Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Πάνινοι κύβοι: ένα παιγνίδι που αναπτύσσει τις αισθήσεις και τις κινητικές δεξιότητες του νήπιου

Γεια σας φίλοι μας!!!

Για όσους παρακολουθούν το μπλογκ μας εδώ και καιρό ίσως θυμούνται ότι οι πρώτες απόπειρες για κατασκευή υφασμάτινου κύβου προέκυψαν με από μια ιδέα για παιδικές μπομπονιέρες. Το κίνητρο ήταν μεγάλο μιας και θα ήμουν εγώ η νονά και δεν μπορούσα να αρνηθώ τέτοια πρόκληση!!!!

Οι μπομπονιέρες ράφτηκαν κι εν τω μεταξύ ετοιμάστηκαν και πολλοί άλλοι κύβοι για να γίνουν δωράκια, αλλά πλέον ήθελα και μια εξέλιξη... 


Όσο μεγάλωνε η ανηψιά μου άκουγα την Ευαγγελία να μιλάει για αδρή και λεπτή κινητικότητα, για διάφορες μικρές, σταδιακές κατακτήσεις που έκανε η μπέμπα με τη συμβολή των εκπαιδευτικών παιγνιδιών της. Μάλιστα η ίδια μου είχε επισημάνει ότι πολλές craftes κατασκεύαζαν κύβους βάζοντας και πολλά κορδελάκια που βοηθούσαν στην ανάπτυξη των κινητικών ικανοτήτων των μωρών. Αρχικά δεν ενθουσιάστηκα, μου φαίνονταν παραφορτωμένοι με αυτό τον τρόπο οι κύβοι. Προτιμούσα τη δική μου, λιτή εκδοχή!! 

Παραλαμβάνοντας όμως τα νέα μου υφάσματα και θέλοντας να τα δοκιμάσω με ένα μικρό project σκέφτηκα εναλλακτικά: να συνδυάσω διάφορες ποιότητες υφασμάτων, ζωντανά χρώματα, ποικιλία από κορδέλες και κουδουνάκια ώστε οι κύβοι να προσφέρουν πλούσια ερεθίσματα για την ανάπτυξη της όρασης, της ακοής, της αφής, της αδρής και λεπτής κινητικότητας και το συντονισμό των κινήσεων του σώματος. Και βέβαια όλα αυτά μέσα από άφθονο παιγνίδι, με κύβους να εκτοξεύονται δεξιά κι αριστερά και μωρά να κινούνται καταπάνω τους για να τους ξαναπιάσουν και πάλι από την αρχή (βλέπετε μπέμπα)!!


Ανοίχτηκαν όλα τα κουτιά με τα υφάσματα και ξεπρόβαλαν ζωηρά, σταμπωτά βαμβακερά (cotton), χουχουλιάρικα φανελένια (flannel), φέλτ (felt) και φλις (fleece) και τα ολοκαίνουργια κοτλέ (corduroy), τα οποία ήταν και η αφορμή της παραγγελίας μου.  


Και ιδού το αποτέλεσμα! Δεν το κρύβω, ενθουσιάστηκα κι έφτιαξα επιτόπου άλλους δύο για να το σιγουρέψω το project και να χρησιμοποιήσω περισσότερα νέα υφάσματα! Και είναι γεγονός, οι κορδέλες έχουν πολύ ενδιαφέρον!!



Τώρα ονειρεύομαι και νέες παραλλαγές!    


8 σχόλια:

ΕΛΕΝΑ είπε...

Τέλεια, τέλεια, τέλεια!
Χαρούμενα χρώματα, όμορφα υφάσματα, άψογη δουλειά!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!

EVAGELIA VRETTOU είπε...

αδερφάκι μου, είναι καταπληκτικοί! Τα νέα σου υφάσματα σου έδωσαν πολλή έμπνευση! Δεν έχω λόγια! Και η μπέμπα κάνει ατελείωτα παιχνίδια με τους κύβους της όσο μεγαλώνει! Από το να αναγνωρίζει τις εικόνες και να το μετατρέπει σε μπάλα για να βάλει "γκοοοοοοοολ", μέχρι να τους τοποθετεί στη σειρά σύμφωνα με τη ... δικής της μωρουδιακή λογική!

Gina-Teta είπε...

Καλημέρα κορίτσια. Άλλη μία φανταστική δουλειά σας. Πολύ όμορφα χρώματα και ο συνδυασμός των υφασμάτων καταπληκτικός!

DIMI είπε...

Πάρα πολύ όμορφα!!!Ωραία χρώματα,υπέροχα σχέδια καί υφάσματα!!!Μού άρεσαν πολύ οι κουκουβάγιες!!Καλή Κυριακή!!!Φιλάκια!!!

Δημιουργία είπε...

Όμορφοι και αυτοί οι κύβοι!

Ερμιόνη είπε...

Είναι πανέμορφοι και πράγματι τα πιτσιρίκια ενθουσιάζονται με τα όμορφα χρώματα και τα χαρούμενα σχέδια!
Φιλιά!

Unknown είπε...

είναι όντως τόοοσο όμορφα, εδώ φτιάχνουν τη διάθεση των μεγάλων που τα βλέπουν, δε θα ξετρελαθούν τα πιτσιρίκια? Καλή συνέχεια!!

Κατερινα είπε...

Υπέροχοι κυβοι... Υπέροχες ιδέες... Μπράβο !!!