Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Ρύζι Στρογγανόφ στο φούρνο με κόκκινη κολοκύθα κι αποξηραμένα μανιτάρια

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ήταν αφιερωμένο σε νέες γευστικές εμπειρίες. Ένα γρήγορο ταξίδι στη Θεσσαλονίκη με αφορμή ένα γάμο μας έδωσε την ευκαιρία ν' αγοράσουμε το νέο τεύχος του Jamie Oliver από το αεροδρόμιο, αφιερωμένο ως επί το πλείστον σε φθινοπωρινές γεύσεις. Η κολοκύθα κυριαρχεί παντού, είτε λόγω εποχής είτε με αφορμή τη γιορτή του Haloween κι εμείς άλλο που δε θέλαμε να δοκιμάσουμε κάτι εντελώς διαφορετικό. 


Το πρώτο πράγμα που μας κίνησε την περιέργεια ήταν αυτό το ρύζι, το οποίο ψήνεται στο φούρνο, παίρνει τη μορφή του ριζότου, είναι χορταστικό και πανεύκολο. Μην το προσπεράσετε, δώστε του την ευκαιρία που του αξίζει. Πραγματικά, είναι κι εξαιρετική ιδέα για τα γιορτινά τραπέζια που όλοι μας θέλουμε να σερβίρουμε κάτι πρωτότυπο. 


Τα υλικά για 4 άτομα είναι:
800 γρ. κόκκινη κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε μικρά κομμάτια
2 κόκκινα ξερά κρεμμύδια, τεμαχισμένα σε μέτρια κομμάτια
ελαιόλαδο
1 κουταλάκι πάπρικα καπνιστή
15 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια porcini
300 γρ. μακρύκοκκο ρύζι (εγώ προτίμησα άγριο)
25 μλ. μπράντι ή κάτι παρεμφερές
150 μλ. κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
30 γρ. παρμεζάνα τριμμένη 
ένα ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
10 μικρά αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα
1 μικρό σκόρδο τριμμένο

Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Τοποθετούμε σε βαθύ ταψί την κολοκύθα και τα κρεμμύδια, τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με την πάπρικα, αλατοπιπερώνουμε κι ανακατεύουμε καλά. Ψήνουμε στο φούρνο για 30-40 λεπτά, μέχρι η κολοκύθα να έχει μαλακώσει αρκετά. Δοκιμάζουμε μ' ένα πιρούνι να δούμε αν τρυπιέται εύκολα ώστε να σιγουρευτούμε.

Στο μεταξύ, βράζουμε νερό σ' ένα μεσαίο μπρίκι, τοποθετούμε τα μανιτάρια σ' ένα πυρίμαχο μπολ και τα σκεπάζουμε με το βραστό νερό. Μετά από 10 λεπτά τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. 

Αφού έχει ψηθεί η κολοκύθα, αποσύρουμε το ταψί από το φούρνο και προσθέτουμε τα μανιτάρια και το ρύζι. Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά το μπράντι μέσα σ' ένα ρηχό τηγανάκι για 30 δεύτερα και μ' ένα σπίρτο το κάνουμε φλαμπέ (προσοχή με τη φωτιά). Αφού σβήσει η φωτιά ρίχνουμε το ποτό πάνω από το ρύζι. 

Ανακατεύουμε καλά την κρέμα γάλακτος μαζί με την παρμεζάνα σ' ένα μπολ και περιχύνουμε το μείγμα πάνω από το ρύζι. Προσθέτουμε και 400 μλ. νερού, ανακατεύουμε όλα τα υλικά και βάζουμε το ταψί ξανά στο φούρνο. Μαγειρεύουμε το φαγητό για 30 περίπου λεπτά, ώσπου ν' απορροφηθεί όλο το νερό και να έχει μαγειρευτεί το ρύζι. Εγώ πρόσθεσα άλλες δυο φορές νερό μέχρι να βράσει το ρύζι, οπότε σας συστήνω να το παρακολουθείτε προς το τέλος το φαγητό.    

     
Στο μεταξύ αναμιγνύουμε σε μπολ το σκόρδο με τ' αγγουράκια και το μαϊντανό. Αφού γίνει το φαγητό, το βγάζουμε από το φούρνο, πασπαλίζουμε με το μείγμα του σκόρδου και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Προσωπικά το τελευταίο στάδιο μου φαινόταν αδιάφορο αλλά πραγματικά παρατήρησα ότι αναδεικνύει τις γεύσεις.



Βέβαια, δε θα μπορούσε να λείψει κι ένα γλυκό κι αυτή τη φορά η μηλόπιτα είχε την τιμητική της. Παρέα με τ' απαραίτητα σύνεργα έκοψα 215 τετράγωνα με λευκό φόντο για ένα πάπλωμα που βρίσκεται στα σκαριά. 



Δεν μπορείτε να πείτε, γεμάτο το Σαββατοκύριακο, ε;
Φιλάκια πολλά, 
Ευγενία

   

4 σχόλια:

Marie-Anne είπε...

215 τετράγωνα!!!!!!!! Με το καλό να αρχίζεις να ράβεις!!!!!
Και μιάς και άρχισα από το τέλος, υπέροχη η μηλόπιτά σου, λέω να φτιάξω μία αύριο - αλλά και το ρύζι Στρογγανόφ μου φαίνεται πολύ καλό! Ευχαριστούμε για την συνταγή!!!
Φιλάκια πολλά!

DIMI είπε...

Λατρεύουμε Jamie Oliver και οι συνταγές του εκπληκτικές Ευγενία μου!
Ήμουν τυχερή να ειμαι στο grand opening του νέου εστιατορίου του Jamie ,στην Χάγη,τον Αύγουστο!
Λάτρεψα την συνταγή σου αλλα και την σπέσιαλ μηλόπιτα σου!!
Ανυπομονώ να δω το νέο σου project!Kαλή συνέχεια!
Πολλα φιλάκια!!

Mia είπε...

Ευγενία μου, ευχαριστούμε για την όμορφη συνταγή. Ανυπομονώ να δω το υπέροχο παπλωματάκι που ετοιμάζεις. Πολλά φιλιά, φίλη μου.

Sunday at Home | Κυριακή στο σπίτι είπε...

Wow μιλάμε για μπόλικη δουλειά! Νοστιμότατη φαίνεται η συνταγή!