Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Πλέκω, αλλά τί πλέκω;;;

Ποιός να μου το' λεγε ότι θα έφτανε κάποια στιγμή που θα έπλεκα καλάθι;;; Ομολογώ ότι δεν υπήρξε ποτέ μου διακαής πόθος να μάθω την καλαθοπλεκτική τέχνη αν και με ξετρελαίνουν όλα τα ψάθινα καλάθια με το υπέροχο, ρουστίκ τους ύφος!


Για να μην σας τα πολυλογώ όμως, ρίχνοντας τις προάλλες μια ματιά στο ΣΟΥΛΟΥΠΩΣΕ ΤΟ πέφτει το μάτι μου ακριβώς εδώ πάνω και μένω με ανοιχτό το στόμα!! Μεγαλύτερη αρχικώς ήταν η έκπληξή μου όταν κατάλαβα ότι αυτά τα αντικείμενα -τα πολύ κοινά και καθημερινά, που τα βλέπουμε σε όλα τα μαγαζιά- είναι φτιαγμένα κατά βάση με χαρτί! Πάτησα από περιέργεια το βιντεάκι που δείχνει πώς φτιάχνεται μια καρδιά και με εξίταρε πολύ ο τρόπος. Μεταξύ μας αυτό το είδος ανακύκλωσης το βρήκα εξαιρετικά χρηστικό κι αποδοτικό. Από μια απλή εφημερίδα να βγαίνει ένα ωραίο διακοσμητικό που το έφτιαξες μόνος σου!


Μετά η πορεία είναι αρκετά προβλέψιμη. Εψαξα στο youtube βιντεάκια με το όρο paper wicker κι έπεσα πάνω σε αυτό το καλάθι. Ο πόθος για να δοκιμάσω την τεχνική πλέον έγινε διακαής και φεύγοντας από το σούπερ μάρκετ πήρα και δυο φυλλάδια με διαφημιστικά προϊόντα για πρώτη ύλη. Το βράδυ καθώς άκουγα μια εκπομπή στην τηλεόραση έφτιαχνα χάρτινα καλάμια. Την επόμενη μέρα ήμουν έτοιμη για πλέξιμο!!!


Έβαλα το βιντεάκι με τον Ινδό κυριούλη, έβλεπα κι έπλεκα. Στην πράξη κατάλαβα ότι αν το χαρτί δεν ήταν ιλουστρασιόν θα πλεκόταν πιο εύκολα το καλάθι μου χωρίς μεγάλα κενά, αλλά δεν πτοήθηκα λεπτό. Το έφτιαξα τόσο ψηλό όσο μου επέτρεπε ο αριθμός των καλαμιών, το στερέωσα όπως έλεγαν οι οδηγίες κι έμεινε το καλάθι με τα μανταλάκια ώσπου να στεγνώσει η κόλλα. 


Τελική φωτογραφία δεν πρόλαβα να το βγάλω, αλλά είναι τέλειο! Όχι γιατί είναι πραγματικά άρτιο, αλλά γιατί από το τίποτα έπλεξα ένα ολόκληρο καλάθι!!! Εννοείται ότι τώρα θα πέσουν θύματα στα χέρια μου πολλές εφημερίδες! Και λίγο προτού σας αφήσω, έψαξα να βρω από περιέργεια τί σημαίνει η λέξη wicker κι έμαθα ότι σημαίνει "ψάθα", "ψάθινος".


Εσείς τη γνωρίζατε αυτή την τεχνική; Τί λέτε, θα τη δοκιμάζατε;;

Σας αποχαιρετώ για την ώρα!
Ευγενία       

9 σχόλια:

Ελένη Φλογερά είπε...

Ωραίο έγινε! Την έχω δει την τεχνική, αλλά δεν το έχω τολμήσει ακόμη.
Καλή συνέχεια στην καλαθοπλεκτική!

Marie-Anne είπε...

Καλή συνέχεια, Ευγενία μου!!!! Τώρα που άρχισες είμαι σίγουρη πως θα φτιάξεις πολλά καλαθάκια!!! Την γνώρισα την τεχνική πριν από 5 χρόνια από μιά κυρία Βουλγάρα που φρόντιζε την μαμά μου και τον ελεύθερο χρόνο της έπλεκε διάφορα καλαθάκια με αυτό τον τρόπο.

Ευαγγελία Βλασσοπούλου είπε...

Για πες λεπτομέρειες...αξίζει τόσο κόπος? Είναι δύσκολο? εκ του αποτελέσματος πάντως πιστεύω ότι αξίζει κ με το παραπάνω...

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Λοιπόν, Ευαγγελία δεν έχει και τόσο κόπο, όσο ίσως φαίνεται. Άπαξ και φτιάξεις 5-6 καλάμια έχεις βρει το ρυθμό σου και γίνονται γρήγορα. Μετά το πλέξιμο είναι κι αυτό απλό, αφού ουσιαστικά κάνεις την ίδια κίνηση σχεδόν όλη την ώρα. Δοκίμασέ το, νομίζω θα σου αρέσει!

LitsArt είπε...

το αποτέλεσμα είναι υπέροχο αλλά μόνο που βλέπω πόση υπομονή χρειάζεται....

Katrina είπε...

Μπράβο πολύ όμορφο έγινε με ξεσήκωσες λέω να το επιχειρήσω!!!!!!!! Καλή συνέχεια!!!!!!!

nikol είπε...

Ναι είναι υπέροχη τεχνική !! Το έχω κάνει , έχω βάψει τα καλάθια μέ κάσια και φαίνονται σαν ψάθινα αλλά και με χρώματα !! Να το συνεχίσεις γιατί από τίποτα φτιάχνεις πολύ ωραία έργα!!!Κοίτα αν θες!!dimiourgiesstoxeri.blogspot.gr/search/label/εφημερίδες.

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Νικόλ, έχεις πολύ δίκιο! Κι εμένα με ενθουσίασε το γεγονός ότι από ένα τόσο απλό υλικό φτιάχνεις όμορφα και χρηστικά καλάθια!!! Είδα και τις δικές σου δημιουργίες και πολύ μου άρεσε ο τρόπος που τα έβαψες! Πραγματικά νομίζεις ότι είναι ψάθινα!!!

Sunday at Home | Κυριακή στο σπίτι είπε...

Μιλάμε για μεγάλη υπομονή! Μπορεί βέβαια να λειτουργήσει και ως αγχολυτικό!