Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

πώς να στρώσω το εορταστικό τραπέζι



Για το "σωστό" στρώσιμο ενός εορταστικού κι επίσημου τραπεζιού έχει γίνει πολύ λόγος κι όχι άδικα!
Σίγουρα, ένα ξεχωριστό, αρμονικά στημένο και διακοσμημένο τραπέζι, όχι μόνο δε θα περάσει απαρατήρητο, αλλά θα προσδώσει και μια νότα ζεστασιάς, θαλπωρής και αρχοντιάς που το απαιτούν, άλλωστε, και οι γιορτινές μέρες. Να είστε σίγουρες ότι όσο περισσότερο προσπαθήσετε για να στήσετε το εορταστικό σας τραπέζι, τόσα θα είναι και τα σχόλια ενθουσιασμού και ικανοποίησης από τους καλεσμένους. 


Μπορεί να σας φανεί ότι ίσως το παρακάνετε με την επισημότητα, αλλά να ξέρετε ότι κανείς δεν την αρνείται τέτοιες μέρες, το αντίθετο μάλιστα... Όπως  και να ΄χει, μπορεί να υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι κανόνες, που απομένει σε εσάς να τους προσαρμόσετε στα γούστα σας, το χώρο σας και τις οικονομικές δυνατότητές σας (αμάν με αυτή την κρίση!).


Ας δούμε μερικά σημαντικά σημεία που θα διαφοροποιήσουν την όψη του τραπεζιού:


-Επιλέξτε το χρώμα που θα θέλατε να κυριαρχεί για να φτιάξετε μια αρμονική βάση για το τραπέζι. Το λευκό, το κόκκινο, το χρυσό και το ασημί είναι τα πλέον εορταστικά, χωρίς όμως να εξαιρούνται και άλλα χρώματα που μπορεί να κάνουν πιο μοντέρνο το ύφος και να ταιριάζει καλύτερα στο συνολικό στολισμό σας. Τα στοιχεία που μπορεί να έχουν από το κυρίαρχο χρώμα που θα επιλέξετε είναι: τα υφάσματα (τραπεζομάντηλο, τραβέρσα, πετσέτες,εξ ολοκλήρου ή οι λεπτομέρειές τους), οι λεπτομέρειες του σερβίτσιου εάν δεν είναι μονόχρωμο, τα διακοσμητικά στοιχεία του τραπεζιού.


-Για τραπεζομάντηλο, επιλέξτε το πιο καλό που έχετε και καλύπτει πλήρως το τραπέζι σας, αφήνοντας και ύφασμα να κρέμεται. Εάν χρησιμοποιήσετε και τραβέρσα (runner), θα πρέπει αυτά τα δύο να ταιριάζουν, ή να κάνουν αντίθεση. Διαλέξτε το ένα από τα δύο να έχει λεπτομέρειες ή μοτίβα στο κυρίαρχο χρώμα που επιλέξατε. Προτιμήστε υφασμάτινες πετσέτες, αλλά και πάλι στο εμπόριο θα βρείτε πολύ επίσημες σε διάφορα χρώματα και σχέδια. Για πιο ανάλαφρη νότα, μπορείτε να κάνετε ένα σχεδιάκι στις πετσέτες σας διπλώνοντάς τες. Σχετικά βιντεάκια θα βρείτε στο Youtube.


-Οι κανόνες για το στήσιμο των πιάτων και των μαχαιροπήρουνων  επιβάλλουν να τοποθετήσουμε μπροστά από την κάθε καρέκλα, ένα ρηχό μεγάλο πιάτο για το κυρίως, από πάνω ένα μικρότερο για το ορεκτικό και από πάνω ένα βαθύ για τη σούπα, εάν περιλαμβάνει σούπα το μενού μας. Στα δεξιά του πιάτου τοποθετούμε τα μαχαίρια με την μεριά που κόβει προς το πιάτο, τα πηρούνια στην αριστερή μεριά, το κουτάλι της σούπας (εάν έχουμε) μετά τα μαχαίρια και τέλος το κουταλάκι/πηρουνάκι φρούτου και γλυκού μπροστά από τα πιάτα, προς τη μέση του τραπεζιού. Τα ποτήρια, ένα του νερού κι ένα του κρασιού, τοποθετούνται δεξιά πάνω από τα μαχαίρια. Χρησιμοποιούμε τόσα ζεύγη μαχαριού-πηρουνιού, όσα τα πιάτα, π.χ. ένα για τη σαλάτα, ένα για το ορεκτικό, ένα για το κυρίως.... 


-Εξασφαλείστε χώρο για τις πιατέλες και όλα τα πιάτα που θα βάλετε κεντρικά, ώστε να σερβίρονται οι καλεσμένοι. Για μία πιο μοντέρνα νότα (mix and match), τολμήστε να χρησιμοποιήσετε πιατέλες και σαλατιέρες όχι από το ίδιο σερβίτσιο, αλλά που θα ταιριάζουν από άποψη υλικού κατασκευής και χρωματικών στοιχείων.  Μην ξεχάσετε να εφοδιαστείτε με σπάτουλες και λαβίδες για σαλάτες κ.λ.π. που θα διευκολύνουν το σερβίρισμα.


