Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Σπιτικά ζυμαρικά στο λεπτό!

Ναι καλοί μας αναγνώστες, τα σπιτικά ζυμαρικά είναι εύκολη υπόθεση, τόσο εύκολη που αν αποπειραθείς μια φορά το πήρες το κολάι! Η συνταγή είναι απλή καθώς και η διαδικασία. Η αφορμή για την ανάρτηση στάθηκε το σχόλιο της kot-itsaς στην προηγούμενη ανάρτησή μας! Καλέστε φίλους ή φτιάξτε τα με τα παιδιά σας, θα περάσετε πολύ ωραία και θα είστε περήφανοι, που τα φτιάξατε εσείς εξ ολοκλήρου.

Βασική συνταγή

σκληρό αλεύρι
αυγά

Η αναλογία είναι πανεύκολη. Για κάθε 100 γρ. σκληρό αλεύρι αντιστοιχεί 1 αυγό. Μη γελαστείτε και φτιάξετε 1 κιλό αλεύρι, γιατί θα κόβετε μακαρόνια για ένα χρόνο. Απ' την άλλη βέβαια, αν έχετε χρόνο, τα κόβετε, τα ξεραίνετε κι αυτά διατηρούνται χωρίς να αλλοιώνονται.

Εκτέλεση με φωτορεπορτάζ!
Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε ένα πηγαδάκι στο κέντρο και σπάζουμε εκεί τα αυγά. Αρχίζουμε το ανακάτεμα κι ενσωματώνουμε σιγά σιγά το αλεύρι. Αφού σχηματιστεί μια ζύμη, αρχίζουμε να τη δουλεύουμε λιγάκι πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Αν εξακολουθεί να μας κολλάει προσθέτουμε λίγο ακόμη αλεύρι. Καθώς τη ζυμώνουμε την αισθανόμαστε να γίνεται απαλή και μεταξένια! Είναι έτοιμη. Την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, την τυλίγουμε σε διάφανη μεμβράνη και τη διατηρούμε στο ψηγείο για 1 ώρα.
.
στις 2 πρώτες φωτο έχουμε ζύμη με σπανάκι
σε άλλη ανάρτηση θα σας πούμε την αναλογία!

Αφού έδεσε η ζύμη μας, την παίρνουμε και την χωρίζουμε σε 2-3 κομμάτια για να μπορούμε να τη δουλεύουμε άνετα. Αν δεν έχουμε μηχανή για ζυμαρικά δεν πειράζει. Παίρνουμε παραμάσχαλα τον πλάστη μας και προσπαθούμε πάντα να ανοίγουμε το φύλλο σε αλευρωμένη επιφάνεια ώστε να το κάνουμε όσο πιο λεπτό μπορούμε. Γενικώς οι μηχανές ήταν ακριβές πριν κάμποσο καιρό. Εγω τη δική μου την κουβάλησα από το Τορίνο, θυσιάζοντας ρουχαλάκια, παπουτσάκια και τα συναφή. Τώρα τελευταία, όμως έπεσαν οι τιμές τους κι εδώ, οπότε μπορείτε να επενδύσετε στη σπιτική γεύση.

Αλευρώνουμε ένα κομμάτι ζύμης καλά και το περνάμε 2-3 φορές από την πρώτη σκάλα, που είναι και η πιό παχιά. Αρχίζει να διαμορφώνεται το φύλλο μας και σιγά σιγά το περνάμε από όλες τις σκάλες για να γίνει λεπτό. Αν δεν μπορούμε να το χειριστούμε εύκολα, γιατί μάκρυνε πολύ, το κόβουμε στη μέση και το ένα κομμάτι το ακουμπάμε σε αλευρωμένη επιφάνεια, για να μη μας κολλήσει.


Αφού ανοίξουμε τα φύλλα μας, αρχίζουμε και κόβουμε τα ζυμαρικά μας στο σχήμα που θέλουμε. Μπορούμε να τα κόψουμε σε λαζάνια, να τα κόψουμε με τη μηχανή σε σπαγγέτι ή φετουτσίνε. Το πιο εύκολο είναι να χρησιμοποιήσουμε τον κόφτη της πίτσας και να τα κόψουμε στο πάχος που σας αρέσει.


Βράσιμο
Αν βράσουμε τα ζυμαρικά μας φρέσκα έχουμε υπόψη τα παρακάτω. Πρέπει να έχουμε έτοιμη τη σάλτσα σας, γιατί τα φρέσκα ζυμαρικά βράζουν σε 3-5 λεπτά. Τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε κατευθύαν στο τηγάνι με τη σάλτσα. Αλλιώς, θα κολλήσουν μεταξύ τους και δε θα τρώγωνται (χαμένος κόπος)!!
Τα φρέσκα ζυμαρικά όταν είναι έτοιμα ανεβαίνουν στην επιφάνεια του νερού.
Αν δεν τα βράσουμε επι τόπου, τα παρπαλίζουμε με σιμιγδάλι και φυλάμε ψηγείο. Δεν κρατάνε όμως και μια αιωνιότητα!!

