Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Το βιβλίο του μήνα Απρίλη: "North and South", Εκδόσεις Oxford University Press

Μην πάει ο νους σας στον Patrick Swayze και τη θρυλική σειρά "Βόρειοι και Νότιοι". Και αυτό το μήνα εστιάζουμε σε βρετανικό μυθιστόρημα αφού μετά την "Έμμα" της Jane Austen και την περίοδο της αντιβασιλείας στο Ηνωμένο Βασίλειο περνάμε στη βικτωριανή εποχή μέσα από το έργο "North and South" και τη ματιά της Elizabeth Gaskell. Μιας συγγραφέως που για τα ελληνικά γράμματα παραμένει άγνωστη μιας κι ελάχιστα έργα της είναι μεταφρασμένα ενώ για τη Βρετανία θεωρείται η Austen της βικτωριανής περιόδου. 


Η ίδια η συγγραφέας αντλεί την έμπνευση και τη θεματολογία της από τη βιομηχανική επανάσταση και την εντυπωσιακή εξέλιξη που βιώνει η πατρίδα της. Ασχολείται ιδιαιτέρως με την εργατική τάξη, το ρόλο της γυναίκας μέσα σ' αυτό το περιβάλλον αλλά και το φόβο και την αγωνία που βιώνει η βρετανική κοινωνία της υπαίθρου απέναντι στη ραγδαία αστικοποίηση κι εκβιομηχανοποίηση της χώρας. 


Μέσα σ' αυτά τα πλαίσια η μεσοαστική οικογένεια της Μάργκαρετ Χέιλ αναγκάζεται να εγκαταλείψει το νωχελικό Νότο με το φυσικό κάλλος και το ζεστό κλίμα για να εγκατασταθεί στο σχεδόν αφιλόξενο, κρύο κι άκρως βιομηχανοποιημένο Μίλτον. Τα ήθη της νέας κοινωνίας σοκάρουν τις γυναίκες τις οικογένειας. Το γεγονός ότι οι γυναίκες εργάζονται, κερδίζουν το μισθό τους και μπορούν να έχουν μια κάποια βούληση αποφάσεων και κινήσεων είναι κάτι πρωτόγνωρο. Ακόμη και μια απλή χειραψία ανάμεσα σε άντρα και γυναίκα ενώ στο Μίλτον είναι πλέον πράξη αποδεκτή και συνηθισμένη, στα μάτια της πρωταγωνίστριας Μάργκαρετ φαίνεται τόσο προσβλητικό, τόσο αταίριαστο. 


Αυτού του είδους καθημερινές παρεξηγήσεις αλλά και βαθύτερες αντιθέσεις στα θέματα θρησκείας, εξουσίας, προσωπικής ελευθερίας,  θα τη φέρουν αντιμέτωπη με τον ισχυρό και γοητευτικό Τζον Θόρντον, ο οποίος γνωρίζεται αρχικά με τον πατέρα της, με τον οποίο αναπτύσσει ένα στενό, φιλικό δεσμό. Οι αναπόφευκτες τακτικές συναντήσεις των δύο πρωταγωνιστών πυροδοτούν συνεχείς συγκρούσεις. Κανείς δε θέλει ν' ανακαλύψει τον κόσμο του άλλου, κανείς δεν θέλει να υποχωρήσει από τις πάγιες αντιλήψεις του. Όμως θλιβερές συγκυρίες θα είναι καθοριστικές ώστε να καλλιεργηθεί ο σεβασμός και η αλληλοσυμπάθεια μεταξύ τους. 



Είναι όμως και οι δύο ώριμοι ώστε να ξεπεράσουν τον εγωισμό και τις προκαταλήψεις τους για να ευοδωθεί ο έρωτας που νοιώθει ο ένας για τον άλλο;     

Όπως καταλάβατε, αυτό το κείμενο άργησε κατά πολύ να γραφτεί και ν' αναρτηθεί, αλλά δε θα μπορούσε να έλειπε το βιβλίο του μήνα Απρίλη! 

Σας αποχαιρετώ, 
Ευγενία              

2 σχόλια:

DIMI είπε...

Καλησπέρα Ευγενία μου!
Πολυ όμορφη η παρουσίαση σου!
Και το βιβλίο πολυ ενδιαφέρον ακούγεται!
Με παραπλάνησε ο τίτλος στην αρχή,νόμιζα πως ήταν η σειρά North and South!
Καλη εβδομαδα!Φιλάκια!

Mia είπε...

Το βιβλίο αυτό φαίνεται πολύ ενδιαφέρον. Θα το έχω στα υπόψη. Πολλά φιλιά, Ευγενία μου.