-Αυτό που απέμεινε είναι η διακόσμηση του τραπεζιού. Για αυτό το σημείο δεν χρειάζεται να ξοδέψετε ένα σωρό χρήματα. Υπάρχουν πολλοί όμορφοι τρόποι και οικονομικοί και καλαίσθητοι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κεντρικά διακοσμητικά στοιχεία, π.χ. κατά μήκος του τραπεζιού, ανάλογα και με το μέγεθός του, ή στο κέντρο ακριβώς (για πιο μικρά τραπέζια) και μικρά διακοσμητικά σε κάθε θέση καλεσμένου. Για κεντρικά στοιχεία προτιμήστε μεγάλα κεριά κατά μήκος του τραπεζιού ή με διαφορετικά ύψη συγκεντρωμένα στη μέση, στα οποία μπορείτε να βάλετε μια κορδελίτσα, λίγη χρυσόσκονη και να στερεώσετε με κόλλα λίγα φύλλα γκι, ή ξυλάκια κανέλα κ.λ.π., ή αλλιώς κάποιες γυάλες με μικρές  χρωματιστές μπάλες, ή ακόμα μπουκετάκια από λουλούδια που να ταιριάζουν στο κλίμα και θα προσθέσετε και κάποια κλαδιά με πευκοβελόνες, γκι και λουλούδια από αλεξανδρινά και ότι άλλο βάζει ο νους σας. Μη σας φοβίζουν τα πιο ογκώδη κομμάτια, μπορείτε να τα αφαιρέσετε μόλις ξεκινήσει το σερβίρισμα. Επίσης, για να κάνετε τους καλεσμένους σας να νοιώσουν ξεχωριστοί, μπορείτε να ετοιμάσετε κάποια μικρά στοιχεία και να τα βάλετε μπροστά από το πιάτο τους, όπως καρτούλες με τα ονόματά τους, με μια ευχή που μπορούν να πάρουν μαζί τους φεύγοντας, ή κάποιο στολιδάκι που θα πιάσετε την πετσέτα τους και την τοποθετήσετε μέσα στο πιάτο τους. Εδώ μπορείτε να αφήσετε τη φαντασία σας ελεύθερη, έχοντας όμως πάντα στο μυαλό σας τους συνδυασμούς των χρωμάτων. 
Πραγματικά, ένα αρμονικό χρωματικό αποτέλεσμα ευχαριστεί πάντα τα μάτια.





Και για περισσότερη έμπνευση, ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω φωτογραφίες που βρήκαμε στο διαδίκτυο...


λευκό τραπεζομάντιλο - κόκκινη τραβέρσα με λευκές νιφάδες -κόκκινες πετσέτες-
κεντρικό βάζο με κόκκινες λεπτομέρειες

λευκή βάση και πινελιές σε χρυσό και φούξια
Στο κέντρο γυάλα με μπάλες σε παρόμοιες αποχρώσεις και λευκά κεριά

η απλότητα του λευκού...

με πιο εναλλακτική διάθεση... η τραβέρσα κάνει την αντίθεση με τη μαύρη τραπεζαρία...

all time classic...λευκό και χρυσό! Η χρυσή γιρλάντα διατρέχει το τραπέζι...

μια τσαχπινιά στη γαλάζια πετσέτα που κάνει και την ωραία αντίθεση με το κόκκινο τραπεζομάντιλο

λευκό και κόκκινο συνδυασμένα με ένα τρόπο,
που με διαφορά προσδίδει μια ελαφρότητα  στη διακόσμηση,
 χωρίς να χάνει από το εορταστικό.

μια πολύ ιδιαίτερη νότα ...









7 σχόλια:

kot-itsa είπε...

poly wraies idees!maresei to xryso..

Ανώνυμος είπε...

Aχ κορίτσια με σώσατε..........πήρα πολλές ιδέες, ιδίως αυτό με την κορδέλα στις καρέκλες μου άρεσε πάρα πολύ!
Φιλάκια και καλές γιορτές να έχετε.

Rena είπε...

Χρόνια Πολλά! Καλά Χριστούγεννα!

Ρεβεκκα είπε...

κοριτσια περασε απο το σπιτακι μου που εχω αφησει κατι για σενα.Φιλια κ καλα Χριστουγεννα.

EVAGELIA VRETTOU είπε...

Kot-itsa, ευχαριστούμε για το σχόλιο. Χαιρόμαστε πολύ που σου άρεσαν οι ιδέες μας. Το χρυσό, όντως ξεχωρίζει...

Lilium...καλή επιτυχία στο δείπνο! Ελπίζουμε όντως να σε βοηθήσαμε έστω και λιγάκι. Η κόκκινη κορδέλα στην καρέκλα...όλα τα λεφτά! Ανυπομονούμε να μάθουμε τα αποτελέσματα του δείπνου! Όπως και να 'χει, να περάσεις πολύ όμορφα!

Rena...τις καλύτερες ευχές κι από εμάς! Φιλιά

Ρεβέκκα...είναι σούπερ η κάρτα του Κωνσταντίνου...μεγάλος καλλιτέχνης σα τη μανούλα του! Φιλιά

Ανώνυμος είπε...

Connecting Above 2 Receivers Inside your home?

Also visit my site ... resettle

Ανώνυμος είπε...

Acquiring Hdtv Online, How And How you can Not Apply it Similar to the M190va

Here is my weblog mainsail