Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Η πρασσόπιτα της πεθερούλας!!

Η πεθερούλα είναι εγγύηση σε όλα της μπορώ να πω, και η κουζίνα της δεν πάει πίσω! Το τί λαχανοντολμάδες, τί γλυκά και πίτες φτιάχνει... Κι όλα με μεράκι και καλλιτεχνία. Είμαστε τυχεροί που μας επισκέφτηκε το Σαββατοκύριακο γιατί χαρήκαμε την παρέα και τη συντροφιά της και μαζί μ' αυτά μας έφτιαξε μια καταπληκτική πρασσόπιτα κι ένα κλωστό (μπακλαβάς με χειροποίητο φύλλο). 


Δεν μπορούσα να μη μοιραστώ τη συνταγή μαζί σας, γιατί ως Γιαννιώτισσα έχει την τέχνη και τα μυστικά της. 

Υλικά για το βαθύ ταψί της κουζίνας

Ζύμη για φύλλο: 
4 ποτήρια του νερού αλεύρι
1 1/2-2 ποτήρια νερού νερό
1/2 ποτήρι κρασιού λάδι
ελάχιστο ξύδι
1 πρέζα αλάτι
αλεύρι για πασπάλισμα 

Γέμιση: 
1 1/2 κιλό πράσσα
1 ποτήρι νερού λάδι ή μαργαρίνη
 2 χούφτες ρύζι ή τραχανάς
4 αυγά
300 γρ. φέτα χοντροτριμμένη
1/2 ποτήρι γάλα
αλάτι-πιπέρι

Για το φύλλο ζυμώνουμε όλα τα υλικά κι αν είναι σφιχτό το ζυμάρι προσθέτουμε λίγο νερό και ζυμώνουμε. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί σε μια λεκανίτσα σκεπάζοντάς το με μια πετσέτα. 

Στο μεταξύ καθαρίζουμε τα πράσσα και τα ψιλοκόβουμε. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα με το λάδι και τα σοτάρουμε. Μετά προσθέτουμε και το γάλα για να μαλακώσουν και να νοστιμίσουν. Αφού πάρουν μια βράση προσθέτουμε και το ρύζι ή τραχανά κι αποσύρουμε από τη φωτιά μόλις απορροφηθούν όλα τα υγρά. Αφήνουμε το χυλό να κρυώσει ελαφρώς και μετά προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύουμε για να σχηματιστεί μια μάζα. 

Προθερμαίνουμε το φούρνο (αντιστάσεις πάνω κάτω) στους 200 βαθμούς κι ετοιμάζουμε τον πάγκο για να ανοίξουμε φύλλο με τον λεπτό πλάστη. Πασπαλίζουμε με αλεύρι κι ανοίγουμε ένα φύλλο. Λαδώνουμε ελαφρώς το ρηχό ταψί της κουζίνας και βάζουμε μέσα το φύλλο. Το ψήνουμε μέχρι να ροδίσει, το αποσύρουμε από το φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη (θα το χρησιμοποιήσουμε μετά). 

Λαδώνουμε το βαθύ ταψί της κουζίνας κι αρχίζουμε να ανοίγουμε φύλλα (όσο λεπτότερα τόσο καλύτερα). Δεν ξεχνάμε να πασπαλίζουμε με αλεύρι εάν το φύλλο μας κολλάει. Τοποθετούμε το πρώτο φύλλο στο ταψί, λαδώνουμε ελαφρώς με πινελάκι παντού κι ανοίγουμε ξανά φύλλο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία (ανοιγμα φύλλου, τοποθέτηση στο ταψί και λάδωμα) άλλες πέντε φορές (συνολικά θέλουμε 6 φύλλα στον πάτο της πίτας). 

Απλώνουμε τη μισή ποσότητα της γέμισης σε όλο το ταψί κι από πάνω βάζουμε το ψημένο φύλλο (με αυτή την τεχνική η πίτα δε λασπώνει γιατί απορροφά τα υγρά!!!). Από πάνω στρώνουμε και την υπόλοιπη γέμιση. Ανοίγουμε άλλο ένα φύλλο για να σκεπάσουμε την πίτα, σχηματίζουμε και τον κώθρο και η πίτα είναι έτοιμη για ψήσιμο. 

