της εποχής, προβάλλοντας ξεκάθαρα τον εκμοντερνισμό της Μ. Βρετανίας ως αποτέλεσμα της βιομηχανικής επανάστασης που επέφερε η βικτωριανή περίοδος. Πράγματι, οι νεαρές γυναίκες ψάχνουν να βιώσουν κοσμοπολίτικες εμπειρίες προτού αρχίσουν την ενήλικη ζωής τους, ταξιδεύοντας σε πόλεις που χαίρουν ιδιαίτερης αίγλης. 


Το ίδιο συμβαίνει και με την πρωταγωνίστρια, τη νεαρή Λούσι Χάνιτσερτς, η οποία αν και αρραβωνιασμένη είναι έτοιμη ν' αδράξει την ευκαιρία και να ταξιδέψει αρχικά στην Ιταλία επισκεπτόμενη τη Φλωρεντία και τη Ρώμη. Φυσικά, συνοδεύεται από την νευρωτική και κατά πολύ μεγαλύτερή της ξαδέλφη, η οποία προσπαθεί να την περιορίσει και να τη χειραγωγήσει. Η θέση και η επιρροή της ωστόσο, δυσχεραίνει όταν η Λούσι γνωρίζει τον Τζορτζ 'Εμερσον και τον πατέρα του σ' ένα ξενοδοχείο της Φλωρεντίας. 

Τα περιστατικά και η εξέλιξη της ιστορίας θα ανατρέψουν την προδιαγεγραμμένη ζωή την ηρωίδας ενώ μέσα απ' αυτή την προσωπική πάλη που θα βιώσει, ο συγγραφέας έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει με εύγλωττο τρόπο την αστική κοινωνία της Μ. Βρετανίας ασκώντας της κριτική με ένα πνευματώδη κι έμμεσο τρόπο.


Πέρα από τη βασική ιστορία εκείνο που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι ακόμη από τις αρχές του 1900 στο κείμενο γίνεται λόγος για τον μαζικό τουρισμό, ήδη υπήρχε τουριστικός οδηγός -ως "Μπέντεκερ" αναφέρεται- ενώ ο Τόμας Κουκ προσέφερε ταξιδιωτικά, ευρωπαϊκά πακέτα! Τέλος, η Αθήνα και η Πελοπόννησος αποτελούσαν προορισμοί των μοντέρνων Βρετανών της εποχής, θεωρώντας αναγκαία την επίσκεψή τους στη Ελλάδα για να θαυμάσουν το λαμπρό παρελθόν της! 

Σας εύχομαι καλό μήνα και καλά διαβάσματα!     
Ευγενία 

5 σχόλια:

DIMI είπε...

Καλησπέρα Ευγενία μου!
Πολυ ενδιαφέρον ακούγεται το βιβλίο!Οτι πρέπει για τις διακοπές!
Υπεροχη η παρουσίαση σου! Μου αρέσει πολυ το εξώφυλλο του βιβλίου!
Και σε εμένα έκανε εντύπωση οτι η Αθήνα και η Πελοπόννησος ήταν προορισμοί διακοπών για τους Βρεττανους!
Καλο μηνα και Καλο Καλοκαιράκι εύχομαι!!Πολλα φιλιά!

Σμαραγδάκι- Ρούλα είπε...

Χα..χα.. Ευγενια μου την ίδια ιδέα ειχαμε περι διαβασματος...το καλοκαιρακι ευνοει..για τετοιες ευκαιρίες.. ας αφιερωσουμε αυτην την πολυτελεια στον εαυτο μας..
Ωραια η προταση σου..θατην εχω στα υπόψην μου...
Να περνας ομορφα καλο σου μηνα.. φιλακιααα!

Mia είπε...

Φαίνεται ωραιότατη βιβλιοπρόταση! Ευχαριστούμε, Ευγενία μου. Καλό μήνα και πολλά φιλιά.

Marie-Anne είπε...

Πολύ ωραίο και ενδιαφέρον φαίνεται το βιβλίο που μας παρουσιάζεις Ευγενία μου!
Φιλιά και καλό μήνα!

Νίκη είπε...


Πολύ καλή κι αυτη η πρόταση Ευγενία μου! Θυμάμαι που προσπαθούσα να διαβάσω μια απλοποιημένη εκδοχή του έργου αυτού στα αγγλικά, αιώνες πίσω, μας το είχε δώσει η καθηγήτρια για να κάνουμε εξάσκηση κι ήταν και μια ευκαιρία να πάρουμε μια ιδεα για το περιεχόμενο μεγαλων λογοτεχνικών έργων.
Φιλιά πολλά!!