Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

Πανεύκολες κροκέτες γαλοπούλα-τυρί στο άψε σβήσε.

Γεια χαρά σε όλους!

Η σημερινή ανάρτηση είναι εμπνευσμένη από τα μαγειρέματα που έκανα χθες με τ' ανήψια μου και μάλιστα πρόκειται για δική τους πρόταση. Κροκέτες γαλοπούλα-τυρί στο άψε σβήσε με μηδαμινά υλικά κι έτοιμες σε χρόνο ρεκόρ! 

Μια ιδέα που ξεσήκωσαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θέλησαν να την υλοποιήσουμε παρέα. Μου την περιέγραψαν λοιπόν, πήραμε τ' απαραίτητα υλικά -τα οποία πιθανότατα τα έχετε όλα στο σπίτι σας- κι αρχίσαμε την προετοιμασία. 

Υλικά για 6 μεγάλες κροκέτες γαλοπούλα-τυρί:

9 φέτες γαλοπούλα της αρεσκείας σας

6 φέτες τυρί του τοστ της αρεσκείας σας

3 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα 

1 κούπα του τσαγιού φρυγανιά τριμμένη

σπορέλαιο για το τηγάνισμα (μισό λίτρο περίπου)

Εκτέλεση:

Στρώνουμε πάνω σε μια επιφάνεια κοπής τα υλικά του τοστ ως εξής: γαλοπούλα-τυρί-γαλοπούλα-τυρί-γαλοπούλα. Κόβουμε τις άκρες που περισσεύουν και μετά κόβουμε στη μέση το τετράγωνο που έχουμε σχηματίσει με τα υλικά του τοστ. Με βάση τη δοσολογία που σας δίνω θα βγουν 3 σετ γαλοπούλας-τυριού, που θα κόψετε στη μέση για να φτιάξετε συνολικά 6 κομμάτια. 

Προτού αρχίσουμε το πανάρισμα βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, σε άλλο τα αυγά και σε άλλο τη φρυγανιά. Έπειτα παίρνουμε ένα κομμάτι κροκέτας και το βουτάμε πρώτα στο αλεύρι. Προσέχουμε να καλυφθεί απ' όλες τις πλευρές και το χτυπάμε ελαφρώς για να φύγουν οι περίσσειες. 

Μετά το βουτάμε στο αυγό ώστε να καλυφθεί παντού και τέλος το βουτάμε στη φρυγανιά. Προσέχουμε να σκεπαστεί παντού η κροκέτα με τη φρυγανιά κι αν κάπου αυτή δεν κολλάει, ξαναπερνάμε το σημείο από το αυγό και μετά από τη φρυγανιά. 

Τοποθετούμε την παναρισμένη κροκέτα σ' ένα πιάτο κι επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες κροκέτες. Αν δεν τις τηγανίσουμε κατευθείαν τις διατηρούμε στο ψυγείο ως έχουν.

Για να τις τηγανίσουμε τοποθετούμε το σπορέλαιo σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους και αφήνουμε το λάδι να κάψει καλά. Εγώ έβαλα το μάτι στο 9. Βουτάμε με προσοχή και με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας την πρώτη κροκέτα στο λάδι και την αφήνουμε να τηγανιστεί για ελάχιστα δευτερόλεπτα, ώσπου να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Αφαιρούμε με την τρυπητή κουτάλα και τοποθετούμε την κροκέτα πάνω σε πιάτο που έχουμε καλύψει με απορροφητικό χαρτί. 

Χαμηλώνουμε ελαφρώς την ένταση της φωτιάς για να ελέγξουμε καλύτερα το τηγάνισμα (εγώ το πήγα στο 7) και συνεχίζουμε τηγανίζοντας μια μια τις κροκέτες και τις τρώμε όσο είναι ζεστές. 

Οι δικές μας έγιναν εξαιρετικές κι ενθουσίασαν μικρούς και μεγάλους! Έγιναν τραγανές απ' έξω και ζουμερές στο εσωτερικό με το τυράκι να λιώνει στο στόμα. Το μόνο κακό ήταν ότι εξαφανίστηκαν στο άψε σβήσε, έτσι ακριβώς κι όπως φτιάχτηκαν! 

Εννοείται ότι για τη σημερινή ανάρτηση υπήρξε καθοριστική η συμβολή των ανηψιών, Δημήτρη και Αλέξανδρου, οι οποίοι όχι μόνο έδωσαν την ιδέα, αλλά μαγείρεψαν, επιμελήθηκαν τις φωτογραφίες, τα βίντεο και υπήρξαν και τα μοντέλα φωτογράφισης! Στην επόμενη ανάρτηση θα σας παρουσιάσω κι ένα αέρινο κέικ που φτιάξαμε παρέα. Ως τότε να περνάτε καλά! 

Ευγενία 

1 σχόλιο:

giota είπε...

Υπέροχη συνταγή...