Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Το ταξίδι στο Πιεμόντε συνεχίζεται...

Σε συνέχεια της χθεσινής ανάρτησης και με την ιδέα να φιλοξενήσουμε ένα μικρό αφιέρωμα στις τοπικές κουζίνες της Ιταλίας συνεχίζουμε το ταξίδι μας στο Πιεμόντε.



Απ'όσο καταλαβαίνω στην Ελλάδα το Piemonte δεν πρωτοστατεί στις ταξιδιωτικές προτιμήσεις μας, αλλά δεν έχουμε συνείδητοποιήσει πόσα πολλά έχει προσφέρει αυτό το γεωγραφικό διαμέρισμα στην Ιταλία και παγκοσμίως σε επίπεδο γαστρονομίας και οικονομίας. Πού να αναφερθούμε; Στις σοκολατοβιομηχανίες των Caffarel και Ferrero;


nutella φουντουκιού και χάσαμε το νού...


Στις τρούφες και τα άλλα άγρια μανιτάρια, τους καρπούς όπως φουντούκια, κάστανα... Τα κρασιά όπως Barolo, Barbaresco και Barbera, τους αφρώδεις οίνους από το Asti και το μερμούτ Martini; Και φυσικά τα τυριά σαν την Gorgonzola και Castelmagno!




εντυπωσιακό το χρώμα του Moscato d' Asti
γλυκό κρασί με υπέροχη γεύση


Το Piemonte όμως το διαπερνά και ο Po, δηλαδή ο ποταμ
ός Πάδος, με αποτέλεσμα να καλλιεργούνται στους ορυζώνες ποικιλίες όπως: Roma, Balilla, Vialone, Arborio.


Στο Piemonte συναντούμε ωστόσο και πολύ ραφιναρισμένες γεύσεις σαν αυτές των μπισκότων savoiardi (γνωστά εδώ ως σαβαγιάρ) και grissini (τα κριτσίνια μας). Και η κρέμα zabaione από δω μας ήρθε. Αυτές οι εκλεπτισμένες γεύσεις οφείλονται κατά βάση στη δυναστεία των Savoia, η οποία μεσουρανούσε πριν 800 χρόνια και στην οποία περιλαμβάνονταν εδάφη της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ελβετίας. Οι ικανότατοι σεφ του βασιλείου έκαναν τα πάντα για να ευχαριστήσουν τους βασιλιάδες τους με αποτέλεσμα να αφήσουν σ' εμάς παρακαταθήκη τέτοιες υπέροχες γεύσεις.

Στο δια ταύτα της σημερινής ανάρτησης, σήμερα σας έχουμε δυο συνταγούλες γλυκές, γλυκές.


Savoiardi
Θα μας πείτε γιατί να τα φτιάξετε αφού υπάρχουν έτοιμα στο εμπόριο; Ε, μα γιατί είναι καλύτερα, γιατί ξαφνικά ξεμείνατε και θέλετε όπως και δήποτε να φτιάξετε ένα tiramisu, ε βρείτε μια αφορμή μόνοι σας στο κάτω κάτω!


Υλικά:
3 αυγά
100 γρ. ζάχαρη (μισό φλυτζάνι)
90 γρ. αλεύρι (μισό φλυτζάνι)
αλάτι
μια κουταλιά κοφτή βούτυρο
30 γρ. ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:
Χωρίζουμε τα αυγά και σε μπωλ χτυπάμε τους κρόκους με 1/3 φλ. ζάχαρη μέχρι να αρχίζει το μίγμα να γίνεται αφράτο. Σταδιακά προσθέτουμε 1/3 φλ. αλεύρι και μια πρέζα αλάτι κι ανακατεύουμε. Σε άλλο μπωλ χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και απαλά την προσαρμόζουμε στο μίγμα των κρόκων. Βουτυρώνουμε ένα ταψί με το βούτηρό μας και πασπαλίζουμε με αλεύρι. Γεμίζουμε ένα κορνέ (με οπή 14mm) με το μίγμα μας και σχηματίζουμε μπαστούνια 10 εκατοστών. Αφήνουμε ανάμεσα αρκετό κενό, γιατί θα φουσκώσουν. Αναμιγνύουμε την


εναπομείνασα ζάχαρη με την άχνη και πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα τα savoiardi.
Περιμένουμε 10 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί το μίγμα και ξαναπασπαλίζουμε. Περιμένουμε για λίγα λεπτά ακόμα και στο μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς. Ψήνουμε τα μπισκότα μέχρι να χρυσίσουν, τα βγάζουμε από το φούρνο και προσεχτικά τα τοποθετούμε σε σχάρα μέχρι να κρυώσουν.


