Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Crumble με φρούτα εποχής

Κυριακή με βροχούλα και για να φτιάξει η διάθεση σκαρώσαμε στα γρήγορα ένα γλυκάκι εύκολο σε φθινοπωρινή εκδοχή. Τα υλικά τα έχουμε όλοι στο σπίτι μας και γι' αυτό είναι ωραίο, επειδή δε χρειάζεται προγραμματισμός για να το φτιάξουμε. Επίσης, γίνεται πολύ γρήγορα και κρατάει κι αρκετές μέρες. 

Τη συνταγή που ακολούθησα τη βρήκα εδώ και την προσάρμοσα στα δικά μου δεδομένα. Για ταψί μεσαίο, για 6 άτομα, χρησιμοποίησα τις ίδιες αναλογίες που έλεγε η πρωτότυπη συνταγή σχετικά με το αλεύρι, τη ζάχαρη, το βούτυρο και τους ξηρούς καρπούς όμως άλλαξα τα φρούτα. Έβαλα  μπανάνες, μήλα και πρόσθεσα αρκετές σταφίδες. 


Υλικά για τη συνταγή:

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μεταξύ μας είχα μόνο φαρίνα και το γλυκό βγήκε μια χαρά!)
125 γρ. βούτυρο
25 γρ. ξηροί καρποί χοντροκομμένοι
75 γρ. ζάχαρη demerara (ή αυτή που έχετε στο ντουλάπι σας)
3 ώριμες μπανάνες
2 μήλα ξεφλουδισμένα
σταφίδες (με το μάτι)

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου. Κόβουμε τα φρούτα, τα τοποθετούμε στο ταψί, πασπαλίζουμε από πάνω τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε για να πάει παντού η ζάχαρη. 


Σε μπολ "τρίβουμε" με τα χέρια το βούτυρο με το αλεύρι μέχρι το μείγμα να φαίνεται  σαν ψίχουλα. 


Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και πασπαλίζουμε το μείγμα πάνω από τα φρούτα, ώστε να πάει παντού. Πασπαλίζουμε με τις σταφίδες και λίγη επιπλέον ζάχαρη.



Ψήνουμε για 40-50 λεπτά μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια του γλυκού και να δημιουργούνται φουσκάλες στα τοιχώματα του ταψιού. 


Το γλυκάκι αυτό είναι τέλειο με καφεδάκι, έτσι όπως έχουν καβουρδιστεί οι ξηροί καρποί κι έχουν μελώσει τα φρούτα μας!!! Απολαμβάνοντας το γλυκάκι μου, έβαλα μπρος για να φτιάξω παιδικούς κύβους για ένα αγοράκι που πρόκειται να βαφτιστεί σύντομα! Τί καλύτερη συγκυρία για να χρησιμοποιήσω όλα εκείνα τα αγαπημένα μου, παιδικά υφάσματα!!


Σας αποχαιρετώ κι εύχομαι να έχουμε καλή εβδομάδα!  

6 σχόλια:

Κική Κωνσταντίνου είπε...

καλημερα και καλη εβδομαδα
ευχαριστουμε για τη συνταγη

Φιλία είπε...

Αυτό θα πει "Κορίτσια για σπίτι". Και κατασκευές και μαγειρική και ζαχαροπλαστική και απ' όλα!!!! Μμμμ, νόστιμο φαίνεται το γλυκάκι...
Φιλιά πολλά

Δέσποινα είπε...

Καλή βδομάδα και γλυκιά σαν τη συνταγή σου!

Μαρία Έλενα είπε...

Όμορφη συνταγή
Φιλάκια ...

Κατια Μαρκουϊζου είπε...

τρεχω για μπανανες στο σουπερ μαρκετ βλεπεις στο σπιτι δεν προλαβαινουν να ωριμασουν οταν μπουν στη φρουτιερα , περιμενω με αγωνια τους κυβους θαναι τελειοι !!!!!!

Δημιουργία είπε...

Εύκολο και όμορφο το γλυκακι σου!