Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

Χρησιμοποιώντας φύκια στον κήπο μας για εδαφοκάλυψη

Οι τριανταφυλλιές του κήπου μας είναι ένα εξαιρετικό θέαμα, ήταν αυτό που θαύμασα πιο πολύ την πρώτη φορά που ήρθα σ' αυτό το σπίτι. Κατά μήκος της πρόσοψης του σπιτιού οι ιδιοκτήτες έχουν φυτέψει παλιές ποικιλίες τριανταφυλλιών σε διάφορα χρώματα και πραγματικά είναι το καμάρι του κήπου! Όταν είναι ανθισμένες δε χορταίνω να πηγαίνω να τις μυρίζω, να τις χαζεύω και να παρατηρώ τις πεταλούδες που περιτριγυρίζουν τα άνθη τους.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε αρχίσαμε να παρατηρούμε μια αλλαγή στα φύλλα τους, αρχικά νομίζαμε ότι ήταν κάτι παροδικό, ωστόσο αυτές οι κηλίδες επέμεναν κι έτσι το ψάξαμε λίγο περισσότερο. Καταλάβαμε ότι είχαν προσβληθεί από μελανά κηλίδωση, η οποία γίνεται διακριτή από τα μαύρα στίγματα με τα οποία γεμίζουν τα νέα φύλλα του φυτού. Αυτά σταδιακά κιτρινίζουν κι εν τέλει πέφτουν. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα μύκητα που ευνοείται από τη ζέστη και την υγρασία και μεταδίδεται εύκολα. Έτσι, κι εμάς αρρώστησαν όλες οι τριανταφυλλιές κι αντί ν' ανθοφορούν μέσα στο καλοκαίρι είχαν τα μαύρα τους τα χάλια. Αφού ενημερωθήκαμε, αφαιρέσαμε με επιμέλεια όλα τα προσβεβλημένα φύλλα και ψεκάσαμε με διάφορα οικιακά διαλύματα με βάση τη σόδα. Κάπως βελτιώθηκε η κατάστασή τους, αλλά ο μύκητας επέμενε. 

Φέτος, λοιπόν, ο Βασίλης ανέλαβε εντατικότερη δράση κι αφού ενημερώθηκε αρκετά αποφάσισε ν' ακολουθήσει μια εναλλακτική μέθοδο. Μιας και βρισκόμαστε σε περίοδος κλαδέματος, πριν δυο βδομάδες αρχικώς κλάδεψε τις τριανταφυλλιές σύμφωνα με τις οδηγίες κλαδέματος. 

Μετά, αφαίρεσε από το χώμα όλα τα ζιζάνια και χορτάρια με σκοπό ν' απομακρύνει τα σπόρια του μύκητα που σίγουρα είχαν πέσει τριγύρω από τις τριανταφυλλιές. 

Έπειτα κάλυψε όλη αυτή την περιοχή με φύκια που είχε φέρει από την παραλία και που πρώτα τα ξέπλυνε καλά καλά για ν' απομακρυνθεί το αλάτι από πάνω τους. 

Το σκεπτικό είναι αυτό το παχύ στρώμα φυκιών να λειτουργήσει ως εδαφοκαλυπτικό ώστε να εμποδίσει το μύκητα που βρίσκεται στο έδαφος να επανεμφανιστεί. Η εδαφοκάλυψη θα μπορούσε να έχει γίνει με πριονίδι, άχυρα, γεωύφασμα και άλλα υλικά. 

Ο Βασίλης επέλεξε τα φύκια γιατί ήταν άμεσα προσβάσιμα! Βέβαια, διαβάζοντας λίγο παραπάνω, ανακάλυψε ότι τα φύκια είναι πολύ ωφέλιμα στην κηπουρική, αφού βοηθούν στην ανθοφορία, την καρποδεσία και τη γενικότερη ανάπτυξη των φυτών

Η αλήθεια είναι ότι οι τριανταφυλλιές μας έχουν αρχίσει κιόλας και πετάνε τα πρώτα τους μάτια και περιμένουμε να δούμε αν η μέθοδος που ακολουθήσαμε θα αποβεί αποτελεσματική. 

Κατά τα άλλα, παρά την παγωνιά και τη σχετική αδράνεια στον κήπο μας, τα πλάνα ποτέ δε σταματάνε. Φέτος, λοιπόν, ο Βασίλης σκέφτηκε να γίνει ακόμα πιο μεθοδικός κι αφού σχεδίασε τον κήπο μας στο autocad -ένα σχεδιαστικό πρόγραμμα για μηχανικούς- άρχισε να οργανώνει αρχικώς τη διάταξη του ανοιξιάτικου λαχανόκηπου. Πάρτε κι εσείς μια γεύση από τα φετινά πλάνα. 

Για πρώτη φορά θα δοκιμάσουμε να φυτέψουμε αρακά και ρεβύθια ενώ αργότερα θα πειραματιστούμε και με τις γλυκοπατάτες. Αν έχετε να μας δώσετε κάποια συμβουλή αφήστε τη στα σχόλια. Θα χαρούμε να τη διαβάσουμε!    

Τα λέμε πολύ σύντομα, 

Ευγενία         

1 σχόλιο:

Maria είπε...

Τα φύκια πρώτη φορά,το συναντάω ότι τα χρησιμοποιούμε στην κηπουρική,κυρίως γνωρίζω την στάχτη από ξύλα που ανακατεύεις με το χώμα,για να ψοφάνε οι διάφοροι μικροοργανισμοί που δημιουργούνται από την κοπριά κι όχι μόνο.
Καλή επιτυχία να έχετε τις καλιεργείες σας και να απολαυσετε έναν όμορφο,καταπράσινο κι ανθισμένο κήπο!!!
Να περνάτε πάντα όμορφα με ότι αγαπάτε!!!