Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Πόσα τρίγωνα χωράνε σ' ένα τετράγωνο; Half-square triangles tutorial #2

Γεια σας και πάλι!! Είμαστε μια ανάσα πριν την έναρξη του χειμώνα και θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους τους εορτάζοντες κι εορτάζουσες χρόνια πολλά! Κι αφού ο χειμώνας χρειάζεται πάπλωμα, εγώ συνεχίζω ακάθεκτη αυτό που κάνω το τελευταίο διάστημα! 

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης σήμερα θα σας δείξω πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο τα half-square triangles και να δημιουργήσουμε ακόμη πιο πρωτότυπες συνθέσεις patchwork. Αν δε, εξασκηθήκατε καθόλου στα τετράγωνα του προηγούμενου tutorial, τα σημερινά θα σας φανούν απλώς ένα ευχάριστο παιγνιδάκι!!!




Ποιός είναι λοιπόν σήμερα ο σημερινός στόχος; Να ράψω ένα τετράγωνο που αποτελείται από 4 διαφορετικά τρίγωνα. Τα βήματα 1-5 είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά της προηγούμενης ανάρτησης όπως θα διαπιστώσετε. 

1. Κόβουμε δυο τετράγωνα στις ίντσες που θέλουμε από διαφορετικό ύφασμα και μετά κόβουμε το κάθε τετράγωνο διαγώνια. Έτσι έχουμε τέσσερα τρίγωνα, δυο από κάθε ύφασμα. 

2. Παίρνουμε δυο τρίγωνα διαφορετικών υφασμάτων και τα βάζουμε ώστε η καλή όψη των υφασμάτων να εφάπτεται. Ράβουμε τα δυο τρίγωνα κατά μήκος της υποτείνουσας με 1/4 ίντσας περιθώριο. 


3. Ανοίγουμε το τετράγωνο που έχει δημιουργηθεί από τα δυο τρίγωνα και σιδερώνουμε πολύ καλά με ατμό αν είναι δυνατόν. Μπορούμε να ανοίξουμε στη μέση τα περιθώρια ή να τα σιδερώσουμε ώστε να πάνε προς μια κατεύθυνση. Γενικώς, δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, ό,τι εξυπηρετεί τον καθένα. 

4. Μετά παίρνουμε το χάρακα του patchwork και τη ροδέλα κοπής υφασμάτων με σκοπό να ισιώσουμε το τετράγωνο απ' όλες τις πλευρές.

5. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με τα άλλα δυο τρίγωνα που είχαν προκύψει από τα αρχικά τετράγωνα και φτάνουμε στο σημείο που έχουμε δυο τετράγωνα που αποτελούνται από δυο διαφορετικά τρίγωνα. Δείτε την παρακάτω φωτογραφία κι επιτρέψτε μου την αλλαγή υφασμάτων!!


6. Τώρα αυτό που θα κάνουμε είναι να κόψουμε το κάθε τετράγωνο κατά μήκος της διαγωνίου που δεν έχουμε τη ραφή. Mε άλλα λόγια, θα κόψουμε κάθετα στη ραφή. Δείτε τη φωτογραφία που ακολουθεί. 


Έτσι, θα προκύψουν δυο νέα τρίγωνα που θα αποτελούνται από δυο μικρότερα τρίγωνα διαφορετικών υφασμάτων. Δείτε την παρακάτω φωτογραφία. 



7. Τώρα αυτό που θα κάνουμε είναι να πάρουμε δυο μεγάλα τρίγωνα που να έχουν τους αντίθετους χρωματισμούς. Θα τα βάλουμε ώστε η καλή τους όψη να εφάπτεται και θα ράψουμε κατά μήκος της υποτείνουσας με 1/4 ίντσας περιθώριο. Δείτε και τη φωτογραφία. 


8. Ανοίγουμε το νέο τετράγωνο που έχει δημιουργηθεί και σιδερώνουμε πολύ καλά με ατμό αν είναι δυνατόν. Μπορούμε να ανοίξουμε στη μέση τα περιθώρια ή να τα σιδερώσουμε ώστε να πάνε προς μια κατεύθυνση. Γενικώς, δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, ό,τι εξυπηρετεί τον καθένα. 

