Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Δύο ιδιαίτερες τεχνικές φύτευσης βολβών

Είναι γεγονός, τα λουλούδια θέλουν την περιποίησή τους, το χάδι τους για να μας αποζημιώσουν και η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε όλοι ούτε πολύ ελεύθερο χρόνο ούτε ίσως και ιδιαίτερο μεράκι. Αρέσει όμως σε όλους μας να τα θαυμάζουμε! Και είναι πράγματι εύκολο να θαυμάζουμε τα δικά μας λουλούδια, αρκεί να τα φέρουμε στα μέτρα μας.

Μια πρώτη ιδέα είναι να φυτέψουμε βολβούς ακολουθώντας την τεχνική "λαζάνια". Ναι, ναι, όπως το ακούτε! "Bulb lasagna" αγγλιστί ή "layered bulbs" και βγάζει όντως νόημα, γιατί οι βολβοί φυτεύωνται σε στρώσεις!! Ρίξτε μια ματιά.


Η λογική έχει ώς εξής: στον πάτο της γλάστρας φυτεύουμε τους βολβούς που θα ανθίσουν
τελευταίοι, πιο πάνω αυτούς που θα ανθίσουν νωρίτερα, και στην επιφάνεια της γλάστρας αυτούς που θα ανθίσουν πρώτοι και καλύτεροι. Γιατί να το κάνουμε όλο αυτό; Επειδή θα έχουμε μια γλάστρα ολάνθιστη από το Μάρτη μέχρη και το Μάη, να μας γεμίζει εκπλήξεις, χρώμα κι άρωμα. Επίσης, αν δεν έχουμε ιδιαίτερο χώρο ή βαριόμαστε τα πολλά πολλά, ξεμπερδεύουμε με μια γλάστρα!

Η δεύτερη τεχνική είναι εκείνη της υδροκαλλιέργειας. Πέρυσι συνάντησα για πρώτη φορά αυτά τα ειδικά ανθοδοχεία και φέτος έχουν ξεπροβάλλει σε όλα τα καταστήματα κηπουρικής.

Η τεχνική αυτή λειτουργεί ως εξής: γεμίζουμε το ειδικό δοχείο με νερό μέχρι το λαιμό του. Από πάνω τοποθετούμε το βολβό (αμαρυλλίδα ή υάκινθο) και προσέχουμε να βρέχεται αυστηρά μόνο η κάτω επιφάνειά του. Διατηρούμε το ανθοδοχείο εντώς σπιτιού και σε σκιερό μέρος. Καθώς θα περνούν οι μέρες θα αναπτύσσονται οι ρίζες του φυτού. Ελέγχουμε τακτικά για να συμπληρώνουμε το νερό ως το σωστό ύψος. Η αλήθεια είναι ότι αν διαθέτουμε κάποιο δοχείο με στενό στόμιο κάνει εξίσου καλή δουλειά. Αυτή η τεχνική όπως βλέπετε δε χρήζει ιδιαίτερων περιποιήσεων και μπορούμε να έχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα μέσα στο χώρο μας σαν κι αυτά...

9 σχόλια:

Effie's Sweet Home Designs είπε...

ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΛΒΟΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΟΜΟΡΦΑ ΑΝΘΗ! ΜΠΡΑΒΟ!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Φοβερές ιδέες και οι δύο!!!
μπράβο για τις ιδέες που μας δίνετε κορίτσια!!!
Φιλιά!

Unknown είπε...

αγαπώ βολβούς, αγαπώ!!! και οι πληροφορίες κατατοπιστικότατες!!!
μπράβο!!!

Eυθυμία Κάρμη είπε...

Να είσαι καλά, και είχα βολβούς που δεν ήξερα ακριβώς πως να τους φυτέψω!!!! Σ'ευχαριστούμε και μπράβο για τις τόσο πολύτιμες πληροφορίες σου!!!!!!!

Εύη είπε...

Πάντα περνά η εποχή των βολβών και το ξεχνάω να φυτέψω και μετά ζηλεύω όταν βλέπω να έχουν ανθήσει σε άλλα μπαλκόνια .... Οπότε ευχαριστώ πολύ που μου το θυμίσατε!!!!!!

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Ευχαριστούμε κορίτσια! Οι βολβοί είναι τόσο αξιόπιστοι που αξίζει τον κόπο η προσπάθεια!

A BRIT GREEK είπε...

Brilliant, I love this! I like to put my green fingers to use.
x.o.x.o

Unknown είπε...

σας ευχαριστουμε κοριτσια για τις οδηγιες..θα τις εφαρμοσω

Katrina είπε...

Ευχαριστουμε για της πληροφοριες!!!!!Να εισαι καλα!!!!!!!!