Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

Μεταφυτεύσεις και προετοιμασία του ανοιξιάτικου κήπου μας

Γεια χαρά σε όλους σας!

Μας τέλειωσε κι ο Μάρτης, αλλά ευτυχώς για μας κύλησε όμορφα. Τα ραπτικά υπήρξαν ελάχιστα, αλλά χαρούμενα και καρναβαλικά, η έμπνευση της τελευταίας στιγμής! Η πολλή δουλειά έγινε στο χωράφι, αφού από τα μέσα του Φλεβάρη αρχίσαμε να ασχολούμαστε με τις ετοιμασίες του κήπου μας. Άπαξ και είδαμε την τσιντόνιά μας ν' ανθίζει πήραμε το μήνυμα ότι ήταν πια ώρα για κλαδέματα και μεταφυτεύσεις. 

Για την περιποίηση που κάναμε στις τριανταφυλλιές μας με σκοπό να καταπολεμήσουμε την μελανά κηλίδωση με τη βοήθεια των φυκιών σας έγραψα εδώ. Από εκείνη τη μέρα μέχρι και σήμερα οι τριανταφυλλιές μας έχουν μεγαλώσει χαρακτηριστικά και δείχνουν να έχουν ένα υγιές και λαμπερό φύλλωμα. Σήμερα μάλιστα απολαύσαμε και το πρώτο άνθος της αναρριχώμενης τριανταφυλλιάς, της οποίας ο Βασίλης της έφτιαξε ένα πλέγμα για να την στηρίξει. 

Τα λουλούδια που είχαμε φυτέψει πέρυσι τριγύρω απ' το πηγάδι μας φέτος ήθελαν ιδιαίτερη περιποίηση. Τα γεράνια μας, για παράδειγμα, ταλαιπωρήθηκαν υπερβολικά από την παγωνιά που έκανε για δυο βδομάδες στα τέλη Γενάρη, γι' αυτό και τα κλαδέψαμε και τα βάλαμε σε γλάστρες για να τα προστατέψουμε. Μετά από λίγες βδομάδες άρχιζαν και πάλι να πετάνε καινούργια φύλλα! Επίσης, η αρμπαρόριζά μας επηρεάστηκε κι αφού την κλαδέψαμε άρχισε και πάλι να βλασταίνει. Τέλος, μεταφυτέψαμε αρκετά φυτά, όπως τα γκαζάνια, τις ντάλιες και τις λεβάντες για να έχουν φέτος περισσότερο χώρο για ν' αναπτυχθούν. Πέρυσι που ήταν μικρά τα βάλαμε κοντά κοντά για να μην υπάρχουν κενά, αλλά φέτος σωστά σκεφτήκαμε να τους δώσουμε το χώρο που χρειάζονται. Τα γκαζάνια ήδη έβγαλαν τα πρώτα τους λουλούδια και είμαι πολύ χαρούμενη που όλα άντεξαν μέσα στο χειμώνα.  

Βέβαια, από τον κήπο μας δεν έλειψαν και οι φθινοπωρινοί βολβοί, τους οποίους απολαμβάνουμε τώρα. Τα περσινά μας μούσκαρι και ζαμπάκια ξαναβγήκαν. Φέτος, φυτέψαμε και νέους βολβούς: τουλίπες, φρέζες, ίριδες και νάρκισσους. Όλα σιγά σιγά ανθίζουν και μοσχοβολάει ο τόπος. 

Ο Βασίλης ανέλαβε και φέτος να φυτέψει πατάτα, ποικιλία σπούντα. Διαθέτοντας την περσυνή εμπειρία, φέτος θέλησε να πειραματιστεί και με νέα τεχνική, οπότε πέρα από τις πατάτες που φύτεψε στα αυλάκια που έσκαψε, έβαλε και κάποιες σε ένα χοντρό στρώμα κόμποστ που είχαμε φτιάξει όλο το προηγούμενο διάστημα. Οι πατάτες μας βλαστήσανε και δείχνουν να αναπτύσσονται καλά. Εμείς θα περιμένουμε καρτερικά να δούμε τα αποτελέσματα του πειράματος!


Επειδή τα λαχανικά δε λείπουν ποτέ απ' το πιάτο μας, στα μέσα Φλεβάρη φυτέψαμε σε σπορεία μαϊντανό, κόλιαντρο, ρόκα, μαρούλια και σπανάκι. Τα μαρούλια δε βγήκαν ποτέ, αλλά τα υπόλοιπα πέτυχαν. Σήμερα φυτέψαμε σπανάκι και λίγες μέρες πριν ρόκα. Σιγά σιγά θα πάρουν σειρά ο μαϊντανός κι ο κόλιαντρος. 

Σε λίγες μέρες θα μαγειρέψουμε και τα πρώτα μας κουκιά, τα οποία με το που έφτιαξε ο καιρός συνεχώς ψηλώνουν. Στα μέσα Φλεβάρη σπείραμε και αρακά, παντζάρια, καρότα, ρεβύθια και κρεμμυδάκι. Ο αρακάς ήδη ξεπρόβαλε για τα καλά. Να δούμε τί άλλο θα ευδοκιμήσει! 

Για το τέλος σας άφησα την ανθισμένη μας ροδακινιά η οποία είναι πολύ όμορφη. Η αλήθεια είναι ότι όλα τα δέντρα έχουν αρχίσει να βγάζουν τα νέα τους φύλλα και να ευεργετούνται από τον ερχομό της Άνοιξης. Είναι γεγονός ότι πέρυσι ο Βασίλης τα φρόντισε πολύ. Ανέλαβε να τα κλαδέψει και παρά του ότι δεν το είχε ξανακάνει μελέτησε πολύ ώστε να ωθήσει ν' αναπτυχθούν ακόμα πιο πολύ. Φέτος, κι ο ίδιος απολαμβάνει τους καρπούς των προσπαθειών του. 

Σας εύχομαι καλό μήνα, 

Ευγενία

1 σχόλιο:

Ο κόσμος της Ράνιας είπε...

Μπράβο σας, είναι όλα πανέμορφα, να τα χαρείτε και καλοφάγωτα κα κηπευτικά !!!!!