9. Μετά παίρνουμε το χάρακα του patchwork και τη ροδέλα κοπής υφασμάτων με σκοπό να ισιώσουμε το τετράγωνο και να το φέρουμε στην τελική του διάσταση (εμένα έγινε 3 1/4 ίντσες).


10. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να φτιάξουμε τον αριθμό των τετραγώνων που χρειαζόμαστε. 

Στο μεταξύ για δείτε κάποιους απ' τους σχηματισμούς που προκύπτουν από αυτά τα συμπαθέστατα και παιγνιδιάρικα τετράγωνα. 




Τί λέτε, θα τα δοκιμάσετε;; Σίγουρα θα κάνουν τη διαφορά στο patchwork σας και θα σπάσουν τη μονοτονία. 

Για το τέλος έχω να επισημάνω κάτι σχετικό με τις μετρήσεις. Αν θέλετε να φτιάξετε ένα τέτοιο τετράγωνο με τελικές διαστάσεις πχ. 3 ίντσες προτού το ράψετε στο πατσγορκ σας, τότε θα πρέπει να υπολογίσετε ότι θα έχετε απώλεια 1 ολόκληρης ίντσας από τις πολλές ενώσεις, οπότε τα δυο πρωταρχικά σας τετράγωνα (βήμα 1 στο tutorial) θα πρέπει να τα κόψετε στις 4 ίντσες. Κι αφού καταλήξετε να έχετε ένα τετράγωνο των 3 ιντσών αυτό θα μικρύνει άλλη μισή ίντσα όταν θα ραφτεί με τα άλλα τετράγωνα. Άρα, το τελικό ραμμένο τετράγωνο θα γίνει 2.5 ίντσες. Και να σκεφτείτε ότι αρχίσαμε με δυο τετράγωνα των 4 ιντσών... Ναι, έχουμε πολλές απώλειες γιατί έχουμε πολλές ραφές, αλλά αξίζει ο κόπος!!! Κάνουμε άλλωστε εξάσκηση και στα μαθηματικά μέσω του πατσγορκ!!

Φιλάκια πολλά και καλό μήνα σε όλους, 
Ευγενία    

ΥΓ: συγγνώμη για το μπέρδεμα με το μέγεθος της γραμματοσειράς, δεν ξέρω πώς να το διορθώσω...

5 σχόλια:

Ελένη Φλογερά είπε...

Καλημέρα και καλό μήνα!
Με γεωμετρία καταπιάστηκες, τρίγωνα, τετράγωνα, υποτείνουσες και δημιούργησες κάτι πάρα πολύ ωραίο. Εγώ πάλι θα μείνω στο τρίγωνα, κάλαντα, γιατί με την ραπτική αν και μου αρέσει δεν τ' έχω.
Φιλιά!

Ρένα Χριστοδούλου είπε...

Καλό μήνα Ευγενία μου.
Το μαθημα ήρθε πάνω στην ώρα και σ ευχαριστώ πολύ για τις πολύ κατατοπιστικές οδηγίες.
Σε λίγο θα σας δειξω τί παλεύω αυτό τον καιρό.
Να είσαι καλά.

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Ααααα, Ρένα ανυπομονούμε να δούμε τα έργα σου! Ελπίζω οι οδηγίες μου να είναι καλογραμμένες και να βοηθήσουν :)

Maria είπε...

Ειλικρινά,όπως μας το παρουσιάζεις μας ξεσηκώνεις...μου έρχεται ν'αφήσω αυτό που κάνω τώρα και να βγάλω τα υφάσματα στην μέση.....καλή επιτυχία σ'αυτό που φτιάχνεις ανυπομονώ να το δω ολοκλήρωμενο....
Σας εύχομαι καλό και ευλογημένο μήνα και καλές γιορτές!!!

Katrina είπε...

Ένα θα σου πω σε θαυμάζω εμένα μου φάνηκαν κινέζικα χαχα!!!!!! Καλό μήνα!!!!!