Bonet



Πρόκειται για μια πυχτή, καραμελωμένη κρέμα

Υλικά:
2 κρόκοι
130 γρ. ζάχαρη
50 gr. Amaretti μπισκότα
2 κουταλιές της σούπας κακάο
250 μλ. γάλα
1 ποτηράκι ρούμι

Εκτέλεση:
Χτυπάμε τους κρόκους με 100γρ. ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Θρυμματίζουμε τα Amaretti και τα προσθέτουμε στους κρόκους. Προσθέτουμε και το κακάο, το γάλα και το ρούμι και ανακατεύουμε ώσπου να γίνει ένα κρεμώδες κι απαλό μίγμα. Καραμελώνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και καλύπτουμε με αυτή τα τοιχώματα και τον πάτο μιας φόρμας. Τη γεμίζουμε με την κρέμα και την ψήνουμε σε μπεν-μαρί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα. Προσέχουμε να μην έρθει σε βρασμό το νερό προσθέτοντας κάθε τόσο χλιαρό. Βγάζουμε τη φόρμα από το φούρνο, την αφήνουμε για 15 λεπτά και μετά την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και τη σερβίρουμε. Τρώγεται είτε ζεστή είτε κρύα!

14 σχόλια:

para-kelsoscooks είπε...

Τι μας κάνετε κορίτσια, τι μας κάνετε!!! Τα γευστικά χτυπήματα είναι απανωτά και πως θα τα αντέξουμε. Και η λιχούδα της ...παρέας πως να αντέξει;

Eυθυμία Κάρμη είπε...

Πραγματικά...συμφωνώ με την φίλη μας para-kelsoscooks !!!!!
Ευγενία μου, αυτό λέγετε ψυχολογικός πόλεμος!!!
Να το βλέπεις , να το λαχταράς και να μην μπορείς να το ΦΑΣ!!! Πω πω πω!!!!!!!!!!

ΧΑΡΑ είπε...

ρατώ την ανάρτηση στ Αγαπημένα καθότι το πάθος δεν κρύβεται (και δεν τ αφήνετε να καταλαγιάσει) κρατώ επίσης τη συνταγή για τα μπισκοτάκια αλλά το γλυκό το προσφέρω στη συμμαθήτριά μου Παράκελσο,μήπως μπουκώσει το στόμα της και δεν ασχολείται μαζι μου.
Ηπια στην υγειά σας (άσπρο πάτο μιλάμε) το χθεσινό becerin!!!ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΛΥΚΕΣ.
Η λιχούδα της παρέας (τιμή μου και καμάρι μου!)

Νίκη είπε...

Σλουρπ!
Συνεχίστε κορίτσια ,συνεχίστε... Έχουμε γερή κράση εμείς ,αντέχουμε! Που και να υποτροπιάσουμε και να φάμε και κανένα (ή δυο ή τρία) γλυκάκι δε χάλασε κι ο κόσμος πια!!

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Τι να γίνει κορίτσια, η Ιταλία είναι γεμάτη νοστιμιές. Οχι ότι δεν είναι και η Ελλάδα, όμως στην Ιταλία ξέρουν κι από προώθηση...Εγω θα μείνω πιστή στην υπόσχεση κι αύριο θα σας ταξιδέψω σ'αλλο μέρος!!!Νέες γεύσεις, νέες εμπειρίες.

Unknown είπε...

Καλησπέρα Ευγενία...Πολύ ωραία ανάρτηση...μπράβο!!!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Ευγενία μου με έχεις αφήσει πραγματικά άφωνη με αυτήν σου την ανάρτηση, τόσο με τις πληροφορίες που μας δίνεις, όσο και με τις νοστιμιές που μας σερβίρεις!!
Χίλια μπράβο!!!
Φιλάκια!

το χειρότεχνο είπε...

μμμμ ωραιες συνταγες!!!!! για να φτιαξω καμια

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Να 'στε καλά!! Μη νομίζετε, διάβασα! Ανοιξα τα βιβλία μου κι ανασκουμπώθηκα.

love2love είπε...

ποσο σε λατρευω σημερα ξερεις; πολυυυυυυυυυυυοτιειναι ιταλικο το αγαπω το εχεις καταλαβει ε;

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Τη δέχομαι την έξαρση λατρείας που νοιώθεις σήμερα!! Η ομάδα των ιταλόπληκτων αυξάνει και το δηλώνει μάλιστα!!

mirsini's creations είπε...

Μπραβο Ευγενια!!!! Τελεια αναρτηση με πολλες πληροφοριες!!!!! Εγω ειμαι ασχετη απο μαγειρικη, μονο τα βασικα ξερω! Ποσο μαλλον απο ζαχαροπλαστικη!!! Παντως φαινονται πολυ λαχταριστα, ειδικα το Bonet!! Ευτυχως που εχω κι εσας αμα ποτε αποφασισω να φτιαξω κανα γλυκακι!! Παντως μαθαινω πολλα απο εσας!!!!
Καλημερα και πολλα φιλια!!!!
υ.γ: Φιλακια και στην αδερφη σου ! Ποτε θα γυρισειιιιιι;;! :ο))

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Γλυκιά Μυρσίνη, όπου να 'ναι κοντεύει ο καιρός. Μέχρι την Τετάρτη θα έχουν επιστρέψει. Καιρός να ξανασυναντηθούμε, ε;

Amici S.Demetrio Bologna είπε...

il tuo blog e' fantastico!hai ragione.l'italia sa promuovere i suoi prodotti.la cucina greca pero' e' piu sana, bilanciata, complessa.