Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

καθετος κηπος λαχανικων και λουλουδια του καλοκαιριου

Το προηγούμενο Σάββατο η βόλτα μας στο κέντρο της Αθήνας μας έβγαλε στην Ευριπίδου, γεγονός που σημαίνει ότι το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να επισκεφτούμε τα μαγαζιά με τα λουλούδια. Προμηθευτήκαμε βολβούς για μα φυτέψουμε φρέσκα κρεμμύδια στις ζαρντινιέρες μας, σπόρους πιπεριάς τσίλι, λουίζα και φασκόμηλο για να εμπλουτίσουμε τη συλλογή με αρωματικά, που έχουμε δημιουργήσει κι ενθουσιαστήκαμε δεόντως με το φύτρο φραουλιάς που βρήκαμε, ενώ αγοράσαμε τρία διαφορετικά είδη πεόνιας και πολύχρωμες κάλλες. Όταν ανακαλύψαμε τα μαγαζιά με αυτά τα φυτά δε μπορέσαμε να αντισταθούμε μπροστά στην ποικιλία που πρόσφεραν, γιατί κατά τη γνώμη μας είναι κάπως δύσκολο να βρούμε το πλήθος των φυτών, που διαθέτουν τα καταστήματα του εξωτερικού, ακόμη και τα διαδικτυακά!

Τη φραουλιά μας προτιμήσαμε να τη φυτέψουμε σε ζαρντινιέρα, πρώτον γιατί πολλαπλασιάζεται εύκολα με παραφυάδα και δεύτερον για να μην ακουμπά ο καρπός της στο χώμα (σαπίζει εύκολα ή τον τρώνε τα σκουλήκια). Επίσης, θα αποτελέσει βασικό φυτό του κάθετου κήπου που θέλουμε να δημιουργήσουμε.

Ο κάθετος κήπος είναι ένας πολύ έξυπνος και όμορφος τρόπος για να εκμεταλλευτούμε τους τοίχους όταν δε διαθέτουμε μεγάλη επιφάνεια κήπου. Εμείς κάναμε μια αυτοσχέδια κατασκευή αξιοποιώντας με εναλλακτικό τρόπο έτοιμους, ξύλινους φράχτες που αγοράσαμε. Τους στερεώσαμε κατακόρυφα στον τοίχο με ούπα και μετατράπηκαν σε ωραία στηρίγματα για τις κρεμαστές γλάστρες μας. Ο κάθετος κήπος μας θα περιλαμβάνει συν τοις άλλοις ντοματίνια, πιπεριές τσίλι, αγγουράκια και γενικώς ό, τι λαχανικό μπορεί να ευδοκιμήσει σε γλάστρες!


Τις κάλλες τις φυτέψαμε πίσω από τα γεράνια για να δημιουργήσουν ένα χρωματικό παιγνίδισμα και για να έχουν χώρο να πολλαπλασιαστούν με άνεση στο μέλλον. Τέλος, τις πεόνιες τις φυτέψαμε σε ημισκιερή θέση, γιατί το συγκεκριμένο είδος δεν αγαπά ιδιαιτέρως τον ήλιο. Εν τω μεταξύ, τις φυτέψαμε ανά 50 πόντους, δεδομένου του ότι είναι θαμνώδη φυτά και θέλουν το χώρο τους.

12 σχόλια:

foufoula89 είπε...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ..ΩΡΑΙΑ ΙΔΕΑ ...ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΕΤΟ ΦΡΑΧΤΗ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΧΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ...ΚΑΛΟ ΣΑΒ.ΚΥΡ....

Νίκη είπε...

ΠΟΛΥ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΙΔΕΑ Ο ΚΑΘΕΤΟΣ ΚΗΠΟΣ .ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΚΗΠΟ ΣΕ ΜΙΣΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΟ! ΜΠΡΑΒΟ ΚΟΡΙΤΣΙΑ!

Happy Kathy είπε...

Polu omorfo to apotelesma,mprabo sas!!!

lourdi lourdaki είπε...

ΤΕΛΕΙΑ ΙΔΕΑ!!!ΜΠΡΑΒΟ!!ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΝΑ ΤΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΝΘΙΣΜΕΝΑ!!
ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!!

misirlouka είπε...

φανταστικη ιδεα!!!!!!!!!!!!!!!
καταπληκτικοοοοοοοο!!!!!
Σ ευχαριστω για την ομορφη και πολυ πρακτικη ιδεα!!Σκοπευω να διαμορφωσω το μπαλκονι μου και νομιζω οτι θα με βολεψει πολυ!

ιρινι είπε...

Εξαιρετική ιδέα κορίτσια!!!!Οσες εχουμε πρόβλημα χώρου ,θα αξιοποιήσουμε την πρόταση σας το συντομότερο!!!
καλό βράδυ!!!!

lourdi lourdaki είπε...

ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΜΟΥ!!!

kot-itsa είπε...

ax k egw elpizw mexri to kalokairi na exw prolabei na ftiajw to mpalkoni mou!!!

lourdi lourdaki είπε...

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ!!
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΣΑΣ ΒΛΕΠΩ ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ!..
ΤΑ ΦΙΛΙΑ ΜΟΥ!!

Nells είπε...

thank you for your comment!
ax makari na eixa upomoni kaito xwro na kano kati tetoio!!bravo..
kisses!!

sim only deals είπε...

wow.....what a great idea

vailie είπε...

Αψογη ιδέα!!!Έτσι θα βαλω κι αλλες ΓΛΑΣΤΡΕΣ!!!!YES!!!