Ξήρανση

Αν έχουμε φτιάξει ένα τόνο μακαρόνια τα ξηράνουμε . Τα κρεμάμε από όπου μπορουμε και τα αφήνουμε για 24 ώρες να ξεραθούν στον αέρα. Μετά τα φυλάμε σε τάπερ ή σακούλες ή γυάλινα δοχεία για μακαρόνια. Κρατάνε μια αιωνιότητα(που λέει ο λόγος)!



χρήση κινητής απλώστρας για την ξήρανση μακαρονιών...
ανάγκη τέχνας εργάζεται!

16 σχόλια:

simonmad είπε...

Τέλεια, κορίτσια! Μου ανοίξατε την όρεξη! Μου άρεσε το κέφι σας στις φωτογραφίες :-))

lourdi lourdaki είπε...

ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΠΑΝΤΑ ΕΤΣΙ ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΜΕ ΚΕΦΙ!!!
ΤΑ ΦΙΛΙΑ ΜΟΥ!!!!

το χειρότεχνο είπε...

τελεια!!!!εχετε τρομερη οργανωση βλεπω!!!!μπραβο!!!εγω βρηκα μια συνταγη κρητικη χωρις αυγα, το λεω γιατι μ φαινονταν πολλα τ αυγα ανα 100 γρ. δεν την εχω φτιαξει βεβαια δεν ξερω να σας πω γευστικα τι λεει σε σχεση με αυτη τη συνταγη που δωσατε!αν θελετε σας την δινω

ArtAtHome είπε...

ΜΠΡΑΒΟΟΟΟ ΚΟΡΙΤΣΙΑΑΑΑΑ

Νίκη είπε...

Έτσι φτιάχνονται παραδοσιακά και οι χυλοπίτες και τα λαζάνια, μόνο που προσθέτουμε και λίιιγο γαλατάκι και ,αν πρόκειται να μείνουν καιρό,αλάτι.
Επίσης ,με την ίδια ζύμη ,κάνουμε τις Απόκριες μακαρόνια "στριφτά" που τα τρώμε την ίδια μερα, φρέσκα. Αυτά γίνονται πλάθοντας τη ζύμη πάνω σε ένα ξύλο κοπής, όπως πλάθουν τα παιδιά την πλαστελίνη, σε μακαρόνια όσο το δυνατόν πιο λεπτά!
Τέλος ,να σας πω ότι δε χρειάζεται να τα απλώνετε στην ...απλώστρα.Απλώστε τα σε ένα τραπεζομάντηλο ,πάνω στο τραπέζι ,αφήστε και το παράθυρο να μπαίναι το καλοκαιρινό αεράκι ,σε 2- 3 μέρες είναι έτοιμα για αποθήκευση, κι αν κάνει κρύο, μπορεί να βοηθήσει κι ο φούρνος σε χαμηλή θερμοκρασία,όμως, μην τα κάψετε!
Καλό βράδυ κορίτσια μου, πάντα κεφάτες να είστε!

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΣΤΕ ΦΟΒΕΡΕΣ.κατερινα

χαραυγή είπε...

Μπράβο βρε κορίτσια!Τύφλα να 'χει η ΜΙΣΚΟ!
Καλό Σαββατοκύριακο.

Unknown είπε...

Τα φρέσκα μακαρονάκια πραγματικά είναι πεντανόστιμα και πολύ εύκολα! Είχα φτιαξει και εγώ παλαιότερα μόλις είχα πρωτοπάρει τη μηχανή ζυμαρικών μου! Για δείτε! χιχι! http://vallys-creations.blogspot.com/2011/02/making-fresh-pasta.html

Εύη είπε...

Φανταστικά μπράβο κορίτσια !!!!! Μόνο μου φαίνεται δύσκολο το κόψιμο να κοπούν δηλαδή σχετικά ομιομορφα ....

kot-itsa είπε...

pwpwwww....8a ftiajw l egw...ax ti mou kaneteeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!

magda είπε...

Ευγενία καλώς όρισες στο blog μου και σ ευχαριστώ πάρα πολύ για τα όμορφα λόγια σου!
Χαίρομαι που σου άρεσε και θα πας τον Οκτώβριο.
Βλέπω πολλές νοστιμιές εδώ!!!
Είστε θαυμάσιες νοικοκυρούλες!!!
Φιλάκια

Levina είπε...

κορίτσια η απλώστρα για τα μακαρόνια σας ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ!! με κάνατε και γέλασα.....
να είστε καλά και αύριο παω για σκληρό αλεύρι, βέβαια δεν διαθέτω μηχανή ζυμαρικών αλλά και ο πλάστης καλός είναι!
Να έχετε ένα όμορφο βράδυ.

para-kelsoscooks είπε...

Μπράβο κορίτσια. Όλοι δουλεύουν. Πολύ οργανωμένες. Σαν μια μικρή οικογενειακή βιοτεχνία.Καλή εβδομάδα να έχετε.

Ευαγγελία Βλασσοπούλου είπε...

μμμμμμμμμμμμμ, ενδιαφέρον!Θα το δοκιμάσω..

Ανώνυμος είπε...

Μολις ανακαλυψα το μπλογκ σας κοριτσια κ εχω ενθουσιαστει!
Μπραβο σας ειλικρινα!!
Πολλα φιλια

Ανώνυμος είπε...

Κορίτσια είστε τέλειες !! 1000 Μπράβο !!