Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Προσπαθώντας να εξιλεωθώ...μια συνταγή από το Τορινο

Καλά γιορτάσαμε χθες τα γεννέθλια του μπλογκ μας και τη χαρήκαμε πολύ τη συμμετοχή σας, ελάτε όμως που σήμερα οφείλω να εξιλεωθώ μπροστά στα μάτια της αγαπημένης μας Χαράς! Κι όλα αυτά γιατί ξεστόμισα τις ωραίες μου εμπειρίες από τη Βενετία!

Σας εξιστορώ τα καθέκαστα: Στην τελευταία της ανάρτηση η Χαρά είχε δημιουργήσει με θέματα από την Ιταλία και δή, τη Βενετία. Στο σχόλιό μου ανέφερα ότι αγαπώ αυτή την πόλη κι ότι έκανα εκεί το μεταπτυχιακό μου. Με διαβεβαίωσε, λοιπόν με τη σειρά της ότι την πλήγωσα θανάσιμα (υπερβολές!!!!!!), μιας και η ίδια είναι Ιταλόπληκτη!

Έτσι με τη σειρά μου, θα ήθελα να εξιλεωθώ στα μάτια της με μια συνταγή όχι από τη Βενετία, μα από το Τορίνο. Πρόκειται για κάτι διαφορετικό, που το ανακάλυψα στο περσυνό μου ταξίδι εκεί. Το περίφημο "Bicerin" (μπικερίν=το ποτηράκι). Είναι ρόφημα ζεστό, βασισμένο στη σοκολάτα, τον καφέ και την κρέμα γάλακτος! Τώρα που κρυώνει ο καιρός θα μας κάνει καλή παρέα!!




ορίστε και το ομόνυμο κατάστημα
με την κρυφή συνταγή!



Ποιό είναι το Bicerin; Είναι ένα ρόφημα, που άρχισε να γίνεται γνωστό στα εκλεπτισμένα καφέ του Τορίνου γύρω στα 1840. Σερβιριζόταν το πολύ μέχρι το μεσημέρι και υπήρχαν τρεις διαφορετικοί τύποι: "pur e fior", δηλαδή γάλα με καφέ, "pur e barba", δηλαδή σοκολάτα με καφέ και "po' di tut' ", λίγο απ' όλα. Τελικά καθιερώθηκε ο τελευταίος τύπος, σερβιρισμένος σε γυάλινο, κολονάτο ποτήρι.

Ορίστε και η συνταγή κατά προσέγγιση, μιας και η αυθεντική παραμένει μυστικό!!
Υλικά:
Σοκολάτα για ρόφημα
Γάλα για τη σοκολάτα
Μια δόση καφέ espresso ή γαλλικό
Κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση:
Ουσιαστικά θέλουμε ένα μέρος από κάθε υλικό.
Παρασκευάζουμε τη σοκολάτα σύμφωνα με τις οδηγίες. Τη σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει αρκετά πυχτή. Μετά ετοιμάζουμε μια δόση καφέ για ένα φλυτζάνι του espresso. Παίρνουμε το ποτήρι και ρίχνουμε πρώτα τη σοκολάτα και μετά τον καφέ. Στο τέλος ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος. Αν θέλουμε μπορούμε να τη χτυπήσουμε σε ελαφριά σαντυγί. Το μυστικό είναι τα υλικά να μην ανακατευτούν εξ αρχής, αλλά να μπουν στο ποτήρι με τη σειρά.

Μιας και μιλάμε για το Τορίνο και γενικώς για το γεωγραφικό διαμέρισμα του Πιεμόντε (το γνωστότατο Πεδεμόντιο στην καθαρεύουσα!!) να θυμηθουμε ότι εκεί εδρεύει η τεράστια σοκολατοβιομηχανία του Caffarel, που η ιστορία του μας πάει πίσω στο 1826.

χαζέψτε με τις ώρες...


Το 1852 γεννιέται το γνωστό σοκολατάκι gianduiotto, διάσημο για την απαλή και βελούδινη υφή του. Δείτε παρακαλώ το βιντεάκι και θα το λατρέψετε (κλικάρετε στη φωτογραφία)!!




Και μιας και η αφεντιά μου είναι Ιταλόπληκτη σκέφτομαι να κάνω ένα αφιέρωμα
στην τοπική κουζίνα της γείτονας χώρας.

Φιλάκια πολλά!

8 σχόλια:

para-kelsoscooks είπε...

Γνωστές οι φωτιές που ανάβει η Χαρά στην μπλογκογειτονιά. Ενίοτε δε, μας βγαίνουν και σε καλό γιατί μαθαίνουμε πράγματα που δεν τα ξέρουμε, σαν αυτά της σημερινής σου ανάρτησης.Δηλαδή εν ολίγοις την σημερινή φωτιά την αφήσαμε να σιγοκαίει για να κρατά στην σωστή θερμοκρασία το ... bicerin.

Νίκη είπε...

Τι γλυκιά ανάρτηση - κυριολεκτικά και μεταφορικά! Τα είχε όλα: ταξίδι, γευσεις, αρώματα, γνώσεις.
Ό,τι πρέπει για ένα φθινοπωρινό απόγευμα...
Θέλουμε κι άλλο, παρακαλώ!

Craft Fairies είπε...

Μακαρόνια,γλυκά και τέλεια τραγουδάκια...Ιταλία!!!Ζηλεύουμε!!!!!Και το ρόφημα 'ακούγεται'...γευστικότατο!!!

"Στον δικό μου υπέροχο κόσμο...." είπε...

Πρέπει να είναι εξαιρετικό ρόφημα...Ευχαριστούμε πολύ για την συνταγούλα...

ΕΛΕΝΑ είπε...

Το ρόφημα φαίνεται πολύ ενδιαφέρον, το σημειώνω να το φτιάξω μια κρύα νύχτα του χειμώνα να ζεσταθούμε, μιας και δεν βλέπω με τίποτε άλλο να ζεσταινόμαστε:P
Φιλιά κοριτσάκια!

Ειρήνη είπε...

Μμμμμ....νομίζω εξιλεώθηκες!!!!
Φιλιά!

Χαρά Θεοδωρίτση είπε...

Μπράβο Ειρήνη, πες τα χρυσόστομη πού τα καναν χείρου χειρότερα...
Τλπ. επειδή είμαι μεγαλόκαρδη κι επειδή κάποια κακόγλωσση που πρωτοστατεί στα σχόλια με θεωρεί ανάφτρα της μπλογκογειτονιάς (πού να τους βάλω τόσους τίτλους;)να πω ένα μεγάάάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ για το Ιταλογλυκοαφιέρωμα!
Πολύ ενδιαφέρον και μην υποκύψετε στην απαίτησή μου να σιωπήσετε...ΓΡΑΦΕΤΕ ΟΣΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ.
ΙΤΑΛΙΑ είναι αυτή! κι εσείς Γλύκες απο μόνες σας
Φιλάκιαααα

Pelagie de Paris είπε...

Σοκολάταααααα!!!!! Ε, ναι! Σήμερα, ειδικά, που έχει και λίγη ψύχρα, είναι ό,τι πρέπει μία σοκολατίτσα... Γιάμι.