Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ






Κάποτε οι γιαγιάδες μας έφτιαχναν όλα τα μάλλινα και τα υφαντά τους στο χέρι. Μεταποιούσαν καθετί, γιατί δεν είχαν να αγοράσουν δεύτερο. Ήταν οι καλύτερες κεντήστρες και τα σχέδια που έβγαζε ο νους τους, στόλιζαν την καθημερινότητά τους.

Από εκείνες τις εποχές πέρασαν πολλά χρόνια. Τα σεμεδάκια θυσιάστηκαν στο βωμό του "μινμάλ", τα χειροποίητα πλεκτά χαρακτηρίστηκαν "ντεμοντέ", ενώ ξετρύπωσαν παντού μαγαζιά με θελκτικά ρούχα και αξεσουάρ παντός τύπου που σε κάνουν να τα θες ΟΛΑ!

Όμως, μια νέα τάση αρχίζει να κερδίζει πλέον έδαφος και στην Ελλάδα, αφού εδώ και χρόνια είναι ευρέως διαδεδομένη στο εξωτερικό. Η χειροτεχνία και το "κάντο μόνος σου" (DIY) έχουν γίνει πλέον μόδα, που κερδίζει όλο και περισσότερους πιστούς. Οι τεχνικές και τα υλικά που χαζεύαμε μέχρι πρότινος στο διαδίκτυο, κατακτούν σιγά σιγά το χώρο τους στα ελληνικά δρώμενα και μαγαζιά, ενώ έχουν δημιουργηθεί ήδη αρκετοί χώροι που διδάσκουν τα μυστικά των τεχνικών αυτών.


Μερικές από τις πιο γνωστές τεχνικές είναι :

-το scrabooking, (πρόκειται για χαρτοτεχνία, στην οποία διακοσμείς σελίδες με ειδικά χαρτιά, κορδέλες, χαρακτηριστικές φράσεις, σφραγίδες και ότι άλλο μπορείς να φανταστεί! Το αποτέλεσμα παιχνιδιάρικο και εξαιρετικό)

-το decoupage, (είναι η τέχνη διακόσμησης ενός αντικειμένου, κολλώντας κομμένα χαρτιά, σε συνδυασμό, με μεγάλο αριθμό τεχνικών και στυλ, ζωγραφικές πινελιές, χρυσό, πατίνες, βερνίκια crackle κλπ. Το όνομα decoupage, ξεκίνησε από τη Γαλλία, από το ρήμα decouper, που σημαίνει αποκόπτω, ή κόβω σύμφωνα με την εικόνα.)

-το felting, (επεξεργασία μαλλιού, η οποία καταλήγει στη δημιουργία ενός κομματιού υφάσματος τσόχας. Δύο είναι οι τεχνικές που ακολουθούνται, γλυπτική με με νερό και σαπούνι και επεξεργασία με βελόνα. Υπέροχη τεχνική για τη δημιουργία αξεσουάρ, αλλά και εσάρπας, καπέλου και ρούχων για τους πιο προχωρημένους)

- οι συνθέσεις με πολυμερικό πηλό (πρόκειται για συνθετικό πηλό σε πολλή μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, με τον οποίο μπορείς να δημιουργήσεις τόσο αξεσουάρ, όσο και τρισδιάστατα διακοσμητικά αντικείμενα)

Βεβαίως, τα πιο κλασσικά πλέξιμο-κέντημα-ραπτική όχι μόνο δεν χάνουν την αξία τους, αλλά ανανεώνονται με νέα σχέδια και νέες χρήσεις! Ιδιαίτερη ανταπόκριση βρίσκει η μεταποίηση και ανακύκλωση ρούχων και υφασμάτων, ειδικά σε μέρες σαν κι αυτές που διανύσουμε της οικονομικής κρίσης...


Εμείς, βρήκαμε κάποια εργαστήρια που διοργανώνουν σεμινάρια εκμάθησης των παραπάνω τεχνικών και όχι μόνο και σας τα προτείνουμε!


http://www.petra-psalidi-xarti.gr/?cat=9

http://www.craftstudio.gr/

http://www.hobby.gr/

http://www.leschi.gr/

http://www.sitam-ab.com/sitamab/default.aspx


Για σεμινάρια felting, καθώς και πλεξίματος, απευθυνθείτε επίσης στο:

"KANGAROO" - Σοφία Βαμβακά

Ευαγγελιστρίας 22 - Αθήνα 105 60

τηλ. / φαξ 210 3234939



6 σχόλια:

ΜΑΡΙΑ είπε...

ΚΟΡΙΤΣΑΚΙΑ ΓΕΙΑ ΣΑΣ!!!
ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ ΤΟ BLOG ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΗΚΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΜΕ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ!!!!
ΘΑ ΣΑΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΙ ΣΥΧΝΑ...

meni είπε...

κιεγω τωρα σας βρηκα κοριτσια!χαιρομαι πολυ..
μηπως ξερετα αν γινονται τιποτα σεμιναρια στην Μυτιληνη?

EVAGELIA VRETTOU είπε...

Μένη, θα το κοιτάξουμε. Εάν έχουμε κάποιο νέο θα σε ενημερώσουμε! Τι ωραία που έχουμε περάσει στο νησί σου...

Unknown είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΣΑΣ!!! ΣΗΜΕΡΑ ΒΡΗΚΑ ΤΥΧΑΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΟΤΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ FELTING KAI ΤΟ NUNO FELTING ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΠΑΡΑΔΙΔΩ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΟΤΑΝ ΘΑ ΠΑΩ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ: http://vassopappa.blogspot.com/
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΦΙΛΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!

Mani di fata είπε...

ΕΙΣΑΣΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙ!ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙ ΣΠΙΤΙ!Η ΜΑΜΑ ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΡΙ!ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΜΗΛΑ...Η ΜΗΛΙΑ...ΚΛΠ...ΕΓΩ ΕΧΩ ΑΓΟΡΙΑ.ΔΥΟ.ΕΛΠΙΖΩ ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΩ ΕΤΟΙΜΕΣ ΝΑ ΜΕ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΝ.Η ΜΙΑ ΤΟ ΕΧΕΙ,Η ΑΛΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ.ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΠΑΤΙΚ,ΚΕΝΤΑΩ ΜΠΛΟΥΖΕΣ ΜΕ ΧΑΝΤΡΕΣ.ΣΑΝ ΠΙΝΑΚΕΣ.ΑΥΓΑ ΝΤΕΚΟΥΠΑΖ,ΜΕ ΧΡΥΣΕΣ ΚΛΩΣΤΕΣΚΛΠ.ΚΑΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΣ.ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.ΜΟΥ ΑΡΕΣΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΤΙ ΣΠΙΤΑΚΙΑ ΚΕΝΤΗΜΕΝΑ ΣΤΑΥΡΟΒΕΛΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΙΔΑ ΣΕ ΣΑΣ ΔΑΠΕΔΟΥ.ΔΕΝ ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΤΩΡΑ.ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗΜΕΡΕΣ

Ελένη είπε...

Καλησπέρα και από μένα!!Χάρηκα πολύ που ανακάλυψα το blog σας καθώς θα ήθελα να γεμίσω δημιουργικά το χρόνο μου!Μένω όμως Μυτιλήνη και θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν σεμινάρια στο νησί το χειμώνα.