Την ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα για 45 λεπτά ελέγχοντας κάθε τόσο για να μην καεί από πάνω. Αν αρπάξει τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Προτού την αποσύρουμε από το φούρνο σηκώνουμε με μια σπάτουλα μια γωνιά για να δούμε αν η πίτα ψήθηκε κι από κάτω. Αν όχι, χαμηλώνουμε λίγο το φούρνο και την αφήνουμε μέχρι να ψηθεί κι από κάτω. 


Αφήστε την να κρυώσει,κόψτε την κι απολαύστε την στην υγειά της πεθερούλας μου, της κυρίας Αγνής. Θα ακολουθήσει και η συνταγή του κλωστού!               

15 σχόλια:

mirsini's creations είπε...

Πώ...πώωω...τί μου έκανες τώρααα....τρελαίνομαι για πρασσόπιτα αλλά....είμαι άσχετη απο πίτες..πρέπει να μάθω όμως..να ανοίγω φύλλο..δέν πάει άλλο !!!! Να την χαίρεσαι την πεθερά σου...να είναι καλά !!
Ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας τη συνταγή της !!
Καλό Φθινόπωροοο και φιλάκια στην μαντάμ Κιουρί !!
:))

Μαρία Έλενα είπε...

Όμορφη συνταγή
Φιλάκια ...

ΕΛΕΝΑ είπε...

Mερακλίδικη η συνταγή της πεθερούλας, γεια στα χεράκια της!
Φιλάκια, καλό βράδυ!

Ερμιόνη είπε...

Αναλυτικότατες οι οδηγίες Ευγενία μου!
Η πρασόπιτα είναι από τις πολύ αγαπημένες μου πίτες! Έχει αυτή τη γλυκιά αλλά σπιρτόζικη γεύση που με ενθουσιάζει!
Φιλιά!

Gina-Teta είπε...

Νόστιμη φαίνεται η συνταγή της πεθερούλας! Θα την δοκιμάσω!Καλημέρα!

Tante Kiki είπε...

Ααααα! Φαίνεται νοστιμότατη και το φύλλο πρέπει να είναι καταπληκτικό... οι Ηπειρώτισσες φτιάχνουν υπέροχο φύλλο για πίτα.
Καλημέρα σου!!!

Katrina είπε...

Πω πω πρωι πρωι τι βλεπω!!!!!Την λατρευω την πρασσοπιτα!!!!!Μπραβο στην πεθερουλα!!!!!!Φιλια!!!!

Beauty Follower είπε...

Ααααα τι πιτα ειναι αυτη.
Θα βαλω στην λιστ ατων ευχων
Γιαννιωτισσα πεθερα να μου φτιαχνει πιτες χαχα!

Kitchen Stories είπε...

Τυχεροί κάποιοι-κάποιοι που έχουν πεθερά Ηπειρώτισσα! :)

Z.

Rena είπε...

Οι Γιαννιώτικες πίτες είναι το κάτι άλλο!!!!
Φιλιά!!!

Xris Kat είπε...

Τρελαίνομαι για πρασόπιτα και αυτή η συνταγή φαίνεται τέλεια. Αποθηκεύεται αμέσως και μπάινει σε προτεραιότητα να δοκιμαστεί...
φιλάκια - καλό απόγευμα

DIMI είπε...

Πολύ ωραία συνταγή!!!Οι Γιαννιώτες έχουν παράδοση στίς πίτες!!!!Καλή εβδομάδα!!!Φιλάκια!!!

jenny είπε...

Είναι αλήθεια πως με ξελείγωσες....στην υγειά σου και στην υγειά της πεθερούλας σου....φιλάκια...

Σοφία είπε...

Γεια στα χέρια της πεθερούλας,
νοστιμότατη φαίνεται !!!!

Ελμιράκι είπε...

Mou anikses thn oreksh!!!!!
filakia